Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu a fost eliberat după opt ore de...

Citeste mai mult»
Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre cineaşti la gala Premiilor Gopo:...

Citeste mai mult»
Salma Hayek

Salma Hayek s-a alăturat Madonnei pe scena din Mexic,...

Citeste mai mult»
shakira

Blackstone oferă aproape 1,6 miliarde de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a fost reţinut de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»

Stresul ne desparte!

De în Dragoste & Sex 19 ian 2009
In topul celor mai des folosite "scuze" de divort sunt acumularile de stres si infidelitatile, conform unui studiu desfasurat in Germania, Italia si Elvetia, pe un esantion de 662 de persoane, in 2007. Atunci cand oamenii au fost intrebati ce a dus la terminarea relatiei, majoritatea lor au spus ca este vorba de "acumularea stresului de zi cu zi".
Atunci cand factorii externi ne provoaca stresul, iar stresul duce la incheierea relatiilor noastre, trebuie sa gasim un mod de a lupta impotriva lui. Psihologul Loredana Ionascu, de la Clinica Terapia M, dezvolta, alaturi de noi, motivele pentru care stresul duce la despartire si felul in care il putem combate.

Studiul realizat in 2007 a scos in evidenta si alte probleme cauzate de stres. Cercetatorii spun ca stresul minor - cel pe care il simtim zi de zi din cauza traficului aglomerat, al certurilor de mica amploare, al zgomotelor de bormasina pe care le fac vecinii dimineata si seara etc - poate distruge efectiv o relatie, facand ca partenerii sa petreaca cat mai putin timp impreuna si facand interactiunile mai dificile.

La fel cum ne poate afecta sistemul imunitar, stresul cronic ne poate inrautati abilitatile de comunicare si ne poate face incapabili de a gestiona dificultatile care se pot ivi intr-o relatie. Cu alte cuvinte, lucrurile care ne irita in fiecare zi se pot acumula din ce in ce mai mult, pana cand ajung sa ne faca un rau major - cel putin eu cred ca despartirile asa sunt - pe termen lung. Asa ca, in timp ce simti ca iti creste tensiunea asteptand la un stop sau avand o discutie in contradictoriu cu unul dintre sefii tai, gandeste-te ca trebuie sa inveti sa gestionezi acesti factori de stres, inainte ca ei sa "invete" sa iti controleze viata.

Psihologul Loredana Ionascu spune: "Factorii externi de stres sunt motivul pentru care ajungem sa ne certam cu partenerul nostru, din cele mai mici motive. Ajungem ca, dupa o zi nu-prea-buna la serviciu, sa ne certam 'din nimic' cu el si sa incepem sa ii reprosam si lucruri care ne-au deranjat in trecut. Eu spun mereu: cearta e aici si acum, nu in trecut si nici despre trecut."

Barbat versus Femeie

Reactiile fiecaruia dintre noi la stres ne pot "paraliza" emotional, spun specialistii, si ne pot "strica" chiar si cea mai buna si mai deschisa relatie.

Pentru a reusi sa "ii tinem piept" stresului, trebuie sa invatam sa gestionam felul in care fiecare dintre noi, barbati si femei, reactioneaza la el.

T. povesteste: "De fiecare data cand am cate o sedinta cu sefii din strainatate ai firmei si nu iese bine, ma irita sa ajung acasa si E. (n.r. iubita lui) sa ma intrebe cum a fost, daca au fost multumiti. Nu am chef sa vorbesc despre sedinta si ea nu intelege niciodata."

Loredana Ionascu ne explica reactia lui T. : "Barbatii si femeile reactioneaza diferit la stres. Raspunsul celor mai multi dintre barbati la stres este sa se inchida in ei si sa nu vorbeasca."

Daca se intampla asa, cel mai bine este sa nu iti agasezi partenerul cu intrebari, sa nu incerci sa il fortezi sa se deschida si sa iti povesteasca in detalii un eveniment ce i-a stricat ziua. "Mai bine nu il intreba nimic, decat sa il stresezi si mai mult cu intebarile", spune Loredana Ionascu.

Cel mai rau lucru pe care il poti face atunci cand partenerul tau este stresat, in afara de a-l intreba in continuu ce s-a intamplat si de ce e suparat, este sa pui paie peste foc, asa cum fac multe femei atunci cand isi prind partenerul intr-o pasa proasta si ii reamintesc toate greselile facute si toate lucrurile care nu merg, fie in relatie, fie in viata domestica.

Femeile, pe de alta parte, reactioneaza complet diferit fata de barbati. "Cand am eu o zi oribila, ajung acasa foarte agitata si simt nevoia sa ii povestesc tot: cat a fost de rea sefa mea, cum m-am enervat la banca… tot. Si nu ma linistesc pana cand nu ii povestesc tot. Atunci parca mi se 'ia o piatra de pe suflet' si incep sa ma calmez", ne impartaseste Monica.

"Femeile sunt diametral opuse barbatilor, din acest punct de vedere. Ele vor sa fie ascultate si intelese, mai mult decat orice. Daca partenerul lor ar face greseala de a le intrerupe pentru a le spune: "Bine, si de ce imi zici mie toate astea?" ar declansa o reactie negativa din partea partenerei, care ar incepe o cearta. Cea mai buna reactie pe care noi, femeile, am dori-o, ar fi ca el sa asculte, sa nu se simta obligat sa spuna decat ca noi ne-am comportat bine in situatiile stresante."

Daca reusim sa reactionam in concordanta cu stresul partenerului nostru si cu felul in care acesta reactioneaza, ii putem contracara efectele, spune psihologul Loredana Ionascu.
Ma streseaza ceva care are legatura cu relatia. Cum reactionez?

Specialistii americani spun ca exista cateva intrebari pe care ar trebui sa ti le pui atunci cand ceva din viata ta sentimentala te nemultumeste sau te streseaza.

In primul si in primul rand, incearca sa iti constientizezi problema si sa o verbalizezi. De exemplu, poti spune "Ma irita faptul ca nu isi mai face timp pentru noi doi" sau "Cred ca eu si partenerul meu nu ne mai intelegem".

Pasul al doilea inseamna sa iti asumi, spun psihologii, faptul ca si tu contribui la acea stare a lucrurilor care te nemultumeste. Daca, de exemplu, problema ta este "Ma irita faptul ca nu isi mai face timp pentru noi doi", ai putea incerca sa iti aduci aminte de ocaziile din ultimele luni in care tu ai stat la serviciu mai mult decat trebuia sau ai preferat sa iti vezi prietenele, in loc sa mergi sa il vezi pe el. De fapt, tu ar trebui sa iti reamintesti de ocaziile in care el era liber si ar fi vrut sa stati numai voi doi, iar tu (e un exercitiu de imaginatie), mereu in criza de timp, ai preferat sa va vedeti cu cat mai multi prieteni, doar pentru ca nici pe ei nu prea ai ocazia sa ii vezi des.

Cel de-al treilea lucru care poate fi facut ar fi sa identifici momentele in care tu procedezi gresit si ramai peste program, sau iti iei de lucru acasa, dar si momentele in care el nu isi face timp pentru voi. Din pacate, e mai greu sa reusesti sa "lucrezi" singura si cu partea ta de vina si cu partea lui de vina, asa ca e mai bine sa te concentrezi pe partea ta de vina si pe comportamentul pe care il tot repeti si care dauneaza relatiei.

Dupa acesti pasi, e important sa observi ce te face sa reactionezi in acest fel (ce te face sa nu iti faci destul timp pentru voi doi) si sa lupti impotriva acestor motive. Daca, de exemplu, esti nemultumita ca nu petreceti destul timp impreuna, tu singura te poti determina sa gandesti in asa fel incat sa dai momentelor petrecute cu el importanta necesara.

Sfatul psihologilor este sa aplici acesti pasi si sa incerci sa iti rezolvi singura problema, iar daca nu reusesti, sa mergi la un psiholog.
Lupta cu stresul. Mini-ghid practic pentru a functiona "ca unsi"!

Cum sa raman calma si cu mintea limpede atunci cand sunt stresata si cand imi trec mii de idei si ganduri prin cap? Am fost extrem de mirata atunci cand mi-am indemnat una dintre prietenele cele mai bune sa se relaxeze pe canapeaua din sufrageria mea, in timp ce eu faceam cate o cafea inainte de a porni, weekend-ul trecut, la o sesiune de cumparaturi. Stiti ce mi-a raspuns? "Nu stiu sa ma relaxez".

Si nu era doar un mod eufemistic pentru a ne descrie viata agitata. Era adevarul. Multi dintre noi petrecem atat de mult din viata intr-o stare de concentrare si stres, asa ca am ajuns sa nu mai stim ce inseamna sa fii complet relaxat si, in acelasi timp, cu mintea limpede.

Solutia la o viata plina de stres este sa ne descoperim, fiecare dintre noi, "reteta" personala de lupta impotriva stresului. In acest fel, o poti aplica oricand simti ca iti creste nivelul si ca incepi sa nu mai fii tu insuti. Suntem animale sociale, ne traim o mare parte din viata in vazul lumii si nu avem timp sa fugim acasa sa schimbam doua vorbe cu oamenii dragi si sa facem o baie fierbinte, pentru a ne cobori nivelul de stres.

Dar fiecare persoana reactioneaza in mod diferit la stimuli. De exemplu, nimic nu ma energizeaza mai mult decat muzica de dans, foarte alerta si rapida, in timp ce unii sunt de-a dreptul enervati de sunetele ei care se repeta periodic. La fel, imi place foarte tare mirosul uleiurilor esentiale de citrice, miros care pe unele din persoanele din jurul meu le scarbeste de-a dreptul.

Cele mai bune retete de reducere a stresului sunt cele care:

- te relaxeaza si energizeaza in acelasi timp;
- au impact imediat;
- te fac sa te simti bine in timp ce le executi;
- nu dau gres, in sensul in care te de-streseaza constant;
- sunt la indemana oricui.

Pentru relaxarea corpului. Ca sa iti relaxezi tot corpul, specialistii recomanda un exercitiu simplu, care presupune sa iti incordezi si relaxezi muschii corpului timp de 5 secunde. Incepi de jos in sus, incordandu-ti degetele de la picioare si talpa piciorului, apoi gambele si coapsele. Dupa fiecare moment de incordare si relaxare, acorda-ti cateva secunde in care sa constientizezi senzatiile pielii si ale muschilor. Incordeaza-ti apoi pelvisul si partea de jos a spatelui si fa acelasi lucru cu muschii stomacului si ai regiunii lombare. Incordeaza si relaxeaza apoi muschii pieptului si ai partii superioare a spatelui. Urmeaza la rand muschii umerilor si ai gatului, iar exercitiul se termina cu incordarea muschilor fetei (nas, maxilar, ochi si gura) timp de 5 secunde si apoi relaxeaza.

Vizualizare. Incearca sa iti alungi din minte orice gand si respira adanc. Imagineaza-ti o padure plina de brazi, un aranjament floral sau un alt peisaj spectaculos.
Imagineaza-ti in cat mai multe detalii o scena care sa contina apa care sa curga. Poti incerca sa vizualizezi fata unei persoane iubite sau a animalului tau preferat.
Incearca sa retii imaginile care te relaxeaza, pentru a le folosi si in alta ocazie.

Relaxare cu ajutorul sunetelor. Aminteste-ti sunete din natura, cantecul pasarilor, fosnetul frunzelor sub pasi sau o apa curgatoare. Daca poti, aminteste-ti o melodie care iti place. A avut efectul scontat unul din aceste sunete?

Mirosuri si arome.
Poti incerca sa te relaxezi imaginandu-ti, pentru cateva secunde, ca respiri un miros care iti place: cel al citricelor, al capsunilor, al mentei proaspete, al ciocolatei calde sau al parfumului tau favorit.

Terapia atingerii. Aminteste-ti senzatia pe care ti-o da mangaierea pielii unui bebelus, sau mangaiatul blanii unui catelus ori al unei pisicute. Incearca sa iti readuci in minte senzatia placuta avuta atunci cand ti-a fost mangaiat parul sau fata si efectiv "te-ai topit" sub acea atingere.
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
30 apr