smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Lectii pe care bunicii nu au apucat sa ti le dea

De în Familie 28 mai 2009
Mi-a placut articolul de saptamanile trecute care o avea ca personaj principal pe o doamna de 100 de ani, fosta Miss Turnu Severin. Aceasta povestea ca a scris o scrisoare lunga, plina de invataminte, pentru momentele in care ea nu va mai fi. Plecand de la aceasta idee, am facut o lista cu unele din lucrurile pe care -poate- bunicii tai n-au apucat sa ti le spuna, asa ca le poti "imprumuta" de la alti bunici.
Prietena mea Ioana si invatamintele date si primite de la bunicii sai sunt personajele principale ale acestei povesti. Bunicul sau Leonte Socaciu, un reputat coregraf de folclor, nu mai este in viata, dar bunica sa -o doamna rasata, inteleapta si foarte foarte vesela- ne impartaseste aceste lectii de viata.

Ioana: "Eu nu stiu daca ei n-au apucat sa imi dea vreun sfat…Bunicii mei nu erau genul de oameni care sa ma aseze la masa si sa imi tina un discurs, dar toate principiile mele de viata si toate lucrurile bune de la ei vin. Principii si invataturi dupa care lumea nu se mai invarte ca onoarea, cinstea…sau poate ca nu s-a invartit niciodata.

Nu stiu daca mi-as fi dorit sa-mi dea un sfat pe care nu mi l-au dat. Poate putin pragmatism imi lipseste, dar nu li s-ar fi potrivit lor…"

Nu-ti calca cuvantul dat!

In fiecare intalnire si in fiecare zi imi aduc aminte cate un lucru pe care l-am invatat de la ei. Poate ca cel mai important a fost "sa fii om" din care bunicul meu extragea mai multe principii. Cel la care tinea cel mai mult era "nu-ti calca cuvantul dat", care insemna asumarea a ceea ce spui si ce faci, nu insemna numai sa promiti un lucru, ci sa si ajungi acolo unde ai promis ca mergi, sa respecti ora la care ai spus ca vei sosi si sa il respecti pe cel catre care ai facut aceasta promisiune.

Imi aduc aminte, spune Ioana, ca bunicul meu era foarte dur cu mine, raportat la ideea de copil care nu stie ce face. "De exemplu, am promis intr-o vara, eram inca in scoala generala, ca vin acasa la o anumita ora. Am mers in Parcul Ciresarii impreuna cu colegii mei, sa jucam volei. Si, tot jucand volei, am uitat de ora la care trebuia sa fiu acasa. Asa ca a venit el dupa mine, in parc. Mi-a reprosat faptul ca nu imi tinusem cuvantul, si tin minte si acum "morala"", isi aminteste ea.

Ma durea, mai spune Ioana, faptul ca imi spunea: "Mi-ai promis ca la ora cutare ajungi acasa! Daca nu iti respecti angajamentele luate nu o sa ajungi nimic!" Ea adauga, cu regret, ca nu a mai apucat sa il intrebe ce vroia sa zica cu asta.

"Pentru mine, a ajunge un "nimic" nu insemna ca o sa ajung maturator, ci o persoana pe care toti ceilalti o dispretuiesc pentru ca nu e om si pentru ca nu are cuvant.", crede ea.

Daca mai aveati nevoie de confirmari, trebuie sa va spun ca Ioana este genul de persoana care nu intarzie niciodata si care ajunge cu cel putin un sfert de ora inaintea oricarei intalniri, fie ea profesionala sau nu. Lectie invatata cu succes, nu?

Nu te atinge de lucrurile pe care nu le poti controla

Bunicul meu, povesteste Ioana, avea, la randul lui, o lectie pe care o invatase de la bunicul sau. "A fost marcat de o intamplare pe care a aflat-o de la acesta, despre un fost mosier din zona Moldovei, care si-a jucat la carti averea, mosia si, intr-un final, chiar si nevasta. Drept pentru care bunicul lui l-a pus sa jure pe Biblie ca nu va pune niciodata mana pe carti sau pe vreun joc de noroc. Si nu a pus. Chiar si atunci cand ne vedea pe noi, cei tineri, jucand whist sau Macao, nu era incantat."

Intamplarile nu exista

Haideti sa va povestesc ce am aflat de la Ioana despre felul in care bunicul ei a trecut pe langa un moment critic (doar din cate stim noi), in timpul razboiului. Acesta a facut armata la vanatori de munte si, pana sa termine el armata, a inceput razboiul si a fost, vrand-nevrand, recrutat. Una din intamplari s-a petrecut atunci cand, in timpul unui atac, acesta statea in transeu si l-a chemat un coleg in "groapa" lui, ca sa fumeze o tigara. In momentul in care a ajuns la coleg transeul din care plecase a sarit in aer. Au fost raniti amandoi de schije, dar daca ar fi ramas acolo ar fi murit cu siguranta.

O alta intamplare care ar fi putut sa ii aduca moartea s-a petrecut atunci cand explozia unui obuz l-a ingropat in zapada, singurul lucru care a ramas la suprafata fiind un schi.
Daca nu reusesti intr-un domeniu, fii cel mai bun orice ai face!

Ioana povesteste una din intamplarile care mie imi pare a fi cea mai buna pilda: "Bunicul meu s-a apucat de coregrafie din cauza ranilor suferite la coloana in timpul razboiului. Doctorul i-a spus ca nu mai poate face munca de birou (era contabil la Ministerul Culturii) si ca trebuie sa se apuce de sport sau de dansuri pentru ca risca sa nu mai poata merge. Avand legatura cu arta si fiind iubitor de folclor si lucrand la Ministerul Culturii, s-a apucat de coregrafie. Pentru inceput, avea in jur de 35-36 de ani, a facut un ansamblu de dansuri populare cu persoane surdo-mute. A avut succes si a continuat."

Relatia cu partenerul tau poate dura toata viata!


Sfaturile date de bunica Ioanei vin dintr-un cu totul alt registru: "Eu sunt pentru casatorie. Nu cred in relatiile pe care le duci 12 - 15 ani, pentru ca abia apoi sa va casatoriti. Femeia ar trebui sa fie toleranta: daca afli ca a calcat stramb, nu zice ca iti iei lucrurile si pleci la mama. Mai bine gandeste-te mai bine! Si pe mine m-a deranjat, dar am preferat sa imi pastrez relatia. O casnicie de o viata…daca mai traia putin faceam 50 de ani de casatorie."

Sa nu iti fie frica de momentele grele!


"Nu trebuie sa te sperie momentele grele. In fond, cele mai bune lucruri se nasc din aceste momente", a declarat neurologul si omul de stiinta Rita Levi Montalcini, laureata Premiului Nobel pentru medicina in anul 1986 la aniversarea sa de 100 de ani, sarbatorita la sfarsitul lui aprilie la Roma. Numita senatoare pe viata in Senatul italian, Rita Levi Montacini este -da, la aceasta varsta- foarte activa in viata politica si sociala a Italiei, salvandu-l pe Romano Prodi de la un vot de blam in 2007 -si-a intrerupt o calatorie in Dubai pentru a face acest lucru (!)- si a ajutat -in 2008- aprobarea proiectului de buget. Pe langa aceste activitati, omul de stiinta conduce o asociatie caritabila care se ocupa cu salvarea femeilor.

"Corpul poate sa moara, dar mesajele pe care le-am transmis de-a lungul vietii raman. Mesajul meu este: "ai incredere in valoare"!", a mai spus Rita Levi Montacini.

Nu exista secrete general valabile, care sa se potriveasca fiecaruia dintre noi. Exista doar lectii, cuvinte si amintiri.
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr