Monica Anghel

Monica Anghel, primele declarații după moartea fostului...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 12 mai 2021. Berbecii se gândesc să-și schimbe...

Citeste mai mult»
creveti de legume

Creveți cu legume la tigaie, rețeta ideală pentru un prânz

Citeste mai mult»
coronavirus

Răsturnare de situație. Cât durează, de fapt, anticorpii...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise a înapoiat toate cele trei Globuri de Aur...

Citeste mai mult»

Cum să slăbești rapid cu ajutorul ceaiurilor

Citeste mai mult»
coronavirus

Noi detalii despre coronavirus. Ce se întâmplă în...

Citeste mai mult»
zodii

Zodii care nu înșală niciodată. Cine sunt nativiii în...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, prima femeie care va primi trofeul Global...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 8 aprilie 2021: Gemenii încep o nouă etapă în...

Citeste mai mult»
vaccin

Vaccinarea anti COVID-19 asociată şi unui număr mai mic...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 7 mai 2021: Taurii au parte de provocări și fac...

Citeste mai mult»
voltaj

Concertul Voltaj de Ziua Europei, anulat după ce un...

Citeste mai mult»
william

Prințul William și Kate Middleton și-au lansat propriul...

Citeste mai mult»
vaccin

Vești bune! Vaccinul anti-COVID19 de la Moderna, eficient...

Citeste mai mult»
minciuni

Cum îți dai seama că un bărbat te minte. Lucruri pe care...

Citeste mai mult»
sare

Cât de periculos este consumul exagerat de sare pentru...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 6 aprilie 2021: Berbecii sunt în centrul...

Citeste mai mult»
Britney Spears

Britney Spears critică drept „ipocrite” documentarele...

Citeste mai mult»
Nick Kamen

Nick Kamen, model şi cântăreţ englez, a murit la vârsta...

Citeste mai mult»
vaccin

Novavax începe testele la vaccinul anti-Covid pentru...

Citeste mai mult»
legume cu frunze

Ce se întâmplă în organismul tău dacă vei mânca legume cu...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 5 mai 2021: Berbecii au noroc în dragoste, iar...

Citeste mai mult»
Bianco

O actriţă britanică din "Game of Thrones" a depus...

Citeste mai mult»
Bill Gates și Melinda

Bill şi Melinda Gates divorţează după 27 de ani de căsnicie

Citeste mai mult»
vaccin

Irina Rimes, apel către fani pentru vaccinare: ”Nu m-a...

Citeste mai mult»
noel

Actorul Noel Clarke, suspendat de BAFTA din cauza unor...

Citeste mai mult»
Selena Gomez

Selena Gomez, mărturisire neașteptată. Actrița a vorbit...

Citeste mai mult»
Anne Douglas

Producătoarea Anne Douglas, văduva lui Kirk Douglas, a...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 30 aprilie 2021: Balanețele ar trebui să aibă...

Citeste mai mult»
fier

Cum îți dai seama că ai anemie de fier

Citeste mai mult»
vaccin

Un vaccin candidat împotriva malariei a demonstrat o...

Citeste mai mult»
Anthony

Anthony Hopkins şi Salma Hayek au dansat împreună în Ţara...

Citeste mai mult»
bicarbonat de sodiu

Cum să faci curățenie de Paște cu ajutorul bicarbonatului...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 28 aprilie 2021: Taurii au parte de momente...

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor participa la un concert caritabil

Citeste mai mult»
Britney Spears

Britney Spears, pentru prima dată în faţa unui judecător...

Citeste mai mult»
cuplu

Cum știi că ai o relație solidă. De ce nu-și va înșela o...

Citeste mai mult»
friptura de miel

Cum faci cea mai bună friptură de miel.Trucurile de care...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 28 aprilie 2021: Racii câștigă bani cu...

Citeste mai mult»

Iată de ce ar trebui să laşi mereu cel puţin 10% bacşiş

De în Cariera 3 aug 2018

O tânără chelneriță explică unele aspecte ale muncii ei.

Nu uiți niciodată cel mai slab bacșiș pe care-l primești. Pentru mine s-a întâmplat într-o duminică după-amiază, când am uitat să trec pe notă surplusul obișnuit și când mi-am dat seama deja puneam bonul pe masa clienților. Cea mai rea parte a venit în momentul în care am deschis nota și am observat că îmi lăsaseră doar 1 dolar și ceva mărunțiș aruncat aiurea, la o notă care a făcut peste 100 de dolari, dar de atunci nici nu mai uit de vreo taxă. În schimb, voi ține mereu minte umilința de după cele două ore de servit, deoarece este greu să nu tragi o anumită concluzie după o întâmplare ca aceasta și anume că nu valorezi prea mult.

Monica Burton este cea care a făcut această cercetare de piață și a ajuns la concluzia că cel mai mare coșmar al lucrătorilor din restaurante este clientul care lasă prea puțini bani la final. Unii o fac deoarece se cred șmecheri, unii ca să economiseacă, alții din lipsă de empatie, dar un bacșiș prost vine fie din convingerea că nu trebuie să plătească nimic în plus, fie din cauza faptului că cineva nu înțelege cât de greu este să fii chelner sau pur și simplu din diferența culturală.

Tânăra de mai sus își continuă istorisirea: „Clientul meu preferat a fost domnul în mașina Ferrari roșie, care a lăsat 100 de dolari pe masă așa cum aruncă cineva bancnotele de 1 dolar într-un club de striptease. Pentru el, 100 de dolari nu însemnau nimic și nu a existat nici o legătură cu valoarea mâncării. Bacșișul mare însemna două lucruri pentru el: să atenționeze pe toată lumea că el este un mascul feroce și să ne arate cum anume se așteptă să fie tratat, așa că ne-am purtat și noi ca atare ș-am făcut tot ce ne stătea în puteri pentru a-l mulțumi. Deși a cheltuit prea mult la masa respectivă, a fost tratat regește, pentru că până la urmă chelnerii dețin de fapt puterea într-un restaurant.

Clienții buni lasă suplimentar între 10-20% din valoarea notei

Cei care ies în oraș doar ocazional își analizează nota de plată și fac calcule, iar cei care petrec mai mult timp la restaurant pur și simplu rotunjesc cu 10-20% suma de la final, deoarece atât este frumos să lași unor oameni care muncesc toată ziua pentru tine.

Dacă nu ai fost mulțumit de servire, chelnerii nu trebuie să afle acest lucru în momentul în care primesc nota înapoi, deci dacă lași bacșiș mic ca să-i pedepsești pe cei care te-au servit, trebuie să afli că aceasta nu este cea mai bună strategie. Ieșitul în oraș este o negociere, nu un eveniment oarecare, iar partenerii sunteți tu și chelnerul. Dacă ceva merge greșit, friptura ți s-a părut nefăcută, vinul răsuflat, desertul nu a fost pe măsura așteptărilor tale, atunci spune cuiva aceste lucruri, chlenerului, managerului sau bucătarului. În acest mod dai posibilitatea restaurantului să își îmbunătățească serviciile. Să suferi în tăcere nu face bine nimănui, nici ție, care rămâi cu un gust amar, nici lor, care rămân cu mai puțini bani. Ține cont de faptul că atunci când ți se aduce comanda persoana respectivă nu este omnipotentă și să pedepsești pe cineva apoi să pleci este doar o dovadă de slăbiciune.

Tag-uri: , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
12 mai