Incontinenţa urinară - Află prin ce metode poţi scăpa de operaţie

De în Sanatate 17 apr 2015

În medie, 20% dintre femeile din România se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu pierderea involuntară de urină - numită în termeni de specialitate incontinenţă urinară.

Incontinenta_urinara

Acest lucru este deseori stânjenitor şi afectează semnificativ calitatea vieţii, iar pacienta se simte nevoită să îşi limiteze relaţiile sociale sau sexuale.

Incontinenţa urinară poate fi trată astăzi prin proceduri de recuperare medicală menite să redea femeii tonicitatea musculaturii pelvine şi să prevină, în final, operaţia.

"Atunci când vorbim despre incontinenţa urinară, aceasta poate fi de două feluri: de stres sau de efort. Incontinenţa de stres apare atunci când vezica este plină şi exercită o presiune crescută asupra planşeului pelvin. În acest moment, femeia experimenteză o senzaţie puternică de micţiune, iar în condiţiile unei musculaturi slăbite şi cu o rezistenţă scăzută apar pierderile de urină. Incontinenţa de efort se manifestă pe acelaşi fond, al unei musculaturi pelvine slăbite, şi este declanşată de un efort fizic moderat precum tusea, strănutul sau chiar o banală alergare", explică Bogdan Goga, fizioterapeut.

Recuperare medicală prin exerciţii de întărire a musculaturii pelvine şi electrostimulare

Incontinenţa urinară afectează cu precădere femeile începând cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani, în special pe cele care au născut în mod natural sau care au suferit diverse intervenţii chirurgicale în zona pelvină.

Incontinenţa urinară apărută din cauza unei musculaturi locale slăbite poate fi tratată prin recuperare medicală.

Cu toate acestea, specialiştii atrag atenţia că - dacă problema datează de câţiva ani - recuperarea medicală îşi pierde din eficienţă, iar într-un final singura soluţie rămâne operaţia.

"Atunci când pacienta se va prezenta la cabinet, fizioterapeutul îi va efectua o evaluare, urmând să conceapă un program de recuperare personalizat ce poate fi alcătuit din kinetoterapie individualizată şi electrostimulare perineală.

Exerciţile presupun efectuarea unor serii de contracţii perineale, având un timp variat de contracţie în funcţie de fiecare persoană, în diferite posturi indicate de specialist, cu scopul de a întări musculatura pelvină.

De asemenea, prin electrostimulare se va urmări ca prin plasarea electrozilor să se obţină contracţia aceleiaşi zone, astfel încât pacienta să aibă forţa şi rezistenţa musculară necesare pentru a nu mai experimenta pierderi de urină", adaugă Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mişcare.

Tag-uri: , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 aug