nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Sexualitatea feminina (II)

De în Dragoste & Sex 22 ian 2010
Partea a doua a proiectului realizat impreuna cu psihosexologul si psihoterapeutul Jeni Chiriac ne va purta prin adolescenta tinerelor femei, prin felul in care acestea isi descopera senzualitatea, prin felul in care se stabileste orientarea sexuala si prin concretizarea primelor impulsuri sexuale.
Organele genitale feminine
 
Nu ne indoim ca iti mai amintesti inca toate notiunile invatate la anatomie, dar am vrut sa iti reamintim -e o mica recapitulare-principalele organe care ne definesc ca femei.

Fetele se nasc cu acele organe de reproducere care le vor permite, mai tarziu, sa conceapa si sa duca la termen o sarcina. Aceste organe de reproducere sunt situate in etajul inferior al abdomenului si sunt protejate de osul pubian - in partea inferioara a micului pelvis.

Organele sexuale externe

Pubisul (Muntele lui Venus): Este o regiune proeminenta, datorita tesutului adipos bine dezvoltat deasupra osului pubian si acoperita cu par. Parul pubian este marginit de o linie orizontala, spre deosebire de parul pubian masculin, a carui suprafata se ingusteaza din ce in ce mai mult si urca spre buric.

Labiile: Partea externa a vaginului este marginita de ambele parti de labiile mici- pliuri cutanate, de 5-6 cm lungime. De o parte si de alta se afla labiile mari, alcatuite din tesut adipos si usor acoperite cu par.

Clitorisul: Este un organ de aproximativ 2 cm lungime, cu o foarte mare inervatie senzitiva si, de aceea, foarte sensibil la atingere. Asemeni penisului, isi va mari dimensiunea si va intra in erectie in timpul excitatiei sexuale.

Organele sexuale interne

Vaginul: Este un organ foarte elastic, asemanator unui tub de 8-12 cm lungime, acoperit de un epiteliu relativ gros. Orificiul vaginal este localizat intre orificiul uretral (orificiul vezicii urinare) si anus. Interiorul vaginului are foarte putini senzori nervosi. Vaginul "gazduieste" penisul in timpul actului sexual. Intrarea in vagin este inconjurata de o membrana foarte subtire, numita himen. Incepand de la pubertate ovarele secreta un hormon numit estrogen, care are multe functii. Una dintre ele este aceea de a mari dimensiunea de deschidere a himenului si elasticitatea tesutului sau. Odata cu prima menstruate, prin acest orificiu se scurge cu usurinta lichidul menstrual. Partea superioara a vaginului se termina in uter.

Trompele uterine: Sunt organe pereche de forma unor palnii transportoare, cu lungimea de 10-12 cm, aproximativ de grosimea unui creion. Trompele uterine au legatura cu partile superioare ale uterului (de o parte si de alta) si se deschid in cavitatea abdominala, in imediata vecinatate a ovarelor.

Interiorul trompelor uterine este acoperit cu un epiteliu ciliat ("franjuri"), care au rolul de a transporta ovulul de la ovar la uter.

Ovarele: Sunt organe pereche, de dimensiunea unor prune, situate de o parte si de alta a uterului, dar separate de acesta. La nastere, exista 1-2 milioane de foliculi primari in ovare. Acestea se maturizeaza si continua sa se dezvolte incepand cu varsta pubertatii. In mod regulat, in jurul celei de-a 28-a zi a ciclului, un folicul se desprinde, iar ovulul matur patrunde in palnia trompei uterine.

Uterul: Este un organ muscular de 7-8 cm lungime, situat median in pelvis. Este un organ cavitar, in forma de para, cu pereti grosi si musculosi. Aici este locul unde, dupa conceptie, se va maturiza fetusul. Cervixul sau partea inferioara a uterului ("gura uterului), se deschide in vagin.

