Specialiştii RECOMANDĂ părinţilor să nu le mai facă ASTA celor mici

De în Familie 26 sep 2016

Uneori simţi că nu ai suficient dezinfectant pentru a-l ţine pe cel mic departe de toate potenţialele pericole pentru sănătate? Ei bine, ipotetic vorbind, te-ai gândit vreodată cât de periculos este, cu adevărat, faptul că al tău copil să bage în gură tot ce prinde?

Ei bine, microbiologii Marie-Claire Arrieta şi Brett Finlay lămuresc această chestiune în volumul destinat părinţilor intitulat "Lasă-i să mănânce noroi" - un titlu controversat, însă extrem de bine argumentat.

Specialiştii îi sfătuiesc pe părinţi să lase deoparte şerveţelele antibacteriene şi dezinfectantul, oferindu-le celor mici libertatea de a descoperi fără teamă mediul înconjurător.

În paginile cărţii se regăsesc dovezi ştiinţifice legate de faptul că obsesia pentru igiena excesivă face ravagii în ceea ce priveşte sănătatea. Specialiştii susţin că războiul cu murdăria dă naştere bolilor cronice, neinfecţioase, care ne dau bătăi de cap în prezent. În locul bolilor infecţioase apar dereglări precum obezitatea, astmul, boala celiacă sau intoleranţa la gluten, alergiile şi bolile autoimune.

Există dovezi potrivit cărora în ciuda faptului că unii microbi sunt responsabili pentru infecţii, alţii joacă un rol vital în păstrarea sănătăţii organismului, ajutând la digerarea alimentelor şi la dezvoltarea sistemului imunitar.

Un exemplu surprinzător, dat de specialişti în paginile cărţii, este cel al alăptatului. De ce este alăptatul natural mai bun decât cel artificial în cazul bebeluşilor? Ei bine, bacteriile şi microbii de care îl fereşti pe cel mic prin sterilizarea biberonului sunt, de fapt, răspunsul.

"Un bebeluş care este alăptat natural constant va lua contact cu pielea care, din punct de vedere microbiologic, nu este tocmai curată. Nu este nevoie să sterilizezi tot ce intră în contact cu gura copilului, desigur în limita bunului simţ", subliniază Marie-Claire Arrieta.

Cu toate acestea, specialiştii nu încurajează abandonarea definitivă a igienei. "Spălatul pe mâini este important - după ce mergi la toalet, înainte de masă sau după ce interacţionezi cu cineva care este bolnav. Dar în restul timpului nu este esenţial, ba chiar poate dăuna sănătăţii."

Tag-uri: , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...ipotetic vorbind, te-ai gândit vreodată cât de periculos este, cu adevărat, faptul că al tău copil să bage Citește mai departe… Sursa: feminis.ro
...
Spune-ţi părerea
Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi