Idele lui Martie, ziua în care Cezar a fost ucis - De ce să te fereşti de 15 martie

"Ide" reprezintă un nume dat zilei a cincisprezecea din lunile martie, mai, iulie şi octombrie şi zilei a treisprezecea din celelalte luni din calendarul roman. Povestea pe care ţi-o prezentăm astăzi, despre Idele lui Marte, are la bază o întâmplare tragică şi sângeroasă. Dar, totodată, este vorba şi de superstiţie. Aşadar află dacă ar trebui să te fereşti sau nu de ziua de 15 martie.

idele lui marte

Martie 15 sau Idele lui Martie - poate până acum data aceasta ţi s-a părut inofensivă. Dar ea are o puternică încărcătură, iar istoria ne-a arătat că are la bază un eveniment sângeros.

Dacă nu ar fi fost vorba de evenimentele petrecute în Roma antică, ziua de 15 martie ar fi fost doar o zi ca oricare alta. Dar moartea lui Iulius Cezar - ucis de mâna unor senatori romani - a făcut ca această dată să fie considerată una cu ghinion. Potrivit credinţelor popular, se spune că un prezicător l-ar fi avertizat pe Cezar în privinţa acestei zile, dar el s-a împotrivit şi s-a aventurat oricum. Însă tu ar trebui să te fereşti de Idele lui Martie anul acesta?

Istoria şi semnificaţia acestei zile

Deşi majoritatea oamenilor au auzit de sintagma "Idele lui Martie", ştiai că termenul de "ide" (care vine din latinescul "idus") înseamnă jumătatea lunii? Potrivit calendarului roman, idele pică în cea de-a 15-a zi a lunilor martie, mai, iulie şi octombrie. Pentru restul lunilor de peste an, "idele" pică în ziua a 13-a.

Cu toate acestea, Idele lui Martie şi alte zile legate de anumite tragedii au anumite mesaje pentru noi, oamenii de rând. Cel puţin aşa susţin cei care cred în acest gen de superstiţii. Unul dintre aceste mesaje supreme este cel care spune că ar trebui să îţi asculţi intuiţia şi vocea interioară.

Citeşte şi: 7 numere care au dat naştere unor superstiţii ABSURDE

De asemenea, Idele au fost considerate sacre pentru zeul Jupiter, iar în general, aceste zile erau zile libere pentru populaţia din Roma antică sau erau declarate sărbători legale. Instanţele judecătoreşti erau închise, iar afacerile publice nu aveau loc în aceste zile de la jumătatea lunii. Angajaţii şi chiar sclavii primeau o zi liberă atunci când picau idele. Aveau loc festivităţi în pieţe, iar un miel alb era sacrificat pe altarele dedicate lui Jupiter, în cinstea idelor.

În particular, Idele lui Martie nu erau doar zile sacre pentru a-l cinsti pe Jupiter, ci şi pentru a-l cinsti pe zeul Marte. Luna martie era astfel numită după Marte, zeul războiului. Adeseori, se organizau parade militare şi festivităţi pentru a comemora zeul războiului, dar şi pentru a afişa puterea armatei romane.

idele lui marte

Căderea lui Cezar

Asasinarea lui Iulius Cezar a avut loc în data de 15 martie, în anul 44 î.Hr., dar această dată a avut parte de faima sa în special datorită lui William Shakespeare. În piesa sa intitulată "Iulius Cezar", William Shakespeare a scris faimoasa replică "Fereşte-te de Idele lui Martie!", rostită de un prezicător pentru a-l avertiza pe Cezar de soarta lui iminentă.

Potrivit istoricului grec Plutarh, un clarvăzător l-ar fi avertizat într-adevăr pe Cezar şi l-ar fi pus în gardă cum că cineva i-ar face rău. Profeţia a subliniat că tragedia s-ar abate asupra lui Cezar nu mai târziu de Idele lui Martie. Potrivit lui Plutarh, în acea zi, Cezar ar fi glumit cu clarvăzătorul, spunând că ziua de 15 a sosit şi că nu s-a întâmplat nimic. Iar la această replică, prezicătorul a răspuns că ziua nu s-a terminat încă. Şi aşa profeţia lui s-a împlinit cu asasinarea lui Cezar.

Ce s-a întâmplat după moartea lui Cezar?

După ieşirea de pe scena politică a lui Cezar, se spune că romanii superstiţioşi ar fi evitat să îşi înceapă afacerile, căsătoria sau altă uniune importantă într-o zi precum 15 martie, o dată încărcată de o tragedie atât de mare, încât, în cele din urmă, Idele lui Martie au intrat în lexicon ca o metaforă pentru o catastrofă care este iminentă.

15 martie

Ar trebui să te fereşti de ceva în ziua de 15 martie?

Cu siguranţă ai citit multe poveşti despre superstiţii, dar oare chiar ar trebui să te fereşti cu adevărat de această zi? Cu toţii ştim ce s-a întâmplat cu Cezar - chiar şi cel care îi era prieten, Brutus, l-a înjunghiat în spate. Însă sunt persoane care cred în superstiţii, mai ales în cele legate de ziua a 13-a a lunii.

Însă chiar dacă Idele lui Martie a fost o zi extrem de rea pentru Cezar, cel mai probabil pentru noi, oamenii obişnuiţi, 15 martie va fi o zi normală.

Dar Idele lui Martie şi alte zile de acest gen au un mesaj pentru noi, susţin cei care cred în superstiţii. Unul dintre aceste mesaje este că ar trebui să îţi asculţi instinctele, să vezi ce îţi spune intuiţia şi să asculţi ce îţi spune vocea raţiunii. Ce îţi spune instinctul despre ziua de 15 martie? Urmează acea voce înainte de a asculta sfaturile altor persoane.

O altă lecţie importantă pentru noi este să fim atenţi la propriile gânduri. Dacă crezi că problemele se vor ivi într-o anumită dată din calendar şi te aştepţi să se întâmple ceva rău, ghici ce se poate întâmpla? Vei avea ghinion sau se va ivi o nenorocire. Pe de altă parte, dacă gândurile tale rămân pozitive şi îţi urmezi inima pentru a face ca această zi să fie una plină de optimism, atunci cu siguranţă poţi avea o zi norocoasă, dacă priveşti imaginea de ansamblu. Surse: 1, 2.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Astrologie & Numerologie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 sep