Cand iti descoperi senzualitatea


La fata de 14 -16 ani, senzualitatea nu are nici aceleasi exigente, nici aceeasi intensitate, inainte de toate, pentru ea conteaza dragostea, placerea fizica situandu-se dupa exaltarea spirituala. De la primele intalniri, ea asteapta mai ales cuvinte tandre, atentii care sa o asigure in ceea ce priveste feminitatea si dorinta ei de a place. Chiar daca este libera sa actioneze, ea nu doreste, in general, sa aiba raporturi sexuale timp indelungat. Multe fete accepta relatiile sexuale pentru a fi la fel "cu toata lumea", pentru a nu fi tinta bataii de joc a celorlalti, dar implinirea relatiilor nu vine decat mai tarziu. Posibila maturitate, cu toate responsabilitatile ei, va determina tanara fata sa fie constienta de pasul pe care-l face si s-o protejeze de ea insasi, in timp ce la baieti nu reuseste sa trezeasca responsabilitatea. Este adevarat ca astazi toate metodele anticonceptionale modifica schema actiunii si pentru fete, si pentru baieti.
 

Orientarea sexuala se stabileste acum

Printre adolescentii de astazi se numara unii care au doar initiativa unor relatii sexuale, dar si altii care poarta partenerului o dragoste profunda si autentica. Nici parintii, nici educatorul, nici medicul nu pot interzice astazi o relatie sexuala unui adolescent. Acestia pot doar sa constientizeze in interlocutor alegerea, cu importanta si consecintele ei, pe de o parte fiind instinctul sexual, iar pe de alta parte legile familiei si ale societatii. Astazi, atitudinea societatii in ceea ce priveste relatia sexuala este mai putin rigida decat in trecut, libertatea sexuala nemaifiind sanctionata prin sentimente de vinovatie, frica, devalorizare personala, actionandu-se in conformitate cu educatia primita si cu regulile impuse de anturaj.

Adolescenta este perioada de la care tendintele sexuale se orienteaza definitiv. La aceasta varsta este normala prietenia cu colegii de acelasi sex. Adolescentii se ajuta astfel unul pe altul pentru a-si cristaliza personalitatea. Aceasta perioada foarte importanta, necesara fiecarui adolescent, este apoi depasita, interesul indreptandu-se catre sexul opus. Totusi, sunt adolescenti care, din diverse motive, nu depasesc aceasta etapa de prietenie, fie le este frica de celalalt sex si prefera sa nu-l abordeze, fie existenta lor se desfasoara complet in afara sexului opus, fie nu au gasit in parintii lor modele cu care sa se identifice. Este situatia celor care manifesta interes sexual fata de cei de acelasi sex, homosexualii, fata de care, in prezent, societatea dovedeste mult mai multa toleranta decat in trecut. Adolescentii pot fi confruntati si cu probleme legate de abuzurile sexuale, despre care astazi se vorbeste mult mai deschis, incercandu-se prevenirea acestora.

Impulsul sexual si primele incercari erotice


Fata in adolescenta sufera modificari definitive somatice, neuropsihice si endocrine., explica psihosexologul si psihoterapeutul Jeni Chiriac. Organismul devine apt pentru multiplele activitati sociale si sexuale. In plan psihologic, ea nu se mai multumeste sa fie iubita, ci doreste si ea sa iubeasca. Daca in prepubertate si pubertate, ea daruia dragostea unei flori, unui cantec sentimental, acum dragostea ei are o cu totul alta destinatie. Impulsul sexual, difuz in pubertate, acum devine evident. Feminitatea incepe sa se manifeste prin tendinta de a se face remarcata de catre sexul opus prin calitatile personale. Framantarile ei psihologice au caracter visator, romantic. Cauta permanent mijloace de infrumusetare, iar discutiile cu fetele de varsta ei sunt directionate catre imaginea viitorului sot, a unei posibile casatorii etc. Fantezia devine adanca si confera sperante, optimism. Doreste sa fie admirata, sa fie curtata, sa stea in centrul atentiei. Se intereseaza de baieti si ii priveste cu alti ochi. Timiditatea si sentimentul de respingere dispar. Tanara fata se afla in cautarea dragostei pur sentimentale.

Cunoasterea unui baiat si apropierea sufleteasca de el ii creeaza trairi sentimental-emotionale de mare sensibilitate. Ea spera sa gaseasca la partenerul ei aceeasi inflacarare. Daca entuziasmul sentimental al baiatului se stinge, atunci fata cunoaste tristetea unei deceptiei in dragoste. In general, fetele trec prin adolescenta mai echilibrate decat baietii. In fata transformarii corpului ei de copil intr-un corp de femeie, adolescenta are sentimente amestecate: angoasa, teama si mandrie, excitatie si tulburare.

Uneori simte o mare oboseala, care ii ingrijoreaza si totodata agaseaza pe parinti. Sta ore in sir sa viseze in pat cu ochii deschisi, apoi se ridica si dispare. Are o dispozitie schimbatoare: trece de la accese de veselie si ras in hohote la perioade de descurajare. Nu este multumita de ea, incearca sa-si modifice look-ul, se neglijeaza sau se machiaza.

Articol realizat cu sprijinul psihosexologului Jeni Chiriac. 

Corpul care se transforma, prin complicitatea hormonilor, trezeste simturile, adolescenta descopera nevoia de a iubi, baietii incep sa o atraga, ar dori sa traiasca o mare iubire. Uneori fata lui este neclara, alteori se contureaza vag in imaginea unui coleg, actor dintr-un film, in imaginea unei persoane pe care a inzestrat-o cu toate calitatile. Incepe sa-si desavarseasca armele seductiei. Le verifica deseori in oglinda, cand este satisfacuta, cand disperata de imagine pe care o vede. Ar vrea sa semene cu acea actrita foarte frumoasa sau cu colega din clasa care are mare succes. Atunci incearca machiaje, coafuri: vrea sa placa. Roseste deseori, dar ochii ii stralucesc. Este pregatita pentru dragoste.
 
Toate aceste lucruri modifica relatiile cu ceilalti, indeosebi cu parintii: nu-i mai vede ca inainte si nu se mai lasa privita de ei in acelasi fel, ceea ce pe ei ii mira si intristeaza oarecum. Acum cand are sani, fese, contactele o deranjeaza. Manifestarile de tandrete fizica pe care le cauta inainte ii devin neplacute, iar uneori tendinta de retragere cand parintii vor sa o imbratiseze. Adolescenta vrea ca personalitatea si libertatea sa sa-i fie recunoscute. Noile sale modele sunt acum exterioare familiei si dorinta de independenta ia multe aspecte. Isi provoaca parintii neanuntandu-i nici de intarzieri si nici de absente. Nu mai accepta sa fie supravegheata cand lucreaza, cand iese la plimbare sau in privinta relatiilor cu ceilalti. Are nevoie sa-si afirme deosebirea. Daca parintii ei nu sunt credinciosi, imediat afiseaza o apartenenta religioasa. Si invers: poate sa-si renege educatia religioasa si face totul pentru a soca.Tacuta acasa, ea petrece ore in sir vorbind la telefon. Incepe sa fumeze, desi inainte le spunea adultilor sa nu se mai otraveasca in felul asta. De altfel, se pare ca tabagismul este mai frecvent la fete. Se alatura unui grup caruia ii accepta codurile, trecand astfel de la dependenta familiala la cea de grup.Chiar daca atmosfera de acasa este uneori incordata, chiar daca scandalul si mania sunt prezente, drama nu este permanenta. Parintii isi amintesc ca si ei au trecut prin asta si , mai ales, ca au reusit sa depaseasca aceasta perioada. Pot sa suporte proasta dispozitie a copilului lor fara sa se simta atacati, ba chiar stiu sa o domoleasca cu conditia sa nu dureze mult.

Este mai greu pentru parinti sa faca fata cand isi vad copilul expunandu-se unor pericole, punandu-si corpul la incercare, capacitatile de rezistenta, limitele: a nu manca, dormi, se intampla ca in serile petrecute cu gasca, fata sa inceapa sa bea ca sa cunoasca senzatii noi, si asa ajunge intr-o situatie riscanta. Adolescentii cuprinsi de spiritul revoltei au tendinta sa se expuna pericolului: baietii asumandu-si riscuri fizice, fetele expunandu-se mai ales pe terenul sexualitatii. Din pacate, daca lucrurile merg prost, faptul ca au fost victime le face si mai vulnerabile. Astfel, o fata care a fost agresata poate sa devina o victima permanenta daca nu se schimba mediul. Copii au nevoie ca parintii lor sa fie solizi, sa nu abandoneze, chiar cand ii imping la extrem. Acest lucru este posibil cand cuplul parental exista si este unit. Este insa mai greu in cadrul familiilor dezbinate sau monoparentale. Cand mama singura infrunta aceste situatii, interventia unui tert (diriginte, consilier) poate sa ajute la abandonarea schemei provocare – sanctionare.
 
Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr