Tot ce trebuie să știi despre nașterile multiple

De în Familie 3 oct 2019

Dr. George Attilakos, Consultant Obstetrician în cadrul Portland Hospital, parte a HCA Healthcare UK, îți transmite care sunt principalele diferențe dintre o sarcină simplă și una multiplă.

Dacă ai aflat de curând că vei avea gemeni sau mai mulți copii dintr-odată, este normal să ai câteva întrebări despre cum vor decurge sarcina și nașterea ta.

O monitorizare mai atentă

Femeile care așteaptă să aducă pe lume mai mult de un copil trebuie să fie monitorizate mai atent, dar acest lucru va varia în funcție de faptul dacă embrionii au sau nu aceeași placentă, lucru ce se află în primul trimestru de sarcină printr-o ecografie. Dacă embrionii au aceeași placentă, atunci viitoarea mamă va trebui să facă câte o ecografie o dată la două săptămâni, după ce intră în 16 săptămâni, deoarece dacă este vorba despre o placentă împărțită există riscuri mai mari de complicații, printre care subdezvoltarea unuia dintre embrioni sau chiar naștere prematură. Pe de altă parte, dacă embrionii au placente separate, mama va trebui să facă câte o ecografie o dată pe lună. Cât despre sarcinile cu tripleți, ecografiile trebuie efectuate o dată la 2-4 săptămâni, în funcție de placentă.

Risc ridicat de complicații în sarcină

Sarcinile gemelare sau cu tripleți pun mai multă presiune pe mamă, ceea ce poate duce la pre-eclampsie. Pentru a încerca să reduci riscurile, doctorul îți poate recomanda să iei o doză mică de aspirină zilnic, timp de 12 săptămâni, dar în cazuri serioase, pre-eclampsia afectează creșterea bebelușilor, deoarece încetinește fluxul de nutrienți și oxigenul care ajung la făt. Dacă fătul este în pericol sau starea mamei nu s-a îmbunătățit nici după medicamentație, se impune o cezariană, chiar dacă nu la termen.

O sarcină multiplă predispune femeile la anemie maternă, adică un nivel foarte scăzut al fierului din sânge și de aceea este foarte important să se efectueze regulat analize de sânge, iar dacă există suspiciuni de anemie se prescriu suplimente cu fier.

Risc crescut de naștere prematură

Sarcinile multiple prezintă un risc mai mare de naștere prematură decât sarcinile simple, iar gemenii vin pe lume, de obicei, la 36-38 de săptămâni și tripleții la doar 35, în comparație cu 39-41 în cazul sarcinilor cu un singur copil. În cazul sarcinilor gemelare, riscul de a veni pe lume la mai puțin de 37 de săptămâni este de până la 60%, dar din fericire, riscul de naștere înainte de 32 săptămâni este de numai 10%, pe când pentru tripleți, riscul de a veni pe lume înainte de 35 săptămâni e de 75%.

Sarcinile multiple vin automat cu o serie de complicații, dar medicii specializați în așa ceva vor diminua riscurile pe cât posibilul, eventual prin prescrierea de steroizi. De asemenea, dacă o mamă cu sarcină gemelară nu a intrat în travaliu în săptămâna a 37-a, este considerat ceva normal să se inducă nașterea prin cezariană, lucru ce se discută în avans. Cât despre cazul cu tripleți, cezariana este aproape întotdeauna recomandată.

Tag-uri: , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 noi