Un parazit de la pisici ţi-ar putea influenţa preferinţele sexuale

De în Sanatate 10 noi 2020

Conform celor mai recente cercetări, un parazit ce poate trece de la pisici la om poate avea un impact surprinzător asupra circuitelor cerebrale, influenţând astfel şi preferinţele sexuale.

Deşi pare de necrezut, un studiu publicat în jurnalul Evolutionary Psychology arată că un parazit comun în rândul pisicilor, Toxoplasma gondii, responsabil cu apariţia toxoplasmozei la om şi asociat în trecut cu schizofrenia şi furia excesivă, ar putea spori înclinaţia individului către sadomasochism, bondage şi alte preferinţe sexuale neobişnuite.

Toxoplasma are nevoie de organismul pisicilor pentru a se reproduce, astfel că ajunge la rozătoare şi le alterează comportamentul, astfel ca acestea să devină atrase de mirosul urinei de feline, de care în mod obişnuit acestea se feresc. Asta îi atrage de cele mai multe ori în ghearele felinelor aflate la vânătoare.

În mod similar, s-a descoperit că parazitul alterează expresia anumitor gene astfel încât să activeze circuitele cerebrale implicate în excitaţia sexuală. Aceasta este teoria care i-a determinat pe cercetători să vrea să investigheze dacă acest parazit are un efect similar la oameni, determinându-i să devină atraşi sexual de situaţii care în mod obişnuit inspiră frică.

Rezultatele studiului au indicat că subiecţii infectaţi cu Toxoplasma gondii au exprimat o atracţie mai mare către fetişuri, bondage, violenţă şi zoofilie. În plus, în cazul bărbaţilor s-a înregistrat o mai mare predispoziţie către masochism, viol şi a fi violat. În mod paradoxal, însă, cei care au parazitul sunt, de fapt, mai puţin înclinaţi spre a se expune la astfel de acte sexuale în viaţâa reală. Acest lucru se poate datora faptului că toxoplasma stimulează secreţia de dopamină, ceea ce determină indivizii să îşi analizeze mai atent acţiunile şi să fie mai puţin impulsiv şi mai puţin interesaţi de noutate.

 

Tag-uri: , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 noi