13 lucruri pe care ar trebui să i le spui copilului tău înainte de a începe școala

De în Familie 14 mar 2019

Pentru un copil, școala este locul în care se creează amintiri plăcute, dar și acela în care apar primele griji. De aceea, părinții ar trebui să-i pregătească pe cei mici pentru școală prin joacă, împărtășirea propriilor experiențe din copilărie și explicarea a ceea ce urmează să se întâmple și în acest sens există câteva lucruri pe care doar părinții le pot explica.

Pentru a-ți ajuta copiii să se simtă parte dintr-un grup, trebuie să îi înveți dinainte câteva lecții importante, încă de la grădiniță, deoarece pentru cei care abia încep școala totul pare atât de nou, de ciudat și chiar înfricoșător. Școala, ceilalți copii și profesorii sunt atât de diferiți față de până acum. Cei mici învață ce înseamnă să facă teme și cum e să primești pentru prima oară o notă sau un calificativ, iar părinții, deși au trecut prin aceste experiențe, încă au emoții.

Lucruri foarte importante de explicat

 • Starea ta fizică și psihică sunt mai importante decât lecțiile, deci dacă nu te simți bine, spune cuiva acest lucru.
 • Nu te compara cu ceilalți, deoarece mergi la școală pentru a acumula cunoștințe, nu pentru a urmări notele.
 • Trebuie să înțelegi că notele nu sunt chiar atât de importante. Dacă iei o notă proastă nu te vom pedepsi, dar un 10 ne va face plăcere.
 • Dacă ți se pare ceva a fi greu, cere-i profesorului explicații suplimentare sau vino la noi să te ajutăm.
 • E ceva normal să fii emoționată înainte de lucrări și examene, dar ține minte că școala nu reprezintă toată viața ta, este doar o mică parte, deci n-o lăsa să te supere.
 • Un profesor este tot un om, care se poate îmbolnăvi, poate fi obosit sau poate greși. Ține minte aceste lucruri și respectă-ți profesorii pentru ceea ce fac pentru tine.
 • Nu-ți bate joc de nimeni, adică nu glumi pe seama celor care sunt într-un fel sau altul mai slabi decât tine. În plus, spune-mi dacă cineva își bate joc de tine, ca să văd dacă te pot ajuta cumva.
 • Dacă nu încalci nici o regulă, nimeni n-ar trebui să te pedepsească. Te poți juca ceva pe telefon în pauze, când nu ai altceva de făcut, poți cere politicos la toaletă în timpul unei ore și poți refuza să mănânci ceva dacă nu vrei. Dacă ai impresia că un profesor se comportă necorespunzător, spune-mi.
 • Dacă încalci regulile, profesorul te poate pedepsi, dar nimeni nu are voie să te bată sau să râdă de tine. Dacă se întâmplă așa ceva, spune-ne nouă, părinților tăi.
 • Învață să comunici cu cei din jurul tău și dacă un coleg îți face rău, încercați să rezolvați problema între voi. Dacă nu reușiți să vă înțelegeți, cereți ajutorul profesorilor sau al părinților.
 • Dă tot ce poți, deoarece chiar dacă nu pare, materiile învățate în școală sunt foarte utile, pentru că te învață cum să gândești.
 • Fii cuminte, pentru că regulile sunt create ca să ne facă viața mai ușoară. Fă-ți toate temele, ascultă-ți profesorii și pregătește-ți ghiozdanul în fiecare seară pentru a doua zi, ca să nu uiți nimic și să fii mai liniștit.
 • Poți acumula cunoștințe și în alte locuri în afară de școală, deci dacă vrei să afli mai multe lucruri despre un subiect, spune-ne și vom căuta alternative pentru tine.
Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 iul