8 simptome de meningită, pe care orice părinte ar trebui să le știe

De în Familie 20 noi 2017

Meningita este o boală care are legătură cu inflamarea membranelor protectoare ale creierului și cu măduva spinării, iar simptomele pacienților sunt, în general, aceleași.

Se consideră că cei mai vulnerabili sunt copiii, tocmai de aceea, orice părinte ar trebui să știe la ce să fie atent.

1. Febră bruscă

Unul dintre simptomele principale ale meningitei este febra apărută din senin la un copil perfect sănătos până atunci și care incepe să tremure și să se plângă de frig, căruia îi crește foarte repede temperatura. Din cauza faptului că acest simptom aparține multor alte boli, trebuie avut grijă și la celelalte probleme asociate.

2. Dureri puternice de cap

Durerile de cap cauzate de meningită sunt foarte puternice și pot afecta și gâtul pacientului. Acestea se ramifică și pur și simplu copilul nu mai poate fi atent la nimic. În acest caz trebuie avută mare grijă la bebeluși, care încă nu se pot exprima foarte eficient.

3. Vedere încețoșată

O persoană care suferă de meningită va vedea dublu, pentru că nu mai poate face focus-ul ochilor așa cum ar trebui.

4. Dureri de stomac, greață și vomitat

O persoană bolnavă de meningită nu mai are poftă de mâncare, pentru că are deja grețuri, care sunt urmate de dureri înțepătoare de stomac și senzația de vomă.

5. Rigiditate musculară

Un copil cu meningită poate fi găsit într-o poziție foarte anormală, rigid și chircit, stând pe o parte, cu capul dat pe spate și picioarele îndoite și încercările de a-l îndrepta vor fi, de cele mai multe ori, lipsite de succes.

6. Incapacitatea de a întinde picioarele

Chiar dacă se reușește îndreptarea capului către piept, picioarele i se îndoaie brusc și mai mult și devin imposibil de îndreptat complet, acest fenomen este cunoscut ca sindromul Brudziński. Pe lângă acesta, mai apare și simptomul Kernig, când nu se mai poate îndrepta complet piciorul nici dacă este ridicat la 90 de grade.

7. Sensibilitate la lumină

Un alt semn de meningită este frica de lumina strălucitoare, care provoacă lăcrimare, greață și dureri de cap din ce în ce mai puternice.

8. Iritații ale pielii

Pentru a detecta o iritație provocată de meningită poți face următorul test simplu. Ia un pahar transparent de apă și pune-l deasupra zonei iritate, apasă ușor pe piele până când devine mai palidă și dacă petele se albesc odată cu pielea persoana respectivă nu are meningită. În schimb, dacă zona rămâne colorată, pacientul ar trebui să beneficieze de îngrijiri medicale.

Ce este de făcut

Meningita este o boală foarte serioasă, ale cărei simptome pot fi ușor confundate, dar ar trebui chemată urgent o ambulanță dacă se remarcă mai multe dintre ele. Persoana afectată ar trebui să aibă parte de odihnă, liniște și o cameră umbrită până când ajung medicii, care este bine să fie cât mai repede informați de toate simptomele.

Tag-uri: , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 oct