smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Astrologia: intre stiinta si arta a ghicitului

De în Monden 29 ian 2009
Care sunt intrebarile la care ne poate si cele la care nu ne poate raspunde astrologia afli din randurile de mai jos, de la astrologul Tana Rosca.

Sunt ceea ce astrologii, daca ar gandi ca profesorii lui Harry Potter de la Hogwarts, ar numi “un incuiat”. Rareori imi citesc horoscopul si putin imi pasa ce sorti de compatibilitate exista intre un Scorpion si un Leu. Poate pentru ca nu vad cum doi oameni nascuti in aceeasi zi, in acelasi an, in acelasi loc si la aceeasi ora pot trai aceeasi viata, cu aceleasi reusite si aceleasi esecuri, iubind acelasi om si aceeasi profesie. Unde e liberul arbitru? De-as fi stiut insa ca astrologii cred cu aceeasi tarie in existenta lui, mi-as fi dat seama ca adevarata astrologie nu se pierde in astfel de clisee si poate ca nu i-as fi pus Tanei Rosca, unul dintre cei mai apreciati astrologi romani, niciuna dintre intrebarile pe care, in necunostinta de cauza, i le-am pus.

“Cineva mai destept decat mine a spus la un moment dat ca astrologia este o harta: ea iti spune pe unde poti sa ajungi la Brasov, dar nu e obliga sa o iei pe-acolo. Daca tu vrei sa o iei spre Constanta, e treaba ta”, mi-a raspuns rabdator interlocutoarea mea, citindu-mi din prima indoiala. “Planetele nu determina evenimente. Nu te obliga sa te indragostesti sau sa-ti dai demisia dintr-o anumita functie. Tot ce fac ele e sa astearna un context energetic. In functie de aspectele pe care le creeaza avem o energie mai mult sau mai putin propice pentru a incepe o relatie sau pentru a demara o afacere”. Din momenul doi am lasat garda jos, am inchis gura si am facut ochii mari: ma captase!

“Exista notiunea de soarta, doar ca tot noi o punem in miscare”

Nu cred in soarta. Nu-mi place sa cred ca ma invart intr-un labirint in cautarea unei bucatele de branza, in timp ce cineva, de-acolo de sus, se uita la mine si se amuza. Desi, trebuie sa recunosc, exista o oarecare consolare in credinta ca orice sut in fund e un pas inainte. Gandul ca tot raul e spre bine e reconfortant.

Perspectiva astrologiei asupra ideii de soarta nu este nici pe departe una monocolora. “Exista si ceea ce se cheama soarta, doar ca tot noi am pus-o in miscare in momentul in care ne-am facut planul vietii. Pentru ca noi nu suntem un morman de carne, de sange si de oase”, insista Tana Rosca. “Cineva din noi este capabil sa reflecte asupra deciziilor noastre. Iar acel cineva este sufletul nostru. Si niciun suflet nu este atat de naiv incat sa se arunce intr-o aventura precum viata fara un plan prestabilit. Prin urmare, ceea ce reflecta o astrograma este ceea ce si-a propus sufletul respectiv sa traiasca sub forma de experienta in cadrul unei vieti omenesti. Daca la nivel de suflet, ne-am propus sa traim, de exemplu, experienta unui divort - pentru ca este important sa evoluam din punct de vedere sufletesc - atunci acel suflet sau acea cantitate incuantificabila va profita de un anumit context energetic ca sa-si indeplineasca ceea ce se numeste soarta”.

"Avem mai mult liber arbitru decat ne face placere sa credem”

O singura mentiune: notiunea de karma este putin diferita de cea de soarta si de destin, si, dupa cum ne explica Tana Rosca, mult mai precisa. “In momentul in care Saturn - supranumit si The Great Disciplinarian, planeta asociata ideii de karma - realizeaza aspecte cu planetele noastre natale, ni se ofera posibilitatea de a da respectivele examene pe care ni le-am propus la nivel de suflet”. Deci, da, exista momente cand un suflet are posibilitatea de a trai o experienta care ii este necesara, utila evolutiei lui. “Depinde insa doar de noi daca le transformam intr-un eveniment exterior, daca actionam sau nu. Avem mai mult liber arbitru decat ne face placere sa credem”.

Intrebarile la care astrologia poate sa raspunda

Astrologia poate oferi raspunsuri infinite. Ramane insa la latitudinea ta felul in care le “percutezi”. “Tranzitele nu sunt altceva decat tendinte energetice, precum vremea, care seteaza un context. Niciodata nu trebuie sa uitam de liberul arbitru”, insista Tana Rosca. “Astrologul nu-ti poate spune cum vei reactiona la un moment dat, sub un tranzit, ci doar in ce consta tranzitul respectiv. Nu-ti poate spune ce-o sa faci, daca te vei urca in taxi sau in tramvai. Poate doar sa-ti spuna cum o sa arate vremea, daca maine va fi soare, sau daca va ploua. E mai bine sa iesi la plimbare pe vreme senina, dar daca tie iti place sa te plimbi prin ploaie, esti libera sa o faci”.

