jane

Geanta originală creată special pentru Jane Birkin a fost...

Citeste mai mult»
Giorgio Armani

Giorgio Armani, care a împlinit 91 de ani, își anunță...

Citeste mai mult»
Chris Brown

Acuzat de agresiune, cântărețul Chris Brown a pledat...

Citeste mai mult»
Violeta Bănică

Violeta Bănică, despre celebritatea părinților și ce...

Citeste mai mult»
Michael Madsen

Cauzele morţii actorului Michael Madsen, dezvăluite

Citeste mai mult»
fiv

Nu aștepta prea mult, alege FIV: Când este momentul să...

Citeste mai mult»
marin

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu s-au despărțit după...

Citeste mai mult»
barbie

Mattel a prezentat prima sa păpușă Barbie care 'suferă'...

Citeste mai mult»
Elton John

Mick Jagger și Elton John, printre vedetele britanice...

Citeste mai mult»
kel

Kelly Osbourne, fiica lui Ozzy, a fost cerută în...

Citeste mai mult»
chanel

Colecția haute couture toamnă-iarnă a casei de modă...

Citeste mai mult»
fff

Specialiștii Momirov Cosmetics te învață cum să-ți...

Citeste mai mult»
Irina Fodor

Irina Fodor dezvăluie care este secretul siluetei sale:...

Citeste mai mult»
ney

Neymar şi Bruna Biancardi au devenit din nou părinţi. Ei...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Katy Perry și Orlando Bloom s-au despărțit după nouă ani...

Citeste mai mult»
A$AP Rocky

Rapperul american A$AP Rocky și-a anulat participarea la...

Citeste mai mult»
michael

Michael Madsen, actorul din „Reservoir Dogs” şi „Kill...

Citeste mai mult»
irina si irinel columbeanu

Irina Columbeanu consideră că este responsabilitatea ei...

Citeste mai mult»
Kanye West

Australia anulează viza rapperului Kanye West din cauza...

Citeste mai mult»
Richard Gere

Richard Gere promite că va lupta în continuare pentru...

Citeste mai mult»
Prințesa Kate

Prințesa Kate a dezvăluit că a trebuit să afișeze în...

Citeste mai mult»
Mel Gibson

Mel Gibson a ajuns recent la Muntele Athos şi laudă...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy, achitat de trafic sexual şi asociere de...

Citeste mai mult»
EC

Revoluție: SOLE.ro lansează prima campanie "Beauty ×...

Citeste mai mult»
Corina Caragea

Ce a pățit Corina Caragea înainte de prima ei apariție în...

Citeste mai mult»
charles si camilla

Călătoria în Samoa, pe primul loc în clasamentul celor...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren Sanchez

Charlize Theron și Rosie O'Donell critică nunta lui Jeff...

Citeste mai mult»
Emma Răducanu

Emma Răducanu pune capăt zvonurilor privind o idilă cu...

Citeste mai mult»
Kira

Gheorghe Hagi a devenit socru mic: Kira s-a căsătorit

Citeste mai mult»
jesus

O presupusă complice, arestată în Venezuela, în urma...

Citeste mai mult»
Marion Cotillard

Actorii francezi Marion Cotillard și Guillaume Canet...

Citeste mai mult»
Thalia Besson

Thalia Besson, fiica regizorului Luc Besson, revine...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Casa lui Brad Pitt din Los Angeles a fost spartă. Hoţii...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren2

Jeff Bezos și logodnica sa au ajuns la Veneția pentru...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey declară că îi iartă pe cei care s-au grăbit...

Citeste mai mult»
Daisy Edgar-Jones

Daisy Edgar-Jones va juca în noua adaptare...

Citeste mai mult»
Koba LaD

Rapperul Koba LaD, în fața justiției după un accident mortal

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift și Travis Kelce, pentru prima dată în...

Citeste mai mult»
masina

Recondiționarea turbinei: o soluție eficientă pentru...

Citeste mai mult»
crbl

De ce a șters CRBL pozele cu iubita de pe rețelele de...

Citeste mai mult»

Totul despre dispozitivele intrauterine - Cum te ajută steriletul să previi o sarcină nedorită

De în Familie 15 mar 2016

Dacă în această perioadă vrei să vezi care sunt opţiunile tale în ceea ce priveşte contracepţia, una dintre metodele pe care ai putea să le iei în considerare este dispozitivul intrauterin. Feminis.ro a stat de vorbă cu Dr. Silviu Iştoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, care ne-a explicat care sunt cele mai mari mituri în care cred româncele când este vorba de dispozitivele intrauterine, care sunt cele mai frecvente efecte adverse, dar şi avantajele unui dispozitiv intrauterin, numit şi sterilet.

Dispozitivele intrauterine sau steriletele nu sunt destinate oricui, dar modelele din zilele noastre sunt considerate atât eficiente, cât şi sigure pentru majoritatea femeilor. În plus, această metodă contraceptivă este una de durată, având efecte pe termen lung.

L-am întrebat pe Dr. Silviu Iştoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la un spital din Capitală, care sunt informaţiile pe care ar trebui să le ştie o femeie înainte de a alege această metodă contraceptivă numită şi sterilet.

Ce sunt dispozitivele intrauterine?

"Dispozitivul intrauterin reprezintă una dintre cele mai sigure metode moderne de protecţie împotriva sarcinii nedorite. Acesta este un obiect mic care se găseşte sub diferite forme sau mărimi, din plastic şi/sau metal care se introduce în cavitatea uterină. Dispozitivul intrauterin va rămâne în uter pentru o perioadă lungă de timp, iar după intoducerea lui, probabilitatea sarcinii se reduce până la câteva zecimi de procente.", a explicat Dr. Silviu Iştoc, specialist în Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă, pentru feminis.ro.

Dispozitiv intrauterin (prescurtat DIU) este un aparat contraceptiv plasat în uter. Realizat sub forma literei "T", şi un pic mai mare decât o monedă, un sterilet sau dispozitiv intrauterin se fixează în interiorul uterului tău. Acest dispozitiv previne sarcina, iar după cum ne-a explicat Dr. Silviu Iştoc: "Steriletul este introdus în uter, unde limitează atât contactul spermei cu ovulul, cât şi implantarea acestuia dacă este fecundat. Având un grad constant de inflamaţie uşoară ovulul fecundat nu se poate implanta."

Dacă aveai îndoieli în ceea ce priveşte eficienţa acestei metode contraceptive, ei bine, specialiştii spun că un sterilet este mai eficient decât "legarea" trompelor.

dispozitive intrauterine

"Un dispozitiv intrauterin este eficient dacă este utilizat corect. Femeile care optează pentru un dispozitiv intrauterin vor trebui să meargă la controale ginecologice mai dese pentru monitorizare. Studiile arată că aceste dispozitive intrauterine sunt mai eficace decât ligatura trompelor uterine, cu o rată de insucces de 1-2% la 5 ani.", a ţinut să precizeze medicul ginecolog Silviu Iştoc.

De câte feluri sunt dispozitivele intrauterine

În principiu, există două tipuri de dispozitive intrauterine: cu eliberare de ioni de cupru şi cu eliberare de substanţă hormonală.

Steriletele din prima categorie sunt fără hormoni, şi constau în eliberarea unor ioni de cupru. Cuprul declanşează sistemul tău imunitar, pentru a preveni sarcina nedorită. Acesta poate determina ca menstruaţiile tale să fie însoţite de sângerări mai abundente, în special la început. Dar acest tip de sterilet durează mai mult decât dispozitivele intrauterine cu eliberare de hormoni.

Steriletele din a doua categorie sunt acelea care eliberează mici cantităţi de hormoni în corpul femeii. Este vorba de acelaşi hormon folosit în multe contraceptive orale (pastile). Aceste tipuri de dispozitive intrauterine au tendinţa de a face ciclul menstrual mai puţin abundent (mai uşor de suportat) şi ar putea fi o opţiune bună dacă femeia se confruntă cu menstruaţii ce sunt însoţite de sângerări abundente.

Care este diferenţa dintre dispozitivele cu cupru şi cele hormonale? "Dispozitivele cu eliberare de ioni de cupru ajută la inhibarea capacităţii spermatozoizilor de a traversa cavitatea uterină, iar cele cu eliberare de substanţă hormonală îngroaşă mucusul cervical. Steriletul cu eliberare de hormoni poate rămâne în uter timp de până la 5 ani, iar cel cu eliberare de ioni de cupru până la 10 ani, fiecare dintre acestea fiind perioada de eficienţă garantată. Steriletul poate fi extras oricând în această perioadă, dacă femeia doreşte să renunţe la protecţia anticoncepţională.", ne-a mărturisit specialistul în Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă.

dispozitive intrauterine

Dacă te întrebi în ce cazuri este utilă folosirea unui dispozitiv intrauterin, medicul ginecolog Silviu Iştoc spune că el recomandă utilizarea unui dispozitiv intrauterin în cazul cuplurilor monogame, care nu îşi doresc copii pe o perioadă îndelungată. De asemenea, fiind foarte eficient şi practic, dispozitivul intrauterin nu influenţează actul sexual, aşa că nu ai de ce să îţi faci griji în privinţa aceasta.

Însă înainte de a apela la această metodă, medicul specialist spune că femeile ar trebui să analizeze corect toate opţiunile contraceptive pentru a face alegerea corectă a unei astfel de metode.

Cele mai mari mituri despre dispozitivele intrauterine

L-am rugat pe medicul ginecolog să ne spună câteva dintre miturile pe care încă le mai cred româncele când este vorba de utilizarea steriletelor sau dispozitivelor intrauterine. "Majoritatea femeilor cred că nu este bine să utilizeze un sterilet după naştere. Această idee preconcepută provine din prescripţia anumitor firme care produc sterilete, deoarece există mărci care sunt dedicate exclusiv femeilor care au avut deja copii, însă există şi sterilete pentru femeile fără naşteri la activ.

De asemenea, româncele consideră că un dispozitiv de acest gen poate preveni o boală cu transmitere sexuală. Acesta reprezintă un adevărat mit, pentru că indiferent de tipul dispozitivului intrauterin ales, acesta este eficace numai împotriva sarcinilor nedorite, dar nu poate face nimic pentru a preveni transmiterea virusului HIV sau altor boli sexuale.

Un mit cunoscut referitor la dispozitivele intrauterine se referă la faptul că provoacă infertilitate. Aceste dispozitive, fiind mecanice, acţionează doar local şi nu pot determina infertilitate. Prin urmare, aceste mituri sunt pe cale să dispară, studiile fiind încă o dovadă că aceste dispozitive intrauterine sunt sigure şi eficiente pentru femeile de toate vârstele.", a subliniat Silviu Iştoc, medic specialist în Obstetrică-Ginecologie.

sterilet menstruatie

Ce efecte secundare neplăcute au dispozitivele intrauterine?

Pentru a evita pe cât posibil aceste efecte secundare neplăcute, pacienta trebuie să se prezinte la un control ginecologic atât înainte, cât şi după prima menstruaţie care a avut loc după introducerea dispozitivului intrauterin ales, ne atrage atenţia Dr. Silviu Iştoc.

"Cele mai frecvente efecte adverse ale dispozitivelor intrauterine sunt sângerările uterine anormale şi crampele. În ceea ce priveşte strict dispozitivele intrauterine cu eliberare de hormoni, efectele secundare neplăcute se referă la acnee, creştere în greutate, libido scăzut sau depresie.", spune medicul ginecolog.

Chiar şi aşa nu există restricţii, iar în privinţa vârstei de la care femeia poate folosi un sterilet, medicul a declarat că "Această metodă contraceptivă este accesibilă femeilor indiferent de vârstă, chiar dacă au o sarcină la activ sau nu".

În plus, un  astfel de dispozitiv are preţuri care variază, în funcţie de materialul din care este fabricat, şi este accesibil femeilor. În medie, un astfel de dispozitiv costă aproximativ de 20-300 lei (în funcţie de calitate), iar steriletele hormonale au preţuri cuprinse între 400-600 lei.

Multe românce nu au auzit de sterilet

Conform unui studiu, mai mult de 75% dintre românce nu au auzit de sterilet sau de alt dispozitiv intrauterin, spune Dr. Siviu Iştoc. Însă medicii ginecologi speră ca această cifră să scadă de-a lungul timpului, iar femeile să se informeze mai mult şi să apeleze la această metodă contraceptivă sigură, mai ales dacă medicul le recomandă acest lucru.

sarcina sterilet

Ce avantaje are un sterilet

Un dispozitiv intrauterin, spre deosebire de alte metode contraceptive, este delicat, nu poate fi simţit sau văzut, este comod şi nu afectează actul sexual, fertilitatea reapare imediat după scoaterea acestuia, se poate introduce imediat după o naştere sau un avort şi este eficient în proporţie de aproximativ de 99%, ne-a enumerat medicul ginecolog doar câteva dintre avantajele steriletului.

Când NU se recomandă folosirea unui sterilet?

Dr. Silviu Iştoc spune că el nu recomandă folosirea unui sterilet de către o pacientă dacă aceasta a suferit de infecţii pelvine, sângerare masivă sau crampe severe în timpul menstruaţiei, sângerare vaginală inexplicabilă, sau a avut parte de un examen de citologie vaginală recent, anormal, sau a avut parte de o sarcină ectopică (o sarcină extrauterină).

"Pe cititoarele dumneavoastră le-aş sfătui să se informeze în legătură cu toate tipurile de dispozitive intrauterine, să discute deschis cu medicul lor şi în final să aleagă cea mai potrivită şi mai confortabilă metodă pentru ele", a spus în încheiere medicul ginecolog.

Dr. Silviu Iştoc este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetala şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă şi oferă consultaţii şi la Clinica Provita.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
13 iul