10 semne că ai carenţă de fier

De în Sanatate 21 mai 2018

Deși la început este adesea trecută cu vederea, deficiența de fier se poate transforma în anemie, deoarece prin activitățile zilnice pierzi fier în mai multe feluri și este foarte important să previi problemele rezultate de pe urma carenței de fier.

Fierul este responsabil de producerea hemoglobinei, o proteină din celulele roșii care transportă oxigen în organism, iar absența ei cauzează slăbirea mușchilor și a țesuturilor. Citește în continuare ce semne apar când trebuie să iei suplimente.

1. Oboseală

Oboseala este un simptom foarte întâlnit al carenței de fier, deoarece fără fierul ce ajută la producerea hemoglobinei celulele roșii nu mai pot transporta oxigen la plămâni și în alte părți ale organismului și când organismului îi lipsește hemoglobina, iar mușchii și țesuturile primesc mai puțin oxigen, ele încep să funcționeze deficitar și apare oboseala. Oboseala este considerată ceva normal în viață deci s-ar putea să fie dificil de identificat cea datorată lipsei de fier, dar dacă te afli în această stare, verifică și dacă simți slăbiciune în organism, dacă ai energia la minim, dificultăți de concentrare și productivitate mai mică.

2. Piele palidă

Hemoglobina din celulele roșii este cea care dă culoare pielii și din cauza lipsei de fier, organismul nu mai poate produce suficientă, de unde și culoarea palidă a feței. Indiferent de nuanța pielii tale, dacă buzele, gingiile, degetele și unghiile sunt mai deschise la culoare decât de obicei, atunci deficiența de fier este de vină.

3. Dificultăți de respirație

Dificultățile de respirație si durerile în piept sunt simptome ale deficitului de fier. Din cauza faptului că hemoglobina este limitată, organismul încearcă să compenseze și să producă mai mult oxigen, ceea ce rezultă, de multe ori în dificultăți de respirație și dureri în piept.

4. Amețeală și dureri de cap

Lipsa fierului provoacă amețeală și dureri de cap din cauza faptului că nu ajunge suficient oxigen la creier și vasele de sânge se îngustează, iar presiunea creeează aceste probleme. În plus, când nivelul hemoglobinei scade drastic, organismul se resimte în lipsă de suficient oxigen.

5. Palpitații

Bătăile neregulate de inimă sunt un alt simptom al deficienței de fier cauzate de nivelul jos de hemoglobină, care face inima să lucreze mai intens pentru a transporta oxigen în tot corpul. Palpitațiile duc, în cazuri extreme, la atac de cord, dar până a se ajunge aici, cei care au anemie experimentează alte probleme.

6. Păr și piele cu probleme

Părul și pielea sunt puse de multe ori în plan secund, dar când există prea puțin fier în organism, pielea și părul se usucă și se crapă mai repede. Lipsa unei anumite proteine, adică a feritinei duce la degradarea celor două, iar la femeile care încă n-au intrat la menopauză, lipsa fierului determină cantitatea de fire de păr căzute.

7. Umflarea limbii

Poți identifica deficitul de fier dacă te uiți la limba ta. Dacă aceasta pare umflată și decolorată, mioglobina nu mai reușește să unească fierul cu oxigenul și mușchii de la nivelul limbii sunt slăbiți. Nivelul scăzut din această proteină usucă gura și provoacă crăparea colțurilor acesteia.

8. Unghii casante

Unghiile casante sunt un simptom mult mai rar întâlnit când vine vorba despre deficiența de fier și apar în stadiile înaintate de anemie. În această boală a unghiilor, ele devin anormal de subțiri și își pierd forma, drept pentru care se crapă foarte ușor. Această subţiere apare în mijlocul unghiilor, care încep să semene cu o lingură.

9. Picioare neliniștite

Nivelul scăzut de fier din sânge duce la o diminuare a dopaminei, chimicală găsită în creier, care este crucială pentru efectuarea mișcărilor. Dopamina acționează ca un mesager între creier și sistemul nervos, care coordonează toate mișcările. Dacă celulele nervoase sunt afectate, cantitatea de dopamină din creier este redusă, ceea ce cauzează spasme musculare și alte mișcări involuntare. Dopamina scade însă în mod natural la sfârșitul zilei, ceea ce explică și de ce sindromul picioarelor agitate este mai grav seara sau în timpul nopții.

10. Dureri abdominale și urină cu sânge

Când celulele roșii se sparg în sânge, rezultă eliberarea de sânge în urină. Acest lucru se întâmplă uneori la oamenii care fac exerciții fizice dificile sau aleargă mult, drept pentru care au vasele de sânge de la nivelul picioarelor deteriorate.

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 ian