10 lucruri ciudate, dar adevărate, care ţi se întâmplă când te îndrăgosteşti

De în Dragoste & Sex 15 iun 2018

Dragostea îi inspiră pe oameni și cercetătorii au studiat motivele pentru care comportamentul cuiva se schimbă drastic când e îndrăgostit. Ei au legat acest comportament de hormonii dragostei, dopamina și oxitocina, care influențează emoțiile.

Iată cum explică cercetătorii lucrurile nebunești pe care le fac persoanele îndrăgostite. Acestea te vor face să înțelegi mai bine ce se întâmplă cu tine când ești îndrăgostită.

1. Oamenii îndrăgostiți se comportă ca și când ar fi beți

După câteva pahare de vin comunicarea devine mai lejeră chiar și cu persoane pe care nu le cunoști prea bine, deoarece frica și anxietatea dispar. Oxitocina influențează organismul la fel cum o face alcoolul. Ea este denumită și hormonul îmbrățișării deoarece te face să vrei să fii mai aproape de oameni.

2. Cei îndrăgostiți slăbesc sau se îngrașă

Multe persoane se îngrașă când sunt într-o relație stabilă, deoarece compensează energia pe care o folosește organismul și pentru că fiind cu cineva ies mai mult în oraș la cafenele și restaurante. Cercetătorii au descoperit că partenerii care se îngrașă împreună sunt cei mai mulțumiți de relația lor, fiindcă simt mai puțină presiune din partea partenerului și nu se mai tem să fie respinși din cauza aspectului fizic. Cu toate acestea, nu în toate cuplurile se înregistrează o creștere în greutate. La unii oameni, fluturii în stomac arată tendința către slăbire.

3. Se modifică vocea

Cercetătorii americani au rugat oamenii care au început de curând o relație să dea câteva telefoane, iar alți participanți le-au ascultat vocile și au putut să-și dea seama cu ușurință dacă vorbesc cu un simplu prieten sau cu un posibil partener. În timpul conversației cu iubiții, vocile femeilor au avut un ton mai scăzut pe când ale bărbaților unul mai înalt. Se crede că acest lucru se datorează faptului că partenerii vor să fie asemenea omului cu care își împart viața.

4. Dragostea este ca o obsesie sau ca o dependență

Antropologul Helen E. Fisher a descoperit că atunci când cineva este îndrăgostit, este activă aceeași parte a creierului ca în momentul în care apare dependența de cocaină. Acesta este motivul pentru care simți nevoia din ce în ce mai mult să stai cu persoana iubită.

5. Oamenii îndrăgostiți nu pot adormi

Studiile suedeze au descoperit că cei care sunt îndrăgostiți dorm cu aproximativ o oră mai puțin, dar nu se simt obosiți, deci calitatea somnului nu este afectată chiar dacă ora respectivă este petrecută cu gândul la cealaltă jumătate.

6. Inima bate mai tare la persoanele îndrăgostite

Transpirația, bătăile accelerate de inimă și fața roșie sunt semne de anxietate de obicei, dar de fapt pot apărea și pe parcursul unei relații. Deci dacă simți că te înroșești când vezi pe cineva, probabil că începi să te îndrăgostești.

7. Persoanele îndrăgostite vor să scrie poeme și să cânte cântece de dragoste

Cele mai frumoase poezii au fost scrise de poeți îndrăgostiți, iar studiile au arătat că sentimentele romantice suprimă gândirea analitică și dezvoltă creativitatea. Acesta este motivul pentru care vrei să îi iei iubitului tău numai cadouri inventive, ca să-l surprinzi, chiar dacă nu întotdeauna este o idee prea bună.

8. Dragostea vindecă bolile

Mai multe studii au arătat că legătura dintre romantism și durere stă doar în percepție. Participanții la un experiment au reacționat mai puțin la stimuli externi și durerea a fost mai mică cu până la 40% când s-au uitat la poze uc persoanele dragi. Cercetătorii explică acest fenomen prin faptul că dragostea le distrăgea atenția. Alte studii au descoperit că dopamina este produsă mai repede la cineva îndrăgostit și se comportă precum un analgezic, deci când doctorii îți recomandă să faci ceva ce-ți place când ești bolnavă, sugestia este una foarte bună.

9. Dragostea este dulce

Participanții la un studiu au fost rugați să scrie un eseu despre o experiență reală: unii au scris despre dragoste, alții despre gelozie și unii despre ceva neutru. După ce au terminat de scris, ei au gustat bomboane și apă, iar cei care au scris despre dragoste au spus că apa a fost mai dulce.

10. O persoană îndrăgostită este gata să facă orice

Dragostea nu ține numai de sex ci și de a fi gata să faci orice pentru partener. Un studiu realizat în anul 2014 a concluzionat că dacă ești îngrijorat că partenerul și-a uitat acasă pălăria sau umbrela și ești gata să te duci oricând și oriunde să i le dai, atunci ești îndrăgostită.

Tag-uri: , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 oct