Sofrologia: Tehnica din anii '60 care elimină problemele cauzate de stres şi epuizare

De în Sanatate 13 noi 2017

Dacă te simţi epuizată şi stresul îţi provoacă stări de anxietate, poţi apela la o tehnică eficientă, care poate înlocui cu succes metoda cunoscută drept mindfulness, proces psihologic nu tocmai accesibil pentru cei care au un stil de viaţă haotic.

În Elveţia şi Franţa, sofrologia este deja oferită elevilor şi studenţilor drept disciplină cu ajutorul căreia aceştia îşi pot dezvolta abilităţile de gestionare a stresului îm viaţa de zi cu zi.

Această tehnică de dezvoltare personală se bazează pe exerciţii fizice şi mentale, cu ajutorul cărora individul se poate bucura de o minte alertă, într-un corp relaxat. Metoda combină tehnici de meditaţie, respiraţie şi relaxare, cu mişcări blânde şi exerciţii de vizualizare. Printre avantajele sofrologiei se numără faptul că nu presupune posturi complicate sau echipamente scumpe şi nici nu este necesar să ai prea mult timp la dispoziţie pentru a pune în practică metoda.

Tehnica a fost dezvoltată de psihiatrul şi neurologul Alfonso Caycedo, în 1960, după ani de studiu în materie de meditaţie, yoga, hipnoză şi nu numai, petrecuţi în mare parte în India şi Japonia. Aflată la răscrucea dintre tehnicile vestice de relaxare şi exerciţiile de meditaţie de origine estică, sofrologia s-a dorit a fi o metodă modernă cu ajutorul căreia să poată îmbunătăţi sănătatea mentală a pacienţilor cu tulburări psihice, însă a devenit, de mai bine de 50 de ani, una dintre cele mai căutate şi eficiente tehnici de dezvoltare personală şi de gestionare a stresului într-o lume ce evoluează cu o viteză ameţitoare. În încercarea de a atrage atenţia generaţiilor actuale, Caycedo a definit sofrologia ca metodă care te învaţă să trăieşti cu adevărat.

Un exemplu de exerciţiu simplu şi eficient, specific sofrologiei, presupune încordarea şi relaxarea muşchilor, urmărind cu atenţie respiraţia. Închide ochii, inspiră şi ţine-ţi respiraţia pentru câteva secunde, timp în care îţi încordezi toţi muşchii. Apoi, pe măsură ce expiri, relaxează-ţi muşchii, permiţând organismului şi minţii să se desprindă de agitaţia din mediul ce te înconjoară.

Tag-uri: , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 aug