Ghid complet: Cum să îţi înscrii copilul la şcoală - Proceduri de care trebuie să ţii cont

De în Familie 29 feb 2016

Astăzi încep înscrierile la clasa pregătitoare. Dacă eşti mămică, iar copilul tău are vârsta la care trebuie să meargă la şcoală, ţi-am pregătit un ghid complet, cu informaţii extrem de utile - direct de la Ministerul Educaţiei Naţionale.

Astăzi, 29 februarie 2016, încep înscrierile la clasa pregătitoare. Primul pas pe care trebuie să îl facă părinţii este să completeze online sau să depună cererile-tip de înscriere la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor lor. Nu uita: ultima zi de depunere a cererilor este 18 martie 2016.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, cererile-tip pot fi completate online sau la unitatea de învăţământ la care părinţii solicită înscrierea copiilor, iar validarea acestora se va face la şcoala respectivă zilnic, în intervalul orar 8.00 - 20.00 (de luni până vineri) şi sâmbătă de la 9.00 la 13.00.

Procesarea cererilor-tip cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cerere se vor face pentru prima etapă de înscriere până pe 21 martie.

Care sunt NOILE reguli care au fost aprobate de Ministerul Educaţiei

Începând de anul şcolar viitor, copiii nu vor mai putea fi înscrişi la clasa I dacă nu au trecut înainte prin clasa pregătitoare.

În clasa I se pot înscrie numai copiii care împlinesc 7 ani până la data de 31 august 2016 şi care au terminat clasa pregătitoare. De asemenea, înscrierea la clasa pregătitoare este obligatorie!

inscriere la scoala

Ce trebuie să ştii despre circumscripţii

În metodologia de înscriere în învăţământul primar se mai precizează că numărul de locuri care se alocă, prin cifra de şcolarizare, pentru clasa pregătitoare în învăţământul de stat, este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar, asigurând astfel fiecărui copil un loc.

Inspectoratele şcolare vor soluționa orice situaţie legată de înscrierea în învățământul primar în interesul educaţional al elevului şi în limitele legii.

Fiecare locuinţă este arondată unei unităţi de învăţământ aflată în proximitatea sa, numită în continuare şcoala  de  circumscripţie. Totalitatea străzilor arondate unităţii de învăţământ formează circumscripţia şcolară a unităţii   de învăţământ respective.

Calendarul înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2016-2017 cuprinde următoarele etape:

Pregătirea înscrierii în învăţământul primar

22 februarie 2016 Anunţarea, prin afişare la sediul unităţii de învăţământ, a criteriilor specifice de departajar elaborate de unităţile de învăţământ, în urma consultării cadrelor didactice şi a partenerilor sociali - sindicate, consiliu reprezentativ al părinţilor - avizate, din punctul de vedere al legalităţii, de către consilierul juridic şi aprobate în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

Anunţarea, prin afişare la sediul unităţii de învăţământ, a listei documentelor caresă dovedească îndeplinirea criteriilor specifice de departajare.

24 februarie - 3 martie 2016 Organizarea, în fiecare unitate de învăţământ în care se desfăşoară activitate specifică clasei pregătitoare, a unei "Zile a porţilor deschise", zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate.

22 februarie - 4 martie 2016 Organizarea, în unităţile de învăţământ preşcolar, a întâlnirilor pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2016 - 2017, în învăţământul primar.

23 februarie - 16 martie 2016 Realizarea evaluării nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor pentru care Metodologia de înscrierea copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2016-2017, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, prevede această evaluare.

inscriere la scoala

23 februarie - 17 martie 2016 Comunicarea rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.

17 martie 2016 Transmiterea de către centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului de Resurse şi Asistenţă Educaţională a procesului-verbal în care este înscris rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copiilor din judeţ/municipiul Bucureşti, către comisia judeţeană /a municipiului Bucureşti de  înscriere a copiilor în învăţământul primar (comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti).

29 februarie - 18 martie 2016 Completarea de către părinţi, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere. Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul orar 8,00-18,00 (luni-vineri), respectiv 9,00-13,00 (sâmbăta).

Depunerea şi validarea cererilor-tip de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala specială.

inscriere la scoala

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare

21 martie 2016 Procesarea, de către comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar (Comisia naţională), a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere.

22-24 martie 2016 Procesarea, la nivelul  unităţilor de învăţământ, pe baza informaţiilor din cererile-tip de înscriere şi din documentele depuse de părinţi, a cererilor părinţilor care solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere.

Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere în unităţile de învăţământ, prin   aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare şi validarea de către consiliul de administraţie al unităţii  de învăţământ a listei candidaţilor admişi în această fază. Marcarea, în aplicaţia informatică, a cererilor-tip de înscriere pentru candidaţii admişi în această fază.

inscriere la scoala

25 martie 2016 Procesarea de către Comisia naţională a cererilor-tip de înscriere, cu  ajutorul aplicaţiei  informatice şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie.

25-26 martie 2016 Afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar şi al unităţilor de învăţământ a candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă.

A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare:

29 martie 2016 Comunicarea, prin afişare la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul şcolar.

Informarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti, cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a doua.

30 martie - 08 aprilie 2016 Depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor.

inscriere la scoala

11-15 aprilie 2016 Procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile. Completarea, în aplicația informatică, a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații admişi în această etapă.

15 aprilie 2016 Afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.

19 - 22 aprilie 2016 Centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.

Soluţionarea de către inspectoratul şcolar a oricărei alte situaţii referitoare la înscrierea în învăţământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului.

Care este metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2016-2017.

Situaţia locurilor disponibile pentru înscrierea în clasa întâi în anul şcolar 2016-2017.

Galerie foto
Tag-uri: , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 iun