charlotte

Prinţul William şi Kate au dat publicităţii o fotografie...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Un videoclip viral cu Robert de Niro în care actorul...

Citeste mai mult»
Carli Lloyd

Carli Lloyd, fost star al naţionalei SUA, a anunţat că...

Citeste mai mult»
sport

Câte ore pe zi ar trebui să stai în picioare, să faci...

Citeste mai mult»
Paul Auster

Romancierul american Paul Auster, autorul ''Trilogiei New...

Citeste mai mult»
yumi

Japoneza Yumi Katsura, o renumită creatoare de rochii de...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu a fost eliberat după opt ore de...

Citeste mai mult»
Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre cineaşti la gala Premiilor Gopo:...

Citeste mai mult»
Salma Hayek

Salma Hayek s-a alăturat Madonnei pe scena din Mexic,...

Citeste mai mult»
shakira

Blackstone oferă aproape 1,6 miliarde de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a fost reţinut de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»

Plasa lui Otello

De în Tu si El. 12 mar 2009
Stim mai toti povestea lui Otello si a geloziei lui fara margini, care l-a determinat sa isi omoare nevinovata sotie. S-au scris multe carti pe aceasta tema, a geloziei. Ea are un mecanism tare ciudat si intrigant.

Unele femei apreciaza pozitiv gelozia barbatilor lor; ele cred ca acest sentiment atesta modul in care sunt pretuite si apreciate de catre barbatii lor. E ceva incitant, ametitor, care te poate prinde ca intr-o plasa de paianjen. Initial iti apare ca ceva placut – acest sentiment ca apartii celuilalt, iar el este capabil sa faca orice pentru tine, pentru a te apara si a nu te pierde. Iti creeaza un sentiment de securitate care totusi lasa loc interpretarilor, daca nu chiar invita la a ridica unele semne de intrebare. Realitatea e ca un astfel de barbat, care e capabil sa ucida numai sa nu te imparta cu altcineva, e putin cam de temut.

Dualitatea comportamenului unui astfel de barbat oscileaza intre dorinta lui de a te acapara, de a te controla si a te supune si acel sarm, acea curte asiduua pe care ti-o face in permanenta si prin care vrea, zice el, sa te asigure pe tine cat de mult de iubeste dar care, de fapt, il ajuta pe el sa se asigure el ca “prada” nu ii poate scapa printre degete.

Abilitatea cu care oscileaza intre aceste doua laturi tine de fiecare barbat in parte, insa mecanismul de functionare e acelasi ca baza. Se arata in permanenta foarte atent cu tine, vrea sa stie mereu unde esti, pe unde umbli, ce faci, iar asta “desigur”, doar pentru ca isi face griji pentru tine si siguranta ta. E foarte saritor si capabil sa isi faca timp sa vina sa te ia sau sa te duca si sa te aduca de oriunde vrei sa mergi: prietene, cumparaturi, serviciu etc. Desigur, tu apreciezi toata aceasta atentie, multumita ca nu mai faci nici un efort cu asteptatul dupa masini sau taxiuri, cu pierdut timpul in trafic... Ajungi sa te simti oarecum controlata, sufocata doar atunci cand realizezi ca toate acestea iti taie din spontaneitate, pentru ca nu iti permiti sa iti schimbi planurile asa, de-odata, fara sa ii dai lui de stire si, eventual sa ii ceri parerea sau incuviintarea. Ce galagie ar urma! Cum adica sa nu stie unde te afli in orice moment? Cum sa iti permiti a schimba itinerariul sau programul fara sa il anunti? Chiar daca nu tine “neaparat” sa te insoteasca tot timpul, are nevoie sa fie prezent cumva langa tine, fie si numai in mintea ta. Si, se pare ca asta a reusit deja.

Exista multe cupluri care au finantele la comun. Adica amandoi detin carti de debit sau credit de la ambele conturi (de salarii): al lui si al ei. Dar stii ce? El zice ca e mult mai bine sa iti ia si grija asta de pe cap. De ce sa iti omori tu timpul cu astfel de probleme zilnice inutile. Lasa ca se ocupa el sa plateasca toate facturile, sa mearga la cumparaturile zilnice, sa faca liste si sa isi asume si partea financiara a familiei. Ei, desigur ca asta presupune eventual un cont comun, in care sa intre veniturile amandoura. Tu oricum te aventurezi prea repede si ai tendinta sa de a cheltui prea mult. Daca sta sa se gandeasca si mai bine, de ce sa aveti doua conturi si sa platiti comisioane si dobanzi aiurea la banca? Chiar nici nu e nevoie ca tu sa ai carte de credit la tine... ca stii cat esti de uituca si cum ratacesti sau pierzi lucruri. Tu doar sa ii spui ce ai nevoie si iti da el bani; oricand.

Simti cumva cum ti s-a mai micsorat nitel gura de aer? Cum incepi sa ti se implante “catusele” in carne si sa nu mai poti misca absolut nimic fara stirea lui?

Da, chiar, parca voiai sa iti continui sau sa iti definitivezi niste studii; sa mergi la un curs de...orcice. Sigur ca asta te-ar face sa te simti si mai implinita si multumita de tine. Dar sincer acum, ce mai ai nevoie de toate astea? El te iubeste exact asa cum esti si iti spune ca nu mai ai nevoie de absolut nimic in plus. Si apoi la ce ar ajuta cu adevarat asta? Ar fi o cheltuiala in plus, mult efort si sacrificii din partea ta mai ales, timp investit in altceva (si nu acordat lui!). E ca si cu cealalta chestie pe care ti-o spune mereu: “Esti atat de frumoasa!” Tu stii ca te-ai mai ingrasat putin, ca au mai aparut doua riduri, ca nu te mai simti atat de elastica si plina de energie tot timpul, insa daca el e multumit si fericit...In definitiv, toate femeile asta isi doresc: sa fie iubite si apreciate de partenerii lor. Iar cand acestia o fac, ele se simt tinere si infloritoare. Ce daca prietena sau colega mai face unele remarci nefavorabile la adresa “look-ului” tau?!? Poate ca e doar invidioasa! Da, chiar, ce e nevoie mai ai sa pierzi timpul cu tine?!? Sa investesti in tine, in felul cum arati, gandesti, in profesia ta, in tot ceea ce iti place sa faci? Ca daca el te place oricum...

In viata e bine sa mergi dupa principiul: daca ti se pare ca ceva e in neregula, inseamna ca asa e. Fii sincera cu tine si incearca sa faci diferenta intre dragoste si posesiune, intre sentimentul de siguranta si cel de acaparare si control. Si cand incepi sa simti cum iti fuge pamantul de sub picioare, cand nu mai ai aer si nu mai esti lasata sa fii tu insati, revendica-ti dreptul la libertate. Libertatea de a fi tu insati.

Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 4

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Cristina Marioglou (13.03.2009, 10:28)
Pai, poate cum spune acsela, foloseste umorul pentru a te elibera de incatusarea "prietenului" tau si, tot prin umor, incearca sa ii explici ca fiecare are nevoie de un anumit "spatiu" pentru a functiona.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (13.03.2009, 10:26)
Acsela, treci de la subiectul tratat in acest articol la cu totul altceva. Ideea acestui subiect mi-a venit discutand cu cateva femei care se simt prea mult "sub tutela" barbatilor lor, care se simt constranse si sufocate, oprite din evolutia lor si, care nu stiu exact cum e mai bine sa faca. Tocmai pentru ca sunt prinse in mrejele acestor barbati, ele simt ca ii iubesc si ajung la intrebarea: Pe cine iubesc mai mult - pe el sau pe mine?
Răspunde-i
Kudika (13.03.2009, 09:58)
Suntem impreuna de 16 luni si, desi prietenul meu spune ca are incredere in mine, este extrem de posesiv. Nu suporta sa ies cu prietenii mei si spune ca este ceva mai mult decat prietenie intre mine si prietenii mei – baieti. Nu ii convine nici sa vorbesc la telefon cu prietenele mele. Desi incearca sa ma convinga ca are incredere in mine, eu nu vad acest lucru. Atunci cand el iese cu prietenii lui, eu nu ma supar. Ce ar trebui sa fac?
Răspunde-i
acsela (13.03.2009, 09:34)
Otello are nevoie de o lectie de viata... toti barbatii care ajung in situatia de a fi gelosi par cumva pe un drum fara intoarcere... El a fost invatat sa se comporte astfel datorita comportamentului tau, poate prea pasiv.... poate prea sexi, poate prea "oricum i se parea lui iesit din comun"... El a ajuns in stadiul de gelozie in mod treptat. Gelozia deriva din necesitatea de control a barbatilor. Si aceasta din urma necesitate e combinatie intre instinctul lui de supravituire, cu emotii generate de frica de a pierde posesiunile acumulate. Dar orice invatz are si un dezvatz. [care din pacate este la fel de treptat] si cum nimic nu e imposibil.... Totul poate fi transformat intr-un joc... Barbatilor le place sa se joace. In acest joc totul poate fi tratat cu seriozitate pana la un anumit punct. Umorul este unealta suprema in care un conflict iminent poate fi dramatic rasturnat... A putea fi detasata in momente cheie pentru a avea acces la umor tine de taria ta de caracter, tine de antrenamentul tau in directia aceasta, tine de cat de relaxata si lipsita de ganduri nefolositoare poti fi la un moment dat. Tine de cat de tare esti ancorata in experientele trecutului... si cat de mult esti dispusa sa uiti... sa te desprinzi de ce s-a intamplat. Lectia de viata de care Otello are nevoie acum, nu este pasivitatea ta si in nici un caz nu este fuga ta de raspundere[ma refer la divort]. Gelozia nu e doar vina lui. Lectia de viata pe care poti sa i-o dai lui este in cel mai bun caz un nou joc. Ia-ti un concediu. Calmeaza-te. Relazeaza-te. Inceteaza orice activitate consumatoare de energie, goleste-te de ganduri si incepe prin a inventa... Fii creativa. Incepe un nou joc: cu noi reguli!!! [cu promisiuni pozive] Concetreazate asupra ta. Ce poti face tu ca sa inteleaga el in ce situatie s-a ajuns. Cum il poti face prin joaca ta sa recunoasca deschis problemele lui. Toate se rezuma la astfel de rezolvari creative. NU exista reguli... tu le stabilesti. Deschide-ti sufletul catre divinitate si ideile iti vor umple golul pe care l-ai creat astfel. Intrebarea este: Ai suficient curaj sa incepi un asfel de joc? Ai taria de caracter sa reinventeazi iar si iar alte jocuri daca prima tentativa esueaza? Poti invata sa mergi pe acest drum cu perseverenta copiilor care invata sa paseasca... Te vei putea stapani in situatii cheie? Iti vei putea stapani frica? Vei avea acces la umor sa previi certurile? si aici revin iar: Totul poate fi tratat cu seriozitate pana la un anumit punct. Restul este joaca. Umorul creativ este unealta jocului. TRECI LA ACTIUNE... lasa filmele, stirile TV, jobul, chat-ul, orice alta activitate... si actioneaza. Salveaza-ti casnicia. Actiunea este cunoastere... si cunoasterea insasi este actiunea jocului. Este doar un prag. Vei trece peste el cu siguranta. Vei trece victorioasa? -te intrebi. "Cunoaste-te pe tine insuti" si vei afla raspunsul... Acesta este adevarata libertate de a fi tu insati.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si El.
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
03 mai