Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

Nu vreau sa fac copii. Aveti ceva de comentat?

De în Familie 20 aug 2009
Femeile care nu vor sa aiba copii si care declara fatis acest lucru sunt foarte rar intelese de cei din jur. Feminis si-a propus sa descopere ce implica aceasta hotarare si ce se ascunde in spatele acestei decizii. Psihologul Cristina Calarasanu dezleaga pentru noi aceste taine!
Femeile care nu vor sa aiba copii au o imagine destul de precara in societatea romaneasca de azi. Cele care nu pot ramane insarcinate sunt cainate sincer de catre toti cei din jur, dar cele care nu au copii si isi exprima aceasta hotarare sunt considerate femei rele sau egoiste.

Nici in strainatate nu sunt privite mai bine: refuzul de a avea copii este privit ca o deviere de la ceea ce este natural pentru o femeie. In Japonia, cuplurile fara copii sunt privite ca "paraziti ai societatii" si acuzate de nepatriotism. In Germania si Rusia exista discutii care ar implica introducerea de dezavantaje pentru cei care nu au copii, in timp ce in Slovacia se vorbeste despre o taxa in plus pentru acestia (conform sofemine.co.uk).

"In zilele noastre, dreptul de a alege schimba lucrurile pentru femei. Daca inainte, in comunism, ele nu puteau hotari ce se intampla cu corpul lor - sau o faceau cu riscuri mari - acum nu se mai pune problema asa. Femeia decide daca vrea sau nu copii si cand ii vrea.", explica psihologul de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, Cristina Calarasanu.

O femeie hotaraste ca nu vrea sa aiba copii. Ce spune asta despre ea? Psihologul spune: "Este o negare si ea spune de fapt ca o impiedica ceva sa vrea copii. De multe ori, femeia nu este constienta de acest fapt. De fapt, aceasta negare are la origine o suferinta a femeii in cauza."

Pentru a descoperi adevaratele cauze care stau la baza acestei hotarari este important, spune Cristina Calarasanu, sa iti poti descifra intregul istoric afectiv si familial. Specialistul explica: "Aceasta hotarare nu poate fi explicata altfel decat printr-o suferinta de care femeia ar putea sa nici nu fie constienta. Este luata de multe ori de femei stapane pe propria viata, implinite si care au alaturi un partener."

Femeile care iau aceasta decizie nu o fac constient, am descoperit vorbind cu specialistul. Ele iau hotararea care este cea mai buna pentru ele in acel moment si care le produce cea mai mica suferinta.

"Atunci cand se decid ca nu vor sa aiba copii ele fac un fel de pact cu ele insele, gandesc "Nu vreau copii pentru ca ei sa nu sufere la fel ca mine", pentru ca ei sa nu treaca prin aceste experiente si asa mai departe, in functie de suferinta care a stat la baza acestei hotarari. Repet, nu este vorba de un act constient si este probabil, cea mai buna decizie pe care o iau in acel moment. Ele nu vor putea darama acest zid pana cand nu vor intelege de ce au suferit."

Ce inseamna faptul ca nu vei avea copii

Multe femei viseaza la momentul in care vor deveni mame cu ochii deschisi, viseaza la burtica, la viitorii lor copii, ajung chiar sa aleaga nume si sa isi imagineze cum se va desfasura viata lor viitoare. Cele care nu isi doresc copii nu indraznesc sa viseze la aceste momente. "A nu dori un lucru capital pentru viata unei femei inseamna faptul ca te impiedica ceva sa il ai. A nu avea copii inseamna sfarsitul familiei din care faci parte si inseamna ca o suferinta mare este la mijloc." - crede Cristina Calarasanu.
Implica refuzul de a avea copii faptul ca iti este teama ca nu vei fi o mama buna? "In primul si in primul rand, fie ca esti viitoare mamica, fie ca iti doresti sau nu sa ai copii, trebuie sa stii ca nu exista acest concept de "mama rea". Dar cele care nu isi doresc copii trebuie sa stie ca s-ar "arunca" in situatii mai complicate decat cea in care sunt daca ar decide sa aiba copii fara a incerca sa descopere care este suferinta care le-a facut sa nu isi doreasca copii. Pentru ele decizia de a nu avea copii este singura pe care o vad, raportat la situatia lor si la ce le-a provocat suferinta.", conchide Cristina Calarasanu

Ce poti face? Tot ce poti face este sa te intrebi ce se afla in spatele acestei hotarari si sa incerci sa descoperi ce a provocat aceasta suferinta.

Egoism? Nici vorba, explica psihologul

Avem cateodata impresia ca femeile care nu isi doresc copii sunt femei rele, care nu iubesc sau nu sufera copiii. Fara a generaliza, exista probabil si exceptii, dar este o prejudecata, pentru ca marea majoritate a acestor femei nu sunt "vrajitoare rele".

Este decizia de a nu avea copii o hotarare egoista? "Este egoism pentru ca se considera ca femeile decid sa nu aiba copii din comoditate. Adevarul este ca nimeni nu isi propune sa nu aiba copii pentru a dormi mai multe ore noaptea sau pentru a-si pastra viata sociala, deci nu comoditatea este raspunsul. Ceva inhiba instinctul matern, instinct prezent la toate femeile si nu il lasa sa iasa la iveala. Ele trebuie sa descopere ce este acel "ceva"."

Trebuie sa iti cercetezi istoricul familiei pentru a vindeca acea rana, fie ca acest lucru va insemna faptul ca iti vei dori copii sau nu. "Daca poti aplica asupra ta principiile sondarii interioare, e perfect. De multe ori, insa, avem tendinta de a refuza sa vedem sau sa acceptam anumite adevaruri dureroase. In acest caz, avem nevoie de ajutorul unui specialist, care iti poate deschide ochii asupra unor lucruri pe care tu le treci prea repede cu vederea si te poate face asculta si ghida."

Nu stiu cum e sa decizi ca a avea copii nu este pentru tine. In afara de o scurta perioada - din primele clase primare, cand aflasem cum se fac copiii si eram hotarata ca nu vreau asta - mi-am dorit intens toata viata copii. Mi-e greu si mie sa inteleg decizia unei alte persoane de a nu avea copii. Dar o pot respecta. Pe de o parte, imi pare rau ca aceasta decizie ascunde pentru aceste femei o suferinta, pe de alta parte ma bucur ca asta ii va face, poate, pe cei din jur sa nu le mai priveasca cu ostilitate.

Pot vorbi astazi asa pentru ca m-am confruntat cu socul ca una dintre prietenele mele cele mai dragi - si mai vechi - sa afirme raspicat acest lucru, la inceput mai timid si apoi mai hotarat. Sigur, speranta nu ne-am pierdut-o - noi cei care o iubim - si imi dau seama ca exista posibilitatea ca ea sa decida ca isi doreste, totusi, copii. O posibilitate mica si pe care ea o neaga hotarat, dar te poti pune cu cei care isi imagineaza cum ar trebui sa iti conduci viata? (e doar o gluma, nu ma acuzati de falsa prietenie!)
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 10

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Oana (13.08.2014, 13:05)
Am 42 de ani si nu am copiii, nu i-am facut pentru ca pur si simplu nu imi plac . Nu ma amuza toate prostioarele care le fac, nu ma induioseaza gangurelile, nu suport sa-mi urle in cap.Si eu consider comentariile psihologilor stupide , oare ce o fi asa greu de inteles ca pot exista persoane carora nu le plac copii, pur si simplu. Unora nu le plac cainii, altora pisicile , altora copii.Este interesant sa vad cum altii se pretind altruisti atunci cand decid ca vor sa dea viata unei fiinte , de fapt o fac din cel mai pur egoism , pur si simplu EI ar fi cumplit de nefericiti fara un copil, viata LOR nu ar avea nici un sens, ar fi un cosmar pentru EI sa nu faca ce zice familia lor, societatea , etc.Ei iubesc copii , asa cum altii iubesc sportul , calatoriile , cititul, distractiile .Nu este nimic ciudat , dar asta nu inseamna altruism , ci egoism sub o alta forma.Personal recunosc ca sunt egoista , este absolut normal sa te gandesti la binele tau in primul rand .Toti suntem egoisti , doar ca majoritatea nu recunosc.
Răspunde-i
Oana (29.07.2013, 14:49)

Se pare ca doamna psiholog nici nu poate concepe ideea de a nu avea copii, de accea explica aceasta dorinta ca fiind manifestare a unor suferinte ascunse . Bineinteles , nu este singura , marea majoritate a oamenilor nici macar nu isi pot inagina cum e sa nu-ti doresti copii, sa te simti implinit si liber doar cu tine .Se considera a fi egoism ceea ce , de fapt , este un mod de a vedea libertatea .Nu-si pot imagina cum este o viata in care tu sa fii singura ta grija , in care sa nu fii nevoit sa-ti planifici fiecare gest si miscare , in care sa faci ce vrei fara a da socoteala nimanui . Sa pleci cand vrei si unde vrei , sa-ti dai demisia cand ai chef , sa-ti petreci timpul liber cum ai chef , sa stai singura cu gandurile tale daca asta iti este dorinta.Si uite asa dispar frustrarile si neimplinirile - o sa fac nu stiu ce lucru cand cresc copiii, nu pot sa vin ca nu am cu cine lasa copii, nu am bani pentru ca am cumparat ceva pentru copii, nu am timp pentru mine - trebuie sa spal ,calc, gatesc, fac curat pentru copii.Multi considera cresterea unui copil ca fiind o intreaga lista de sacrificii , intrebarea este daca " recompensa" este pe masura .Sigur nu voi afla niciodata , am 40 ani si nu am facut copii, imi place viata mea asa cum este .Dar stiu ca va mai trece timp pana cand oamenii vor realiza ca a face copii este o optine , ca multe altele , nu o obligatie .

Răspunde-i
chris (28.06.2013, 09:39)
Hahaha, persoanele care isi doresc copii, nu o sa inteleaga niciodata pe cale care nu isi doresc, Asa ca bine ar fi sa nu ne mai judecam intre noi pt ca nimeni nu le stie pe toate.
Răspunde-i
mihaella (11.04.2013, 15:14)
Femeile care nu isi doresc copii sunt FEMEI NORMALE. Nu mai aberati cu suferinte din trecut.......sunt femei care vor sa isi traiasca viata si considera copilul o povara. Cine vrea sa faca sa faca 10 dar sa nu se vaite apoi ca nu una si alta. Ei nu au ce sa isi ofere lor, ca parinti, un concediu, un rasfat, da; pai copiilor. Asa ca.....femeile acelea blamate sunt, de fapt, femei realiste si lucide!
Răspunde-i
nina (03.03.2013, 01:10)
Lasati femeile cu parerea lor. V-ati gasit, niste ametite carora le e frica sa gandeasca pentru ele insele.
Iar pseudo psiholoaga nu prea stie pe ce lume traieste. Nu toate deciziile au la baza teama.
Daca nu vrei sa faci copii, nu faci. PUNCT.
Ca doar nu ti-l cresc cele care comenteaza.
Răspunde-i
cristian e. (23.10.2012, 09:36)

Cred ca ideea de a nu avea copii pleaca din motive economice si sociale ale zilelor noastre. In zilele de azi este o nesiguranta mare ptr locul de munca, stresul excesiv si atunci iti pui intrebarea la ce sa te mai chinui in plus. Copii se fac mari si pleaca pe la casele lor sau pleaca definitiv in strainatate si tot singur ramai. Azi familia nu mai este unita ca in trecut, fiecare vrea sa fie cat mai independent de celalalt. Copii de azi au sanse mari sa scape efectiv viata din mana (droguri, probleme sociale), tu ca parinte nu mai ai timp de te ocupi de ei ca stresul zilei te doboara. Sa aflii ca ai un copil care in loc sa se duca la scoala se drogheaza iti face mai mult rau decat daca nu-l mai aveai. Plus ca tampenia sa faci copil ca sa aibe grija de tine la batranete, sa fim seriosi ca marea majoritate a batranilor singuri au copii care nu-i viziteaza cu lunile, eventual considera necesar ca tot parintii sa le dea bani din umila pensie, iar cand mor vor neaparat casa lor..asta daca nu i-au dus la azil dinaintea mortii. In europa natalitatea este la pamant...vin in schimb emigranti chinezi, arabi ce fac copii pe banda rulanta. Explozia demografica este in zonele de analfabetism si cei ce traiesc arhaic. Tara cu cel mai inalt nivel de trai din lume Norvegia are o natalitate la pamant... Frazele societatii gen ca traiesti degeaba, trebuie sa lasi ceva in urma ta sunt perimate si specifice analfabetilor...Viata este frumoasa si fara copii, traiesti decent fara griji suplimentare, iti faci concediile adevarate, te duci odata pe saptamana la restaurtant....

Răspunde-i
Egoismpur (07.02.2012, 09:39)
Corect,sunt ridicole ,adica te bufneste rasul vazand pe ce cai ocolite se reincearca redefinirea egoismului.Pur si simplu anumite persoane sunt prea centrate pe ele insele,adica egoiste,si nu se pot hotari sa se inhame la ingrijirea si daruirea catre o alta fiinta,mai ales un copil neajutorat.e prea greu,prea incomod,sau,cum spune primul comentariu,nici macar nu e prea cool sa stai cu un borac dupa tine.Te pomenesti ca nu prea mai ai timp de distractii,ca incepi sa castigi bani mai putini,ca trebuie sa cheltui din banii tai de posetute pe copil..Nu va mai autoiluzionati ca dati pe dinafara de generozitate si vreti sa scutiti copilul de suferinta dvs.din mica copilarie.Sunteti egoiste si gata.Si un pic cam lenese.
Răspunde-i
Catalina Andreea (22.09.2015, 21:44)
Lenese? Tu esti constienta de ce spui? Marea majoritate a femeilor care decid sa nu aibe copii, sunt femei de secces: ingineri, cercetatori, medici, persoane care isi petrec 15 ore pe zi la locul de munca pentru a va face voua viata mai usoara si planeta un loc mai bun! Spune-i doctorantei care sta in laborator non-stop pentru descoperirea unor noi metode de depoluare a aerului, apei, solului ca este lenesa! Spune-i medicului care a iesit dintr-o operatie ce a durat 18 ore ca este lenesa! Spune-i voluntarei de la crucea rosie ca este lenesa!

Exista lucruri mai importante pe lumea asta decat procreerea! Sunt oameni care pur si simplu isi dedica viata stiintei si umanitatii. Astfel de oameni nu vor intelesi de mintile inguste!
Caty (05.04.2011, 18:58)
Eu nu vreau sa fac copii, dar aceasta decizie chiar se bazeaza in cazul meu pe egoism. Responsabilitatile suplimentare mi s-ar parea o povara si as avea mai putin timp pentru mine si pentru planurile mele, poate chiar deloc. Eu am 25 de ani si ideea de a avea copii mi se pare respingatoare. Am impresia ca un copil m-ar plafona permanent. Niciodata nu mi-au placut copiii, nu le suport prezenta, nu stiu sa ma port cu ei. Nu simt nevoia sa ma justific in fata nimanui, este decizia mea, egoista sau nu. Am dreptul sa iau deciziile mele asupra corpului meu. Apropo, comentariile psihologilor de mai sus mi se par ridicole. Nimeni nu ia in calcul ca decizia de nu a avea copii poate fi pur rationala si nu bazata pe suferinte ascunse sau mai stiu eu ce.
Răspunde-i
bobolar angela (18.07.2010, 10:45)
nici eu nu vreau si nu din egoism pur si simplu e alegerea mea nu vreau sa fiu un om obijnuit
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr