Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

Singuratate: Absenta placerii

În Dragoste & Sex 8 mai 2009
Atunci cand nimic din viata ta nu pare sa fie facut cu placere si cand, prin tot ceea ce faci, urmaresti sa umpli un gol existent.
"Numele meu este Ioana si am 21 de ani (fara 9 zile). Tocmai am citit articolul "Singuratate: Portretul tinerei mereu in cautare", de pe feminis.ro. Aproape ca ma regasesc in acea descriere, insa eu nu am terminat facultatea (care nu se poate numi "facultate", nu am colegi, nu am profesori, sunt la ID - invatamant la distanta). Sunt anul 2 la facultatea de psihologie. Nu am inteles inca "cu ce se mananca", din lipsa materialului didactic, insa imi doresc sa cunosc aceasta stiinta. Nu am un loc de munca momentan.

De ceva timp am incercat sa-mi ocup timp cu aproape orice puteam si pot face. Am inceput un curs de IT (insa nu foarte specializat; inca am nevoie de initiere in utilizarea unui calculator - in adevaratul sens al cuvantului) si niste cursuri de limba germana. Periodic vizitez biblioteca orasului meu, si, dupa lungi plimbari printre rafturi cautand un "nimic" anume, aleg o oarecare carte... pe care nu o termin! De multe ori ma atrage titlul cartii, iar actiunea nu. De la un timp, zilele imi par ca trec la fel, aceleasi activitati casnice (stau cu parintii si parintii mamei) si aceleasi sentimente (ascunse sau nu), iar acest lucru mi-a provocat o stare de agitatie interioara, nemultumire, deprimare, dezamagire, uneori impulsivitate. Sunt constienta ca "resemnarea" nu este cea mai buna solutie... insa pot spune ca m-am resemnat cu monotonia.

Mai este ceva, un amanunt mic, dar poate foarte important. Acum 6 luni am cunoscut un baiat pe internet. Aproape ca inca din prima zi ne-am placut, dar am inceput sa recunoastem si sa dezvoltam acest sentiment dupa vreo 20 de zile; si sa facem tot posibilul ca acest sentiment sa creasca. Nu stiu exact in ce masura am reusit, insa astazi "suntem impreuna, suntem iubiti si ne dorim mai mult". Am pus ghilimele pentru ca nu ne-am vazut niciodata fata in fata... fiind aproximativ 500 si ceva de km intre noi (el - Oradea, eu - Targoviste). Am avut o tentativa de a ne intalni si de a petrece sarbatorile de iarna impreuna, dar a intervenit o mica problema. Insa totul era frumos, zilnic vorbeam la telefon sau pe messenger, pana in ziua cand a plecat din tara (in Ungaria - nu e departe avand in vedere ca la fiecare sfarsit de saptamana vine acasa, in Oradea). Timpul nostru de a vorbi, de pastra o legatura detaliata, s-a micsorat.

Iar atunci cand vine weekend-ul, exista o mica distanta intre noi, care sper sa o putem rezolva prin comunicare. (Acum o sa las psihologul, NEinitiat, din mine sa vorbeasca: am observat ca distanta apare din cauza dorului, iar atunci cand "suntem amandoi" si incercam sa vorbim, ne blocam, pentru ca avem atat de multe intamplari din cursul unei saptamani de povestit, incat nu stim cum sa incepem si cine sa inceapa. Iar pe langa acest fapt, mai este si sentimentul de detasare de serviciu, de casa si tot ceea ce inseamna "problema si seriozitate". Dar, din pacate, se intampla ca unul din noi sa inteleaga gresit aceasta "detasare", pentru ca celalalt e pus pe sotii si glumite, iar "jocul" pe care incearca sa-l creeze, nu-i reuseste. Si toate acestea au ca rezultat: bosumflari, scurte stari "naspa" si discutii in contradictoriu - Slava Domnului ca nu ne-am certat niciodata cu adevarat, nu am tipat unul la celalalt, nici in gluma, si nici nu ne-am jignit.. Am incercat tot timpul sa ne pastram calmul si sa purtam o conversatie cat se poate de normala si logica, pentru a gasit rezolvarea unei probleme.)

El este prima "cauza" pentru care am incercat sa-mi ocup timpul, sa ma concentrez asupra unui lucru, doar pentru a nu ma mai gandi la el. Nu vreau sa-l uit, pentru ca sentimetul de iubire reciproca inca exista. Insa, desi spun "am iubit, cineva ma iubeste asa cum sunt!" (pentru ca mai am o nemultumire - felul in care arat), tot singura ma simt!

Imi cer scuze ca am scris asa de mult, insa as dori, ca atunci cand aveti timp, sa-mi dati un raspuns, sa-mi spuneti parerea, poate chiar niste sfaturi (pe care as putea sa le aplic si "in cuplu"). Va multumesc anticipat."
Raspunsul meu

O facultate fara colegi si fara profesori, in care nu s-au cunoscut. Nu a inteles cu ce se "mananca" psihologia, nu si-a gasit locul la medicina. Pe de alta parte exista un prieten care este foarte departe, adica o relatie care nu exista in mod real, ci este una creata artificial.

O alta trasatura a acestui mesaj este "absenta placerii", parca nimic din ceea ce se intampla nu este dat ci este o traire fara placere, fara satisfactie, fara alegerea actiunii, ci cu senzatia ca aceste actiuni sunt efectuate pentru a umple golul existent.

Senzatia de monotonie, de plictiseala insoteste ceea ce este in mod obisnuit atasat de ideea de realitate. Sa citam: "De la un timp, zilele imi par ca trec la fel, aceleasi activitati casnice (stau cu parintii si parintii mamei) si aceleasi sentimente (ascunse sau nu), iar acest lucru mi-a provocat o stare de agitatie interioara, nemultumire, deprimare, dezamagire, uneori impulsivitate. Sunt constienta ca "resemnarea" nu este cea mai buna solutie... insa pot spune ca m-am resemnat cu monotonia."

In plan real lucrurile par asezate, linistite, calme. In plan exterior devin insa multe trairi, multa agitatie. Resemnarea este aici o incercare de iesire din situatie, o incercare de iesire in care se produce "un control care se doreste absolut" a tot ceea ce vine interior. In plan exterior se cauta diferite compensatii prin care sa se reuseasca o "resemnare". Facultatea pare sa fie o dorinta, dar ea nu este si asociata actului in sine. Prietenul este o dorinta, dar aceasta dorinta pare sa fie reprimata si interzisa.

Intrebarea esentiala in jurul careia pare sa se invarta situatia Ioanei pare simpla: "De ce este interzisa dorinta?". Ce ii interzice placerea? A lasa dorinta si placerea libera pare sa fie imposibil in acest moment pentru Ioana. Este posibil ca aceasta dorinta sa fie receptata ca periculoasa? In acelasi timp pare ca Ioana stie foarte multe lucruri despre ea. Daca simte nemultumire, aceasta inseamna ca stie si ceea ce ar multumi-o. Daca simte agitatie, atunci simte si starea de a actiona, de a se implica. Daca e deprimata, dezamagita si resemnata atunci aceste lucruri arata ca exista o suferinta pe care incearca sa o amenajeze cumva. Intelegerea si scoaterea la lumina a acestei suferinte ar putea sa confere un alt punct de reper in ceea ce priveste existenta sa.

Cert este ca doar aceasta intoarcere spre propria persoana ii poate permite sa faca anumite amenajari in viata sa. Simpla incepere a unor actiuni care mimeaza propriile dorinte, sunt sortite esecului prin faptul ca nu permit decat jucarea unor roluri false. Un fel de a se preface ca este ca toata lumea si ca face ceea ce ii face placere. Dar cu cat aceste actiuni vor fi mai multe, cu atat sentimentul de gol, singuratate se va agrava.

In cazul Ioanei exista multa energie care pare blocata in gestionarea unei stari de nemultumire si suferinta. Ioana este un caz tipic de psihoterapie dar poate ca, din cauza varsta, este cam devreme. In ceea ce priveste cuplul ei, problema mi se pare simpla – pe masura ce Ioana se va simti mai bine cu ea insasi, cu atat si tematica cuplului va deveni una placuta si nu in care sa domine nemultumirile.
 
Programari psihoterapia singuratatii:
tel: 0722 453 906
mail: [email protected]
cabinet online : http://www.webexperts.ro/cabinet    

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

loredana angelica bondoc (24.06.2009, 21:16)
scumpo: ce ai vrut sa specifici in expresia:"nu imi place felul cum arat"?....adica? draga mea sa nu uiti: un corp se poate modela! alearga, danseaza, canta, fa gimnastica, ingrijeste-te in limita posibilitatilor, dar fa-o!sa nu iti pese de cei de langa tine.de acele guri "rele" care poate te jignesc...FRUNTEA SUS! TU ESTI TU, TRAIESTI ASTAZI AICI SI ACUM! CEILALTI, VIN , PRIVESC, COMENTEAZA SI PLEACA, DAR TU ESTI MEREU! sa nu uiti
Răspunde-i
loredana angelica bondoc (24.06.2009, 21:12)
buna seara , domnisoara; sunt loredana am 30 de ani, lucrez ca asistent medicina generala la un serviciu de ambulanta de aproximativ 8 ani, sunt si studenta la fac. de medicina din bucuresti; imi permit sa "imi dau cu parerea" la ceea ce ai scris : in primul rand felicitari ca faci o facultate chiar si la distanta, dar dece ai ales "la distanta"? nu se putea cursuri de zi? acolo cunosti multe persoane care in functie de preferintele tale ii poti transforma in priteni, amici . "A scapa" de urata singuratate " tine" doar de tine(daca pot foloi aceasta expresie), doar tu te poti" ajuta" sa razi, sa speri, sa visezi, sa te concentrezi sa inveti, sa te ingrijesti, sa iti poti face prieteni, sa iti oferii incet-incet echilibrul de care ai nevoie.Recent am trecut printr-un divort -o casnicie care a durat cam 4 luni....a fost greu si va mai fi- dar merg inainte, eu ,cu realizarile, cu prieteniile mele, cu serviciul meu , cu facultatea mea si cu ale echilibru pe care mi l-am "zadit" de mult timp. D aca doresti prieten, iubit, mare atenti-"relatiile" care se fomreaza prin intemrediul internetulul te pot dezamagii foarte mult; gandeste-te doar la ce iti poate oferi acel el?-discutii indelungate, primisiunii, complimente....dar, doar atat!fii atenta la ce ti se promite!incearca sa nu te amgesti pt ca la un moment dat nu vei face decat sa prelungesti...agonia! incearca sa te concentrezi asupra facultatii-si ce profil echilibrat ai ales-si invata sa iti oferi echilibru in viata! Cu respect Bondoc Loredana
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr