Situaţie îngrijorătoare în casele românilor - Vezi care sunt concluziile unui studiu de specialitate

De în Sanatate 7 noi 2019

Când auzi despre poluarea aerului, primul lucru care-ți vine în minte este o fabrică sau țeava de eșapament a mașinii tale, dar pe cât de rău pare, cel mai periculos lucru îl reprezintă de fapt aerul din propria casă, de la locul de muncă sau de la sala de sport.

Conform unui studiu recent realizat, aerul din interior poate fi mult mai poluat decât cel de afară și se parte că cei mai mulți oameni petrec aproape 90% din timp în interiorul unei clădiri. În acest sens, aerul din casă este un amestec format din mai mulți factori poluanți, dar și surse de contaminare provenite de la materialele de construcții și echipamentul electric. În plus, soluțiile de curățare moderne și chimicalele din plasticul anumitor produse sunt foarte periculoase mai ales pentru sistemul imunitar al copiilor mici, al bătrânilor și al celor cu probleme respiratorii. Printre ceilalți factori nocivi se numără fumul de țigară și chiar părul animalelor de companie, de la care multe persoane dezvoltă alergii. Așadar, foarte mulți oameni inhalează zilnic praf și aer poluat.

Sistemul respirator este principala țintă a poluanților și cercetările arată că cei mici sunt cel mai expuși la probleme pe termen lung, deoarece sistemul lor imunitar este încă în formare, iar pe locul doi sunt bătrânii care au deja alte probleme de sănătate. În plus, o scădere a calității aerului se traduce printr-o productivitate cu 5% mai mică, deci poluarea mediului înconjurător este dăunătoare în mai multe feluri. Experții sugerează instalarea mai multor aparate funcționale de verificare a calității aerului și aplicarea amenzilor grave pentru cei ce nu respectă condițiile de eliminare a deșeurilor, însă populației de masă îi sunt recomandate și alte măsuri pentru îmbunătățirea aerului din case și locurile de muncă.

  • Ventilația este cheia unui aer curat și pentru a o face cât mai eficient este nevoie de verificarea periodică a instalațiilor de aer condiționat și a caloriferelor, pentru a împiedica acumularea de materii poluante.
  • Hainele ar trebui uscate pe cât posibilul la aer din afară, pe cale naturală.
  • Nu trebuie păstrate în casă deșeuri chimice și trebuie evitate pe cât posibilul pesticidele, gazul, solvenții, vopselele și substanțele de curățare chimice.
  • Trebuie evitate folosirea țigărilor de orice fel, a lumânărilor și a grătarelor de interior.
  • Când se face curățenie e bine să se deschidă geamurile.
  • Ventilatorul din baie (dacă există) trebuie să meargă pentru cel puțin 60 de minute după orice duș, ca să se împiedice formarea mucegaiului.
  • Este foarte importantă schimbarea filtrelor de aer de la aparatele de aer condiționat.
Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 noi