6 moduri de a susține pe cineva cu demență în timpul pandemiei

De în Sanatate 14 oct 2020

Coronavirus afectează viețile tuturor, dar mai ales a celor care au demență, deoarece ei sunt acum și mai izolați de restul lumii.

 
 

În jur de 95% din cei cu demență au peste 65 de ani și mulți au diverse boli asociate, iar acest lucru îi face să fie un grup cu risc crescut, care trebuie să fie cu atât mai atenți la regulile de izolare socială. Dacă, însă, cunoști cel puțin o astfel de persoană, iată cum o poți ajuta:

Menținerea vieții active

Există dovezi care sugerează că activitățile fizice sporesc încrederea de sine și bunăstarea celor care suferă de demență, încetinind astfel progresul bolii.

Grădinărit

Grădinăritul și spațiile în aer liber oferă aer rece și curat, iar tu te poți folosi de mirosuri, atingeri și sunetele înconjurătoare pentru a-i stimula gândirea și imaginația cuiva cu demență. În plus, discuțiile despre plante pot declanșa amintiri crezute de mult uitate. Dacă nu beneficiați de o grădină acasă, ai fi uimită să descoperi că simpla vizită periodică într-un spațiu verde, este de ajutor în astfel de cazuri.

Plimbări

Plimbările sunt un mod excelent de a face mișcare, de a împărtăși experiențe și a vă simți cât se poate de bine împreună. Este o activitate gratuită și depinde doar de voi ce cărări alegeți să străbateți, fie că o faceți doar voi, alături de alți prieteni sau de animalele de companie.

Stabilirea unei rutine

Persoanele care au demență se tem că vor trebui să renunțe la rutina lor, dar dacă le ajuți să și-o schimbe treptat, statul acasă va fi mult mai suportabil, pentru că vor ști la ce să se aștepte și vor fi mai puțin anxioase. Cu atât de multe schimbări dese recomandările sunt ca totul să se petreacă lent și fiecare sarcină să fie spartă pe bucăți. De asemena, urmărește orice schimbare de comportament, deoarece demența poate provoca agitație.

Menține activă și mintea, nu numai trupul

Oamenii cu demență au mai puține posibilități de a se implica în comunitate și își pierd o parte din rutină, așa că încearcă să găsești tot felul de activități pe care le puteți face împreună, precum croșetat, integrame, puzzle-uri și diverse board-game-uri sau jocuri pe calculator, dar orice ai alege, creează o rutină antrenantă. Nu uita totuși să ai grijă și de tine. Concentrează-te pe respirație, tehnici de meditație, mindfulness și pe trăirea clipei, pentru a rămâne calmă și a putea avea astfel un impact pozitiv asupra persoanei de care încerci să ai grijă.

Cere ajutorul, dacă ai nevoie

Dacă vreodată te îngrijorează starea ta de sănătate sau a unei persoane cu demență, apelează la un profesionist. Poate fi vorba despre orice fel de probleme de sănătate, legată sau nu de Coronavirus sau demență și ține minte că nu treci singură prin această perioadă. Caută sprijin și pe rețelele de socializare, unde tot acolo găsești și idei despre ce să mai faci, dar vorbește și cu medicul vostru de familie.

 
 
Tag-uri: , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 oct