În primul rând trebuie făcută distincția dintre inconștient, subconștient și conștient, dar și între experiențele individuale și faptele colective, realitatea fiind aceea că dacă un individ nu se încadrează în normele sociale, acesta este marginalizat, pentru că visul în sine este de fapt manifestarea experiențelor personale.
În al doilea rând, visele sunt un fenomen natural, experimentat de majoritatea oamenilor și chiar unele animale pe care s-au efectuat recent studii de specialitate, respectiv câini, pisici și păsări. Adepții lui Jung se pregătesc intens în analizarea viselor, pentru a putea comunica eficient cu pacienții și a-și face clienții să identifice singuri dacă interpretările lor se potrivesc sau nu cu viața lor. Abilitățile unui astfel de analist se pot vedea atunci când omul își înțelege visele și identifică anumite detalii ca fiind simboluri importante.
C.G. Jung a petrecut mult timp încercând să explice acest proces, care de fapt se înțelege cel mai bine experimentând interpretarea viselor.
Iar în al treilea rând, deoarece visele nocturne au loc la nivel inconștient, limbajul acestora este simbolic și necesită reflecție îndelungată, dar se poate interpreta mai ușor, dacă în vis există măcar o oglindă, ca poartă între realitate și vis.
Desigur, o persoană nu-și poate înțelege pe deplin visele, fiind subiectivă, iar când se încearcă o interpretare proprie, fără a avea la îndemână nici o ustensilă și îndrumarea unei alte persoane specializate și obiective, se ajunge la înțelegerea doar a acelor părți deja cunoscute. De aceea, majoritatea cărților despre interpretarea viselor reprezintă doar un ghid și numai un specialist le poate da semnificația cuvenită.