nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Te invit la "Baby shower"

De în Monden 17 apr 2008
Daca ar fi sa dam o definitie de dictionar, baby shower-ul este o petrecere organizata de rudele apropiate (de sex feminin) sau de prietenele unei viitoare mamici in cinstea acesteia si a bebelusului care urmeaza sa vina pe lume. In cadrul acesteia, viitoarea mamica va primi daruri care constau in hainute, mobila, "consumabile" din seria scutecelor absorbante si a cosmeticelor pentru bebelusi, biberoane si alte accesorii menite sa-i usureze prima luna de convietuire alaturi de bebelus.
Traditia este practicata cu precadere in SUA, dar si in alte tari. Popularizata intensiv de catre cultura mediatica americana, baby shower-ul a capatat conotatii comerciale, fiind o afacere pentru industria produselor dedicate bebelusilor la fel cum Valentine's Day este pentru inimioarele de plus sau Sarbatorile de Iarna si Pastele - pentru figurinele de ciocolata. Ok, stim ca o posibila reactie a unora dintre noi la un alt imprumut cultural de peste Ocean este: „ce, dar noi nu le avem pe ale noastre, la ce ne trebuie asta?". Dupa un perdaf patriotist, in timp se vor obisnui cu ideea si o vor accepta drept o ocazie in plus de a sarbatori viata cu tot ceea ce are ea mai bun. Daca oscilezi intre a imbratisa sau nu ideea de baby shower, am schitat pentru tine doua liste de argumente concrete (pro si contra) care te ajute sa te hotarasti din timp (pana sa-ti creasca burtica) daca iti doresti ca prietenele tale sa-ti organizeze asa ceva sau nu. Valabil si pentru cazul in care ai o amica insarcinata si vrei sa o surprinzi.

Argumente pro:

- Nu toata lumea are un cont in banca pentru zile negre. Sunt momente in care situatia noastra materiala nu este tocmai roz. Poate tocmai te-ai mutat in casa noua, sau tocmai ti-ai achitat asigurarile de viata, casa si masina si ai ramas falita pana la salariu. Sau ai deja un bebe mic, ceea ce inseamna ca o mare parte din banii tai se duc pe leafa dadacei, scutece si lapte praf. Sau tocmai ce-ai aflat ca esti insarcinata cu gemeni, drept urmare vei avea nevoie de strictul necesr, de la biberoane la patut si carucior, in numar dublu.

- Daca aveai nevoie de un prilej pentru o reuniune de gasca cu prietenele, nici ca exista unul mai bun. Iart daca nu ai inca o gasca, ci doar prietene „disparate", ele vor avea ocazia sa se cunoasca si... cine stie cate veti fi la urmatoarea iesire in oras. Acelasi lucru e valabil si pentru rudele care-ti sunt apropiate. Daca ai o mama soacra la care tii, sau te-ai imprietenit la catarama cu sora iubitului tau, ar fi pacat sa nu le faci cunoastinta cu celelalte femei dragi din viata ta: mama, bunica care te-a crescut.

Argumente contra:

Se spune ca nu e bine sa-i pregatesti trusoul bebelusului inainte ca el sa se nasca. Cica ar aduce ghinion. Nu doar romanii sunt superstitiosi in aceasta privinta, ci si evreii. De asemenea, femeile care au pierdut o sarcina sau care au intampinat probleme in a ramane insarcinate tind sa tina cont de astfel de superstitii legate de sarcina.

Cat despre faptul ca ar contraveni obiceiurilor noastre traditionale, ei bine nu este chiar asa. In SUA, comunitatile de afroamericani sau de amerindieni (cei care au supravietuit Vestului Salbatic si au avut timp sa-si adapteze stilul de viata la cel al „conchistadorilor") au imbratisat bucurosi baby shower-ul, imbogatindu-l cu elemente si ritualuri din cultura lor traditionala. Chiar si francezii, popor care se incapataneaza sa spuna „fin du semaine" in loc de „weekend", au adoptat moda baby shower. Ca sa nu mai vorbim despre britanici. Nici statele conservatoare nu s-au dat in laturi. Aceste petreceri sunt populare in lumea araba, in America Latina si chiar si in India. Desigur, e vorba de inalta societate.

Te-am convins? In pagina urmatoare iti spunem tot ce trebuie sa stii pentru a organiza pentru prima data un baby shower.

Planificarea unui baby shower

Sunt cateva lucruri „de bun simt" de care trebuie sa tii cont, indiferent ca organizezi un baby shower, o petrecere a burlacilor sau o nunta. E vorba de stabilirea locatiei, de alcatuirea unei liste de invitati, de alegerea meniului s.a. Abia apoi vei avea de lucru la capitolul atmosfera si la decoratiuni. Prin urmare, sa le luam pe rand:

Momentul oportun

Un baby shower se organizeaza, de regula, atunci cand viitoarea mamica a intrat in ultimul trimestru de sarcina. Altfel spus, incepand de la 7 luni. Si ar fi ideal sa aiba loc in weekend, pentru ca toti invitatii sa poata fi prezenti.

Initial aveau parte de baby shower doar mamele care asteptau primul copil; acum se organizeaza insa si pentru bebelusul cu nr. 2 sau 3, precum si pentru copiii adoptati.

Cine organizeaza si cine participa

De regula, organizarea ii revine celei mai bune prietene a viitoarei mamici, sau, daca e vorba de un baby shower in familie, ruda cea mai apropiata (poate fi sora, mama, mama soacra – de ce nu? – cumnata sau o verisoara). In niciun caz nu va veni cu propunerea (si nu-l va organiza) viitoarea mamica! Daca este vorba insa de o petrecere mixta, cu prietene si rude la un loc, indicat e ca ideea organizarii unui baby shower sa nu vina din interiorul familiei. De ce? Fiindca ar putea lasa loc de interpretari, dat fiind ca scopul secundar al intalnirii e strangerea de daruri pentru bebelus.

Invitatii sunt, de regula, de sex feminin, dat fiind ca va fi o petrecere care ii celebreaza pe fat si pe viitoarea mamica si ca discutiile, chiar daca se vor inscrie intr-un registru jucaus, se vor invarti in jurul unor subiecte precum circumferinta burticii, tetine, sutiene speciale, injectii epidurale, prima baita (ceea ce le poate lasa rece pe multe femei care n-au trait experienta de a fi insarcinata, daramite pe barbati).

Totusi, nu exista un policy care sa spuna women only. In SUA se organizeaza de cativa ani baby showers la care participa ambii parinti, iar invitatii sunt de ambele sexe. La si mai mare cautare dincolo de Ocean este baby shower-ul organizat in cinstea taticului, la care participa intreaga gasca de tovarasi, in frunte cu viitorul bunic. Iar asta este prin excelenta men only.

Lista de invitati

Ca orice alta petrecere, baby-shower-ul are ca punct de plecare o lista de invitati. Am vorbit despre cine participa si de ce in paragraful de sus. Dar pe cine ar trebui sa ai in calcul atunci cand organizezi o astfel de petrecere pentru prietena ta cea mai buna? In mod normal, de pe lista nu trebuie sa lipseasca prietenele apropiate, rudele apropiate si colegele cu care stii ca se intelege cel mai bine la serviciu. Daca nu e vorba de un baby shower surpriza, ai putea-o ruga chiar pe vitoarea mamica sa-ti usureze munca de cercetare, facand ea singura lista.

Daca viitoarea mamica e insarcinata cu cel de-al doilea copil si a mai trecut prin experienta unui baby shower organizat in cinstea ei, asteapta-te la o lista mai mica de invitati decat la anteriorul.

Invitatiile le poti face prin telefon sau prin email. Daca vrei sa recurgi la invitatii clasice, asa cum cere traditia, orienteaza-te catre modelele care se trimit de obicei la botez. De orice fel ar fi, palpabile sau virtuale, ai grja sa le trimiti cu cel putin o luna inainte de baby shower. Pe ele poti sa mentionezi tematica petrecerii (daca alegeti una anume).Locatia perfecta

Acum ca exista lista de invitati, treci la pasul urmator si gandeste-te la o locatie in functie de numarul acestora. Baby shower-ul poate avea loc fie la tine acasa, fie acasa la viitoarea mamica, fie la restaurantul vostru (sau al ei!) preferat. O idee buna, acum ca s-a mai incalzit afara, ar fi sa organizati un picnic in afara orasului. Ai grija ca locatia aleasa sa fie cat mai putin aglomerata pentru ca nimeni (si prin "nimeni" ne referim in special la viitoarea mamica) sa nu fie stresat.

Alege o tema

Alegerea unei teme te va inspira mai departe in decorarea locatiei si in crearea atmosferei. Prin urmare, iti usureaza planificarea, canalizandu-ti energiile pe un singur fagas, plus ca le usurezi munca invitatilor, care isi vor forma cat de cat o idee despre darul pe care sa-l aduca bebelusului si viitoarei mamici. Asa ca pune-ti imaginatia la contributie; esti libera sa dai in mintea copiilor. Noi iti dam cateva idei:

1.Tema hollywoodiana

Decoreaza locatia cu imagini cu mame si bebelusi celebri. Slava domnului, sunt destule si destui in Cetataea Filmului, de la Jessica Alba la Nicole Kidman, plus bebelusii care sunt deja vedete in toata regula, precum Shiloh Jolie-Pitt sau Suri Cruise. Sau poti pleca de la filme precum "Baby Boom", cu Diane Keaton, sau seria "Uite cine vorbeste", cu Kirstie Alley si John Travolta.

2.Personaje de basm

Poti alege un personaj, precum Peter Pan sau Cenusareasa (poti merge eventual pe varianta Disney) si poti decora locatia cu imagini, culori si nu in ultimul rand figurine de plus inspirate de aceste povesti. In hipermarketuri, la rafturile cu pahare si farfurii de unica folosinta, gasesti si canute, farfurii, coifuri pentru petreceri care au imprimate pe ele personaje Disney, fie ca e vorba de printese precum Cenusareasa sau Alba ca Zapada, sau Mickey Mouse, Donald, Goofy si Winnie The Pooh.

3.Ursuleti de plus

Ce poate fi mai dragalas decat o camera ticsita cu ursuleti de plus? Pot fi de toate marimile si de toate culorile! In plus, nu trebuie sa te rezumi doar la jucarii: fata de masa si vesela pot fi si ele inscriptionate cu ursuleti. Mai mult, le poti sugera invitatilor ca darurile pe care le aduc sa aiba inscriptionate pe ele ursuleti.

Cum intretii atmosfera

Pentru ca invitatii sa nu se plictiseasca – desi ma indoiesc ca cu atatea fete adunate la un loc vor exista momente de tacere – si sa se treaca direct la impartirea darurilor (ceea ce ar fi frustrant atat pentru viitoarea mamica, cat si pentru invitati), intra-ti in rolul de maestru de ceremonii si intretine atmosfera! Exista o gramada de jocuri concepute special sau adaptate pentru baby showers. Da, pentru oameni in toata firea, cu conditia sa fie dispusi macar pentru cateva ore sa dea in mintea copiilor. Atata doar, nu ii coplesi. Trei (maxim patru) jocuri ar fi de ajuns.

Jocurile pot fi clasice, precum carti, remi, monopoly sau adaptate ocaziei. Iata cateva idei:

- Fiecare invitat poate scrie o povestioara care sa-l aiba ca personaj pe viitorul bebelus. Poate fi foarte distractiv, cu conditia ca acestea sa fie amuzante si intr-adevar scurte.

-
Inarmati-va cu un set de creioane colorate si faceti un concurs: cine deseneaza cel mai dragalas bebelus, castiga!

-
Umflati un balon, desenati-i cu carioca ochi, nasuc si gurita si spuneti ca este un bebelus. In ce consta proba? Cine reuseste sa-l infase fara sa-l sparga, castiga!

-
Toata lumea ia un pix si o foaie de hartie si trece pe ea prenumele viitoarei mamici. Proba consta in a gasi mai multe nume pentru bebelus care sa inceapa cu fiecare litera din numele mamei. Desigur, e valabil doar in cazul in care viitoarea mamica nu a ales deja un nume pentru cel mic. Iar astfel de mamici sunt putine.

Darurile pentru bebelus


Pot consta in: patut, carucior, cadita de baie, olita (desi o va folosi mult mai tarziu), asternuturi pentru patut, paturi, hainute, pantofiori, babetele, suzete, biberoane, port-bebe-uri, premergatoare, jucarii, cosmetice pentru bebelus (sampon, ulei, pudra de talc, servetele umede) s.a.

Ce pui pe masa?

Ideale ar fi gustarile, sau ceea ce americanii numesc finger food (pateuri, saleuri, saratele, sandvisuri din bagheta, mini-pizza). Ai grija sa nu lipseasca fructele si legumele. Daca baby shower-ul are loc la pranz sau dureaza pana seara, va trebui sa incluzi si o masa ceva mai serioasa. Alcatuieste meniul in functie de preferintele viitoarei mamici si ale invitatelor. Bautura traditionala a baby shower-ului este punch-ul de fructe, fara alcool. Este usor de preparat, gustos si fara arome artificiale si conservanti. O alta solutie ar fi limonada.

Daca iti surade ideea unui baby shower, da-ne un semn pe forum si iti venim in ajutor cu mai multe idei de meniuri, retete, idei de jocuri si activitati pe care tu si prietenele tale le puteti face impreuna.
Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

georgiana (02.04.2013, 20:00)

va rog sugerati-mi si mie de unde pot cumpara si eu decor ,tacamuri si ce mai am de facut jocuri va rog

Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr