Pericolele ascunse în ţigaretele electronice

De în Sanatate 24 apr 2019

Un nou studiu a descoperit că țigaretele electronice ar putea fi contaminate cu toxine și microbi periculoși.

Consumatorii de țigarete electronice s-au obișnuit deja să primească vești proaste despre produsele pe care le folosesc, dar un nou studiu adaugă o veste proastă și anume că multe cartușe cu lichid sunt contaminate de toxine ce împrăștie bacterii și ciuperci periculoase pentru sănătate.

Deși este clar că fumul țigărilor normale conține anumite toxine, unele dintre acestea nu sunt create de arderea tutunului în sine ci provin din bacterii moarte și ciuperci ce contaminează produsul. Acestea includ endotoxine, care se găsesc în bacteriile gram-negativ și glucani, care se formează prin contopirea mai multor tipuri de ciuperci. De pe urma acestor bacterii apar probleme respiratorii, infecții pulmonare și astm, dar conform autorilor acestui studiu, publicat în revista de specialitate Environmental Health Perspectives, până acum nu fusese realizat nici un studiu cu privire la prezența acestora în țigaretele electronice.

Cercetătorii de la Harvard au analizat 75 de produse diferite, provenind de la 10 companii mari și toate produsele au fost cumpărate online, cu excepția celor de la un anumit brand, care au fost luate de le un magazin din campusul studențesc. Printre produse s-au numărat 38 de cartușe de țigări de unică folosință și 37 cartușe de lichid reîncărcabil pentru țigări electronice, cu diverse arome fructate, tutun sau menthol. În 23% dintre produsele analizate au fost descoperite niveluri mari de endotoxine și în 81% glucan, pe care cartușele normale l-au avut cu de trei ori mai mare decât cele electronice. Produsele cu aromă de tutun și menthol au avut nivelul de glucan de 10 ori mai mare decât normal, pe când endotoxinele s-au regăsit în număr mai mare la cele cu arome fructate.

Autorii spun că descoperirile arată că „produsele cu arome ale unor mărci cunoscute de țigarete electronice sunt contaminate cu diverse toxine”, dar cercetătorii nu au testat și numărul de toxine ce ajunge în aerosolii produși, respectiv în aerul respirat de consumatori, iar produsele testate au făcut parte doar din primele generații de țigări electronice. Cu toate acestea, este general acceptat că oamenii sunt expuși la mai puține toxine din partea dispozitivelor electronice decât de la țigările normale.

Tag-uri: , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 noi