Nu ştiai asta despre Evul Mediu - 6 dovezi că istoria e mai interesantă decât filmele

De în Lifestyle 13 mar 2019

Evul Mediu este una dintre cele mai întunecate perioade din istoria Europei, presărată cu multiple războaie, boli și lipsa igienei, dar în realitate nu se știu foarte multe lucruri despre acele vremuri.

Acest articol va demonta anumite mituri, care susțin că pe vremea aceea nu se petrecea nimic interesant.

1. Hainele în dungi nu erau văzute cu ochi buni

În Evul Mediu nu trebuia să porți haine în dungi și în 1310 un cizmar din Rouen a fost chiar executat pentru că s-a îmbrăcat în dungi, lucru permis doar actorilor, muzicienilor, prostituatelor și altor persoane cu o situație socială precară. Hainele te diferențiau de nobili și cercetătorii moderni cred că acest lucru se datora faptului că prin dungi poți acoperi anumite defecte corporale, ceea ce era considerat ca o încercare de a pretinde că ești altcineva.

2. De ce masca doctorilor care îngrijeau pacienții cu ciumă avea cioc

Se știe că medicii care aveau grijă de pacienții cu ciumă purtau măști cu cioc, dar contrar credințelor populare, acesta nu era doar pentru a intimida curioșii ci pentru a putea pune acolo cârpe îmbibate în diverse substanțe cu miros puternic, precum oțet cu flori și diverse ierburi. Se considera că ciuma poate fi oprită de un astfel de filtru și singura întrebare validă în acest caz este când anume a fost creat acest tip de costum. Deși se crede că prima oară a apărut în timpul epidemiei de ciumă din secolul al 14-lea, nu există dovezi clare care să demonstreze acest lucru și unii experți datează invenția ca fiind din secolul al XVII-lea. Cu toate acestea, prima epidemie pandemică de ciumă a avut loc în secolul al VI-lea și a omorât peste 125 de milioane de oameni din Europa și Asia, apoi în secolul al XIV-lea ciuma a fost adusă din China în Europa, unde au murit peste 25 milioane de oameni și a ajuns până în Rusia, unde a nimicit populația din mai multe sate și orașe mici. La vremea respectivă, 1/3 din populația Europei a decedat din cauza acestei maladii.

3. De ce existau geamuri speciale în zidurile catedralelor

În timpul renovării mai multor catedrale, restauratorii au găsit mai multe mici deschizături în pereți. Aceste goluri se numesc hagioscoape și oamenii le puteau folosi pentru a vedea ce se întâmplă în interior. Ele erau făcute special pentru cei care din diverse motive nu puteau intra, cum ar fi leproșii. Aceste „ferestre” aveau diverse forme, în funcție de stilul fiecărei catedrale. El puteau fi rotunde, dreptunghiulare sau chiar sub formă de cruce și erau prezente mai ales în zonele foarte populate, doar că în secolul al XVI-lea majoritatea au fost sigilate, odată cu eradicarea leprei.

4. De ce scările spiralate merg mereu în sensul acelor de ceasornic

În castelele din Evul Mediu, scările spiralate erau construite mereu în așa fel încât să urmeze sensul acelor de ceasornic, ca să fie mai utile în cazul în care castelul ar fi fost asediat. Ideea este că cei care ar fi coborât scările ar fi putut lupta foarte bine cu mâna dreaptă, iar atacatorilor de jos le-ar fi fost mai greu, întrucât îngustarea treptelor spre partea dreaptă ar fi creat probleme de echilibru. În plus, scările în spirală erau diferite ca lățime și înălțime, iar dacă nu cunoșteai castelul te împiedicai destul de repede și cădeai peste ceilalți, dar stăpânul cunoștea foarte bine ce trebuia să facă și se putea mișca mai repede. Desigur și de la această regulă există totuși câteva abateri, cum ar fi scările din castelul Waldstein, care erau construite în direcția inversă a acelor de ceasornic, pentru că majoritatea membrilor familiei erau stângaci, dar principiul este același.

5. De ce se luptau cavalerii cu melcii

La sfârșitul secolul al XIII-lea, manuscrisele din nordul Franței înfățișează cavaleri care se luptă cu melcii. Cercetătorii nu știu exact de ce aceste creaturi nu erau iubite de artiștii Evului Mediu, dar există mai multe versiuni ale acestor povești. Una dintre ele spune că un melc ce iese din cochilie este simbolul învierii și picturile sunt doar o metaforă. O altă versiune este aceea că melcul este simbolul lașității, iar cea mai răspândită idee este că melcul este un simbol al lombarzilor, care erau în război cu francezii.

6. Femeile nu erau atât de frumoase precum reprezentările din filme

Existau și câteva femei frumoase, dar ele nu foloseau nici un fel de cosmetice și nici nu aveau acces la apă curentă. Viața lor era mult mai grea decât ce se arată în filme și de exemplu, cele din înalta societate, când aveau nevoie de sprâncene false, foloseau păr de rozătoare sau dacă voiau să aibă pielea mai albă, pentru că așa era la modă, trebuia să folosească mercur și acid pentru a părea mai palide.

Tag-uri: , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Lifestyle
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 oct