De asemenea, descifrarea unei astrograme in particular si profesia de astrolog, in general, implica o mare deschidere catre nuante. Lucrurile nu sunt desenate in alb si negru. Este vorba de nuante, dat fiind ca fiecare tranzit si fiecare aspect astrologic pe care acesta il realizeaza are nu una, ci o multitudine de semnificatii, iar aici intervine deschiderea si experienta astrologului la care apelezi. Dupa cum insasi Tana Rosca afirma, “a generaliza inseamna a gresi iar acest lucru este valabil in orice domeniu”.

Prin urmare, ne poate raspunde un astrolog la urmatoarele intrebari?

1. “Ma voi indragosti anul acesta?”

“Intr-o astrograma, daca ascendentul ne arata cum actionam generic in societate, fata de oameni, descendentul deschide casa a saptea, a casatoriilor si a uniunilor stabile pe termen lung. Daca primul ne arata cum reactionam in afara, in lume, cel din urma ne arata cum reactionam cu cineva care face parte din noi, apropiat noua. Casa a saptea nu este numai casa casatoriilor, ci si a oricarui parteneriat cu cineva care ne este egal, fie el prieten sau dusman”. Deci da, astrologia poate raspunde la aceasta intrebare. Doar ca raspusul difera de la caz la caz.

“Energia unei planete se poate manifesta in numeroase feluri. Daca una dintre planete, Venus, de exemplu, care este asociata si cu iubirea, se instaleaza pe descendentul unei fete tinere si frumoase care isi doreste sa se marite si se asteapta sa se indragosteasca in orice clipa, acest lucru este intr-adevar favorizat. In schimb, la fel de bine ea poate fi numita partener la firma la care lucreaza. La fel de bine, Venus poate sa treaca peste ascendentul ei si sa nu se intample nimic, pentru ca ea nu are incredere in sine si atunci nu se poate folosi de aceasta energie, desi oportunitati sunt”, explica Tana Rosca. Altfel spus, “planetele, prin tranzitele lor, favorizeaza aparitia acestor contexte favorabile, dar nu ne pot aduce cu priori post-ul un Fat-Frumos la usa”.

2. “Pot sti daca EL este alesul?“

Da. “Exista compatibilitati mai mult sau mai putin accentuate. Ele se calculeaza in functie de Soare si de Luna, Soarele fiind partea noastra constienta, activa, diurna, rationala, iar Luna cea emotionala, afectiva. Daca Soarele barbatului si Luna femeii creeaza un aspect armonios, inseamna ca felul in care el este ca barbat se potriveste cu felul in care ea este ca femeie, iar atunci putem sti daca este vorba de un cuplu echilibrat”, sustine Tana Rosca.

“Nenorocirea intervine daca un individ este atras psihologic de o anumita tipologie si sexual de alta. In astrologie, acest lucru este reflectat de Venus, respectiv de Marte. Venus fiind principiul sexualitatii feminine iar Marte, cel al sexualitatii masculine. Comparandu-le pozitia, un astrolog isi poate da seama daca intre cei doi exista o foarte puternica atractie sexuala dar, in acelasi timp, o divergenta la nivel de personalitate”, explica tana Rosca. “Un cuplu este echilibrat atunci cand partenerii se inteleg bine atat pe plan psihologic cat si pe plan sexual”.

3. “Imi doresc din tot sufletul un copil. Voi putea ramane insarcinata?”

Fiecare femeie de-a lungul vietii prin perioade mai mult sau mai putin fertile. Lasand la o parte ovulatia si sansele de reproducere ale fiecareia, intrebarea este daca putem sau nu localiza aceste “momente prielnice” intr-o astrograma.

Tana Rosca mi-a raspuns afirmativ, la modul cel mai categoric: “Nepotul meu s-a nascut in urma unui calcul de fertilitate pe care i l-am facut fiicei mele, careia, medical vorbind, i se dadeau foarte putine sanse sa ramana insarcinata”.

“O femeie care isi doreste sa ramana insarcinata ar trebui sa urmareasca tranzitele lui Venus, planeta sexualitatii feminine, prin casa a cincea, casa copiilor. In momentul in care aceasta planeta sau alte planete benefice fac aspecte pozitive in casa copiilor sau tranziteaza casa copiilor, respectivei femei ii va fi mai usor sa ramana insarcinata decat daca aceleasi planete traverseaza, de exemplu, casa carierei”, explica Tana Rosca.

Mai mult, in cazul in care o femeie intampina probleme de infertilitate, acestea sunt vizibile intr-o oarecare masura in astrograma ei. “Se pot vedea tendintele unei femei de a-si inhiba, la nivel subliminal, aceste functii maternale. Poate fi vorba tot de o lectie la nivel de suflet. Poate ca sufletul acelei femei a ales ca ea sa nu traiasca aceasta experienta”, este de parere Tana Rosca.

“Daca Saturn se afla in casa copiilor in astrograma ei natala, putem avea de-a face, de exemplu, cu urmatoarea situatie: o femeie care, pana la varsta de 35 de ani, nu reuseste sa ramana insarcinata pentru ca in viata ei erau create circumstante care sa previna acest lucru (tocmai a fost numita directoare intr-o corporatie, si-a schimbat jobul etc), situatii in care ea simtea ca nu este momentul sa ramana insarcinata. In astfel de cazuri, e posibil ca copilul sa vina in a doua jumatate a vietii, pentru ca Saturn insusi este o planeta care faciliteaza oportunitati in a doua parte a vietii”.

4. “Da, am probleme cu ficatul. Cum v-ati dat seama?”

Este intrebarea pe care o auzi de la telespectatori atunci cand astrologi precum Doamna Minerva de la DDTV le insiruie problemele de sanatate cu care se confrunta fiecare dintre ei, conform astrogramei. Cat de pertinente sunt raspunsurile?

Foarte! “Organismul nostru este o unitate energetica, un intreg. Fiecare zodie si fiecare planeta este asociata cu o parte a corpului nostru. Atunci cand o zodie este traversata de o anumita planeta, energiile se combina intr-un anume fel, ceea ce se reflecta si in corpul fizic”, explica Tana Rosca. “Alchimistii aveau o vorba care multa vreme a parut de neconceput: “Tot este in totul si totul este in tot”. Totul este in armonie si in rezonanta. Si atunci, din moment ce energia planetei Uranus este similara cu energia care se gaseste in corpul nostru la nivelul gambelor si a sistemului nervos central, bineinteles ca principiul rezonantei face ca atunci cand o planeta cu efect disturbator sa treaca pe-acolo, mie sa-mi scape glezna cand merg pe tocuri”.

Desigur, nu toata lumea le resimte. “Unii oameni isi cunosc foarte bine organismul si, de aceea, isi dubleaza doza de calciu si simt nevoia sa faca mai multe exercitii de flexibilitate”.

5. “Dar in privinta carierei?”

Da, astrologia poate raspunde si intrebarilor legate de bani si cariera. “Exista planete care descriu circulatia si energia banilor. Venus guverneaza relatiile de iubire dar si pe cele de prietenie. In acelasi timp, tot Venus descrie si energia banilor, precum si talentele, inclinatiile artistice. Uneori nu avem inclinatii artistice, caci nu toata lumea este binecuvantata cu har artistic, dar avem gust. Venus ne rafineaza. Intr-un tranzit, Venus ne face sa fim mai in armonie cu frumosul. La fel de bine, insa, in aceeasi perioada putem castiga bani, poate sa ni se ofere o marire de salariu sau un job mai bun, pot sa ma indragostesc sau sa leg o prietenie, sau pur si simplu pot sa ma redefinesc, sa-mi schimb look-ul”, sustine Tana Rosca. “Cunoasterea acestei planete si a felului in care ea afecteaza astrograma natala ne poate ajuta, creand oportunitati de a castiga mai multi bani, mai ales daca tranziteaza casele care vorbesc despre bani sau daca realizeaza un aspect cu Venus natala”.

De retinut insa ca tot ceea ce fac aceste tranzite e sa ne scoata in fata oportunitati. “Sunt zile in care exista contexte mai mult sau mai putin armonioase. Daca eu, in ziua respectiva, intr-un context care se anunta favorabil, am curajul sa ma duc la seful meu si sa-i cer o marire de salariu, s-ar putea sa o si primesc!”, insista Tana Rosca.

La ce intrebari NU poate sa ne raspunda astrologia?

Un bun exemplu este intrebarea “de ce ma decid sa repet mereu acelasi tip de relatie contraproductiva cu acelasi tip de barbat?” si toate asemenea ei. Astrologia iti poate spune sa cauti in sinea ta motivele care te predispun sa iei astfel de decizii o data, dar daca tu te incapatanezi sa le repeti, ea nu mai are cum sa te ajute. "Astrologia ne face sa intelegem cauzele. Putem sa integram mai mult din cine putem sa fim si sa evoluam, sa ne atingem potentialul maxim, sau sa ne repetam la nesfarsit, ca o placa stricata", explica Tana Rosca. Prin urmare, totul e la latitudinea noastra noastra, ca indivizi.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr