Inițiativă istorică a unei insule din Grecia

De în Calatorii 28 mar 2019

În ultimul deceniu, au fost colectate din mare peste 60 milioane mucuri de țigară, acestea fiind principala sursă de poluare, iar reprezentanții insulei Astypalea au decis să conducă prima insulă din lume care interzice fumatul.

În ciuda eforturilor voluntarilor de la o organizație non-profit din Grecia, care curăță în fiecare an plajele grecești, multe dintre ele sunt pline de gunoaie, printre care și mucuri de țigară. Acest lucru l-a făcut pe primar să declare că îmbunătățirea insulei „este o alegere conștientă a localnicilor, nu doar o măsură politică”. Oamenii care trăiesc permanent acolo au creat chiar și un hashtag pentru a-și promova inițiativa, respectiv #ASTYPALEASMOKEFREE.

Pentru a păstra mediul fără fum de țigară, atât localnicii cât și autoritățile încurajează toți vizitatorii să se lase de fumat și să-și folosească energie pe obiceiuri mai sănătoase, cum ar fi mersul pe bicicletă, pentru a putea face cu adevărat parte din această comunitate. Un lucru ciudat, dar interesant în legătură cu acest proiect este că acestă mică insulă e sponsorizată de ce mai mare companie de tutun grecesc, adică Papastratos, dar Astypalea se concentrează pe promovarea unui stil de viață sănătos atât pentru oamenii ei cât și pentru turiștii care-i trec pragul și se dorește conștientizarea faptului că un lucru atât de mic precum un rest de la o țigară fumată, dăunează extrem de mult mediului, pentru că unde există unul cu siguranță se mai strâng și altele. Proiectul este unul ambițios mai ales de când Grecia a fost nominalizată drept una dinte țările cu cel mai mare consum de tutun din Europa și este considerată oaia neagră a continentului pentru că nu permite legi restrictive când vine vorba despre fumatul în public și spațiile private.

Întrebat dacă acum fumătorii nu sunt bine primiți pe insulă, primarul a spus că din contră, aceștia sunt încurajați să vină să trăiască câteva zile într-un mediu fără fum, ca poate apoi chiar să se lase.

Tag-uri: , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
17 sep