chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Orasele uitate ale lumii - Intre mister si realitate

De în Calatorii 6 oct 2011
Este evident ca civilizatia nu a inceput in secolul 21. Exista pe toate continentele lumii, cel putin un oras pierdut, un oras care odata a fost prosper si populat, dar care s-a destramat si incetul cu incetul a disparut. Pentru orice Babylon care nu a putut fi vizitat, exista ruine care exprima, prin simboluri, mostenirea pe care o lasam in urma. Din orasul uitat al Italiei, Pompeii la Machu Pichu, exista zeci, daca nu sute de orase care, odata au fost cele mai puternice sau cele mai importante orase ale lumii antice.

Una dintre cele mai celebre si mai vizitate orase antice, Machu Pichu, "Creasta Veche", este un oras precolumbian al incasilor situat la altitudinea de 2,403 metri, desupra Vaii Urubamba in Peru.

Acesta este unul dintre cele mai renumite simboluri ale imperiul incasilor, denumit si "Orasul uitat al Incasilor". Situl arheologic a fost desemnat ca o mostenire de maxima importanta in 1983, de catre veneratii experti in domeniu, fiind descris ca o opera de arta arhitecturala si o marturie de o unicitate evidenta a civilizatie incase, potrivit articolelor de specialitate.

Acest oras a fost construit in jurul anului 1450, la inaltimea la care se crede ca ar fi locuit incasii, dar a fost abandonat la mai putin de 100 de ani mai tarziu, cand zona a fost invadata de cuceritorii spanioli, iar imperiul s-a prabusit, in urma cuceririi.

Desi citadela a ramas in picioare, ce a mai ramas din ea, capitala Inca nu a fost descoperita. Se presupune ca a fost distrusa in urma cuceririlor spaniole, la fel ca si alte situri incase.

De abia in 1911, Hiram Bingham, un istoric si explorator, profesor la Yale, a readus orasul in atentia lumii. Desi nu este absolut garantat, multi exploratori declara ca Machu Pichu este zona regala a site-ului, acesta ar fi locul unde se adaposteau liderii incasi, o zona protejata ani la randul de jungla din jur, care a pazit urmele lasate de una dintre cele mai vestite civilizatii.

In orasul Alexandria se presupune ca s-au gasit, ingropate sub zeci de metri de apa ale Marii Mediteraneene, palatul regal al Cleopatrei. Presupunerea ca o serie de cutremure de acum mai bine de 1500 de ani au provocat prabusirea si inevitabila disparitie a acestui actual sit arheologi, este oarecum bine primita de scientologi, care au pus totul pe seama dezastrelor naturale.

Au fost descoperite artifacte, statui, obiecte de arta, precum si podoabe si obiecte de uz personal si alte parti ale palatului imperial ale reginei.

Datorita maretiei si renumelui pe care l-a purtat ani la randul, acest oras a fost cautat si cercetat in tot acest rastimp. Cercetatorii nu au renuntat la a incerca sa descopere adevaratele portiuni si urme lasate de frumoasa si puternica femeie ce, odata a condus Egiptul. Iar acum, orasul Alexandria planuieste sa formeze un proiect care sa ofera trasee subacvatice tuturor vizitatorilor interesati in descoperirea minunatiilor care au stat odata la baza unui imperiu atat de puternic si maret.

De asemenea, Memphis, fosta capitala a primei divizii administrative din Egipt, pana aproximativ in anul 2200 I.H., iar ulterior pentru o foarte scurta perioada in timpul Noului Regat. Ineb Hedj - Peretii Albi - numele dat in limba egipteana veche, orasul a fost fondat in jurul anilor 3100 A.H. cu puterea lui Menes, dupa spusele lui Herodot.

Orasul nu a avut un numar precis al habitantilor, difera de la spusele unui istoric la altul, aceasta cifra, desi importanta, nu a fost clarificata cu adevarat nici pana in ziua de azi. Orasul a ajuns la cote maxime si si-a castigat valoarea absoluta sub dinastia a 6-a, fiind centrul de cult pentru Ptah. A ajuns in declin dupa dinastia a 18-a, odata cu nasterea Thebei. A fost revitalizata datorita cuceririlor persilor, dar a cazut pe locul doi, dupa Alexandria. Sub imperiul roman, acesta a fost al doilea cel mai important oras din Egipt, dar a fost, in mare, abandonat, odata cu stabilirea lui Fustat.

Petra, una dintre cele mai renumite pietre si orase parasite din lume, situata in Iordania, in valea ce duce din Marea Moarta la Golful Aqaba.

Locatia a fost descoperita de exploratorul elvetian, Johann Ludwig Burckhardt, in 1812 si a fost descrisa ca "un oras rosu-roze la fel de batran ca timpul", in sonetul lui John William Burgon, Newdigate.

Situl arheologic se afla in patrimoniul UNESCO din 1985, cand a fost descris ca unul dintre cele mai de pret proprietati culturale pe care omenirea le-a putut crea vreodata.

Petra a fost nu doar o fortareata, ci si un punct de control vamal pentru toate drumurile ce se intersectau cu aceasta si duceau in vest, Gaza, in nord, Damasc si Bosra, la Marea Rosie prin Aqaba si prin desert la Golful Persic.

Dar imperiul roman a sfasiat orice urma de ordine, in mare parte datorita dorintei de a pune stapanire pe punctul de comert la mare.

Ne indreptam catre o alta parte a lumii, zburam pe continentul nostru, in Pompeii, Italia, care a fost distrus de eruptia vulcanului Vezuviu in jurul anului 80. A fost ingropat sub cenusa pentru mai bine de 1700 de ani.

Dar din 1748, exacvarile au scos la lumina o multitudine de detalii semnificative si de o importanta majora pentru ceea ce nu se stia despre acel maret oras din apropierea modernului Napoli.

UNESCO l-a facut transformat in zona ocrotita si situl arheologic a ajuns in patrimoniu cultural, devenind o atractie turistica majora si foarte populara in timp.

Templul Angkor Wat din Cambogia, este cel mai mare monument religios din lume, de asemenea, in vremea sa de glorie, vremea in care aceasta regiune stralucea prin putere si renume, Angkor a fost cel mai mare oras preindustrial al lumii.

Din secolul 9 si pana la sfarsitul secolului 15, aceasta regiune a fost profitabila, pana cand invadatorii thailandezi au pus stapanire peste acea zona si au obligat populatia sa migreze in sud, spre Phnom Penh.

Zona este protejata de UNESCO, iar multe din templele din acea regiune au fost restructurate si reconstruite, astfel aceasta formeaza cea mai de pret mostenire a poporului si arhitecturii Khmer. Se numara peste un milion de vizitatori pe an.

El Dorado, filmul, desenele animat, fantezia, imaginatia, iluzia si, in final, locul care cu adevarat exista. Una dintre cele mai legendare povesti ale oraselor uitate, El Dorado a fost locatia imperiului mistic, care se presupune ca a fost descoperita intr-o jungla din America de Sud.

Se spune ca orasul a fost condus de un rege maret, puternic, dar bland cu poporul sau. Legenda continua prin a mentiona ca acest oras detinea bogatii cum niciunde altundeva in lume nu se mai intalnisera. Orasul a fost supranumit "Orasul de aur disparut".

Oasul a fost cautat, cercetat, dar nu a fost descoperit, de fapt, niciodata de niciun cercetator, desi se spune ca acesta a existat. Probabil, datorita profunzimii legendei si a dorintei oamenilor de a crede intr-un astfel de loc, a fost creat acest imperiu.

Troia, una dintre cele mai frumoase, dar si una dintre cele mai cutremuratoare legende ale lumii. Acest mitic oras a fost localizat in Turcia de azi. Desi, la fel ca si El Dorado, acest oras a fost considerat de multi a fi un oras imaginar, nascocit din imaginatia oamenilor, a fost excavat in 1870.

Mai mult decat atat, au fost descoperite chiar mai multe orase la site-ul arheologic, care, in timp, s-au construit unul peste altul.

Iar Homer a mentionat prima data de acest oras, cand a mentionat de Razboiul Troian, in Ciclul Razboaielor Troiene din Iliada.

Atlantis este orasul imaginar, descris de Platon ca fiind o civilizatie avansata si o putere maritima incomensurabila, se povesteste despre acesta ca ar fi cucerit intreaga Europa inainte sa se scufunde in adancurile apelor.

Povestea lui Platon, desigur este vazuta ca o legenda, o fictiune, este privita ca o civilizatie mai mult decat avansata, o civilizatie care era inaintea generatiei sale, a atras atentia multor cititori, ceea ce a facut imaginatia multora sa prinda viata prin cercetari, dar cu rezultate nule, din pacate.

Dar, acum mai bine de 100 de ani, un cercetator a descoperit o harta, pe pielea unei gazele, care demonstra imposibilul: Atlantis exista si nu este nici pe aproape in preajma Marii Mediteraneene, ci Antartica este continentul pierdut al irealului Atlantis.

 

Ce parere ai despre aceste orase uitat ale lumii? Chiar crezi ca au existat vreodata?

 

Citeste si dosarul nostru de calatorii pentru a descoperi noi locatii frumoase pe care sa le vizitezi.

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 23

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Daniela Stan (16.12.2011, 15:14)
Ce mi-ar placea sa vizitez si eu aceste locuri pline de istorie si mitologie..macar Alexandria sau Petra sa le vad..dar pana atunci e bine sa aflu cat mai multe despre ele si sa le impartasesc si pustilor mei,chiar daca sunt mici..
Răspunde-i
lavinia guzu (16.12.2011, 13:55)
cateva orase mi- au trezit niste amintiri....
Răspunde-i
Elena Apostolescu (15.12.2011, 17:33)

Ce am citit la dv. despre Petra m-a determinat sa vizionez clipuri cu aceasta si ce se poate spune decit ." uimitor "

Răspunde-i
camelia al kawadri (14.12.2011, 23:01)
Sunt locuri parca rupte dintr o alta lume....Cat de frumos!!!
Răspunde-i
Daniela Muntean (07.12.2011, 10:07)
Prefer calatoriile in astfel de locuri decat cele in orase aglomerate. Aici iti incarci cu adevarat energia.
Răspunde-i
Elena Nalbaru (07.12.2011, 00:11)
Foarte interesant articolul
Răspunde-i
Elena Nalbaru (07.12.2011, 00:11)
Foarte interesant articolul
Răspunde-i
aurora cimpoi (06.12.2011, 14:35)
Foarte frumos si interesant...ce mult mi-as dori sa ajung si eu acolo.....
Răspunde-i
mirela murat (04.12.2011, 15:35)
Petra din Iordania....foarte frumos.As putea spune ca atinge sublimul. Este locul in care s-a filmat "Indiana Jones si ultima criciada". Orasul era la fel de legandar ca Atlantida si Troia iar actualmente este una din cele 7 minuni ale lumii moderne. Din 1985 se afla sub protectia UNESCO.
Răspunde-i
Mihaela Vanda Scutaru (04.12.2011, 14:33)
Interesant...si educativ.
Răspunde-i
Dana ST (03.12.2011, 18:16)
Machu Pichu, "Creasta Veche", este un oras precolumbian al incasilor situat la altitudinea de 2,403 metri, desupra Vaii Urubamba in Peru-.mi se pare foarte interesant orasul uitat - incarcat de istorie si fascinatie.
Răspunde-i
camelia al kawadri (03.12.2011, 07:18)
Wow!!!!Cat de minunat!!!
Răspunde-i
oana-camelia paun (23.11.2011, 11:27)

Superb!!!!

Răspunde-i
Loredana Petrica (23.11.2011, 08:32)

Mi se par incredibile ... Au niste peisaje de-a dreptul impresionante. Ce n-as da sa pot ajunge sa vizitez macar o parte din aceste locuri!

Răspunde-i
Lidia (21.11.2011, 12:18)
Intotdeauna mi-a placut sa calatoresc dar de cele mai multe ori nu am reusitdin cauza costurilor ridicate, asa ca ma multumesc sa vizionez....foarte frumos si "misterios" documentarul.....
Răspunde-i
Madalina Ioan (21.11.2011, 10:40)
Toate orasele par foarte interesane,merita vizitate
Răspunde-i
Cristina Victoria Tudor (19.11.2011, 18:20)
Orase vechi...pline de mister. Mi-as dori sa vad Machu Pichu, un oras fermecator
Răspunde-i
Cristina Victoria Tudor (19.11.2011, 18:20)
Orase vechi...pline de mister. Mi-as dori sa vad Machu Pichu, un oras fermecator
Răspunde-i
oana-camelia paun (19.11.2011, 13:41)
interesante!!!!
Răspunde-i
Mihaela Manea (18.11.2011, 21:49)
Machu Pichu este alegerea mea din totdeauna in ceea ce priveste vacanta de vis...suna interesant, misterios si incitant!
Răspunde-i
Alexandra Roata (18.11.2011, 14:51)
mi-ar place sa simt acest mister pe pielea mea si mi-as dori sa calatoresc prin acele locuri!
Răspunde-i
Claudia Maria (18.11.2011, 10:01)

Sunt niste orase extraordinare... Dar nici nu stiu daca ar putea fi numite orase, poate mai degraba cetati, situri?

Răspunde-i
Irina Iuliana Vladutu (18.11.2011, 09:41)
Foarte interesant si captivant de-a dreptul!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Calatorii
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar