Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»

Momentele de criza in relatia sexuala. Cum le depasim?

De în Dragoste & Sex 17 oct 2008
Majoritatea cuplurilor trec prin momente in care certurile se tin lant, in care ai impresia ca nu il mai cunosti pe celalalt si momente in care relatia sexuala nu mai e ca la inceput. Sexologul Jeni Chiriac de la Clinica Terapia M este alaturi de noi si de aceasta data, ajutandu-ne sa trecem peste aceste momente neplacute.

Toate lucrurile care ne inconjoara ne pot afecta negativ viata sexuala in cuplu: oboseala, stresul, nemultumirile financiare, problemele familiale. Crizele si momentele de tensiune ne pot ajuta, spun specialistii, sa ne dezvoltam relatia de cuplu, sa invatam sa trecem peste momentele dificile alaturi de celalalt si sa invatam cum sa iubim.

Sexologul Jeni Chiriac spune ca principala problema cu care cuplurile aflate deja in criza se confrunta este negarea. In timp ce unul dintre parteneri este pefect constient ca se intampla ceva rau cu relatia de cuplu, ca sexul nu mai e la fel de calitativ sau la fel de des, celalalt traieste cu impresia ca totul e in ordine si ca nu exista nimic care l-ar putea ingrijora. Din cauza faptului ca nu "simtim" in acelasi timp se ajunge la situatii in care unul dintre parteneri sa fie cel care constientizeaza problema si il aduce si pe celalalt la sexolog, sau pur si simplu la terapie.

Cel mai des, spune specialistul, femeile sunt cele care inteleg mai greu faptul ca cuplul lor trece printr-o perioada dificila. Dar tot femeile sunt cele care cauta cel mai des ajutor de la specialisti si cele care isi conving si partenerii sa le insoteasca la sexolog. Din nefericire, un cuplu in care doar unul dintre parteneri este constient ca relatia de cuplu se afla intr-un moment de criza este un cuplu care nu se poate salva din aceasta situatie.

Cum gestioneaza fiecare sex criza in cuplu

Femeile. Jeni Chiriac: "Se plang cel mai des de lipsa sexului, care a disparut din relatia de cuplu, sau de slaba calitate a acestuia. Lipsa preludiului - foarte frecvent intalnita la relatiile mai vechi - lipsa tandretii dintre ele si partener le intristeaza, iar durata foarte scurta a contactelor sexuala este una dintre cele mai mari nemultumiri."

Femeile ii percep de multe ori pe barbati altfel decat sunt si cred ca pentru ei este destul sa existe partenera langa ei, pentru ca dorinta sa existe si lucrurile sa se desfasoare. Acest lucru este fals.

Femeile au tendinta, cateodata, de a amesteca planul personal cu cel intim. De exemplu, in cazul in care s-a certat cu iubitul sau sotul sau pentru ca el a uitat sa plateasca o rata, iar el ii demonstreaza ca si ea putea sa mearga sa o plateasca si "castiga" discutia, ea va vrea sa foloseasca sexul ca forma de control sau manipulare si va spune ceva de genul: "Nu ai facut ce te-am rugat, nu mai facem sex!"

Persoana care iti era draga si pentru care ti-ai fi dat si sufletul e cea careia nu stii ce sa ii mai faci pentru a o transforma intr-o persoana care iti simte durerea si furia, intr-o persoana nefericita.

Barbatii. Sexologul ne spune ca reactia cel mai des intalnita la barbatii care trec printr-o criza de cuplu este sa incerce sa isi gaseasca pe altcineva. "E vorba de reactia tipica: daca nu imi mai convine ceva la iubita sau la relatie, caut in alta parte."

In situatiile in care barbatii au o problema legata de comportamentul partenerei, ei nu procedeaza la fel ca femeile, si nu cauta sa diminueze "ratia" de sex, ci procedeaza mai subtil. De exemplu, atunci cand vine acasa si e rugat imediat sa faca ceva – sa duca gunoiul sau sa mearga sa mai cumpere cate ceva - el te va "sabota" venind mai tarziu in fiecare seara, spune Jeni Chiriac.

Invata sa nu sari calul atunci cand ii ceri ceva sau cand il "pedepsesti" lipsindu-l de sex, pentru ca omul de langa tine are si el sensibilitatile lui, necazuri si probleme pe care ti le povesteste sau nu, afirma Jeni Chiriac.

Cand totul pare pierdut, mai exista speranta

Nu exista o solutie care sa se aplice tuturor crizelor in cuplu, pentru ca astfel de momente au cauze diverse si specifice fiecarui cuplu. Solutia, spun specialistii, este legata atat de tehnicile sexuale cat, mai ales, de comunicarea dintre cei doi parteneri. Pentru a-ti rezolva conflictele, poti testa sfaturile sexologului Jeni Chiriac:

- Disponibilitate marita la nou. Jeni Chiriac: "Daca pozitia aia nu iti place pentru ca ti se vede burtica, daca te deranjeaza cand vrea ceva nou... nu ai sanse sa iti imbunatatesti relatia."
- Nu il privi prin prisma frustrarilor si a nemultumirilor acumulate in timp. Daca nu vei respecta acest sfat, vei ajunge sa nu il mai suporti sau chiar sa ti se para ca nu mai exista pentru tine, spune sexologul.
- Comunica intr-o maniera constructiva. Numai in carti si in filme mai exista cupluri care comunica bine si usor. Specialistul ne spune ca femeile nu inteleg nevoia de miscare continua a barbatilor sau faptul ca petrec timp cu prietenii.
- Pune-te in locul lui (identifica-te cu el). Incearca, fie si doar ca exercitiu, sa privesti viata voastra de cuplu si relatiile in general din perspectiva nevoilor lui. Jeni Chiriac ne spune ca nu trebuie sa ne mai amagim gandindu-ne la calitatile sau defectele pe care credeam sau doream noi sa le aiba.
- Fa ceva constructiv pentru relatia ta! Daca vezi ca nu mai exista solutii si ca ai epuizat toate modalitatile de rezolvare a crizei de care dispuneai, renunta la relatie. "Nu ramane intr-o relatie in care atat sexul cat si sentimentele nu mai sunt de ajuns pentru tine. Asuma-ti relatia si daca e sortita esecului, si daca reusesti sa o faci sa functioneze!", ne sfatuieste Jeni Chiriac.
- Alterneaza rolurile sexuale. Nu il mai lasa pe el sa faca mereu primul pas, spune sexologul: ia initiativa si vei vedea ca lucrurile se vor desfasura mai bine in dormitor.

Intrebar-cheie

Atunci cand cuplurile vin la sexolog, exista doua intrebari care il ajuta pe acesta sa isi dea seama daca relatia mai poate fi salvata: "Mai exista iubire?" si "Doresti realmente sa faci ceva pentru relatia asta?".

In functie de raspunsurile partenerilor la aceste doua intrebari, terapeutul isi poate face o idee despre ce isi doresc de la relatie si despre ceea ce ii motiveaza. Dar, spune Jeni Chiriac, "oamenii sunt receptivi. Daca ajung sa ceara ajutor, inseamna ca inteleg ca au o problema".

Singurul fel in care poti gestiona un moment de criza in relatia ta este sa ii intelegi cauzele si sa incerci sa aplici sfaturile terapeutului. Daca nu reusesti nici asa, e mai bine sa cauti ajutor pentru tine si perechea ta la un specialist.

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar