Fara condimente!

Condimentul care ajută la combaterea obezității

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de aur care a aparținut unui cuplu de pe Titanic,...

Citeste mai mult»
Udo Kier,

Udo Kier, actorul german care a jucat în „My Own Private...

Citeste mai mult»
paste

În Parlamentul European, carbonara seamănă discordie

Citeste mai mult»
 Fatima Bosch

Miss Univers. Revanșă pentru candidata mexicană,...

Citeste mai mult»
miss

Miss Jamaica a căzut de pe scenă în timpul rundelor...

Citeste mai mult»
diana

Statuia de ceară a prințesei Diana purtând ''rochia...

Citeste mai mult»
eddie

Actorul Eddie Murphy spune că nu știe cum a ajuns să aibă...

Citeste mai mult»
catalin

Cătălin Crișan și Camelia s-au împăcat. Ce declarații a...

Citeste mai mult»
marin

Andreea Marin, apariție care i-a îngrijorat pe fani: „Ai...

Citeste mai mult»
Gemenele Kessler

Gemenele Kessler au murit la vârsta de 89 de ani prin...

Citeste mai mult»
Liev Schreiber

Actorul Liev Schreiber, internat de urgenţă la New York

Citeste mai mult»
inchisoare

Penitenciarele din Germania nu au obligația legală de a...

Citeste mai mult»
simon

Simon Leviev, cunoscut drept 'escrocul de pe Tinder', a...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Actorul Tom Cruise, recompensat cu un Oscar onorific

Citeste mai mult»
Paul McCartney

Paul McCartney lansează o melodie 'silențioasă' în semn...

Citeste mai mult»
creme

Avantajele cremelor de epilare față de alte metode de...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat videoclipul oficial pentru 'Zoo',...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a vorbit deschis despre problemele psihice...

Citeste mai mult»
Adele

Adele îşi face debutul în cinema, într-un film de Tom Ford

Citeste mai mult»
halep

Simona Halep, la concertul Andre Rieu de la Cluj,...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat videoclipul oficial pentru 'Zoo',...

Citeste mai mult»
Adele

Adele îşi face debutul în cinema, într-un film de Tom Ford

Citeste mai mult»
jane

Geanta originală creată pentru actrița Jane Birkin,...

Citeste mai mult»
Novak Djokovici

Novak Djokovici, despre începuturile relaţiei cu soţia sa...

Citeste mai mult»
mirabela

Mirabela Dauer, despre Horia Moculescu: Ai fost și vei...

Citeste mai mult»
Jeremy Renner

Actorul Jeremy Renner este acuzat de hărţuire sexuală de...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

„With Love, Meghan”, serialul ducesei de Sussex revine pe...

Citeste mai mult»
ghenea

Trucul secret al Mădălinei Ghenea pentru un ten...

Citeste mai mult»
oli

Olivia Rodrigo atacă Casa Albă pentru propaganda „rasistă...

Citeste mai mult»
pastile

Dovezile existente ''nu arată o legătură clară'' între...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Kim Kardashian, care vrea să devină avocată, acuză...

Citeste mai mult»
monede

Un francez a găsit în grădina casei lingouri și monede de...

Citeste mai mult»
robert

Robert De Niro a primit cea mai înaltă distincție civilă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle se pregătește să revină în lumea filmului...

Citeste mai mult»
scandal

Dispută aprinsă între un organizator și una dintre...

Citeste mai mult»
cvintu

O femeie germană a născut cvintupleți într-un spital din...

Citeste mai mult»
viziru

De ce a dispărut Lucian Viziru din lumina reflectoarelor

Citeste mai mult»
regina elisabeta

Stilul vestimentar inimitabil al reginei Elisabeta a...

Citeste mai mult»
diane ladd

Diane Ladd, actriţă în „Wild at Heart” şi „Alice Doesn’t...

Citeste mai mult»

Iată de ce ar trebui să laşi mereu cel puţin 10% bacşiş

De în Cariera 3 aug 2018

O tânără chelneriță explică unele aspecte ale muncii ei.

Nu uiți niciodată cel mai slab bacșiș pe care-l primești. Pentru mine s-a întâmplat într-o duminică după-amiază, când am uitat să trec pe notă surplusul obișnuit și când mi-am dat seama deja puneam bonul pe masa clienților. Cea mai rea parte a venit în momentul în care am deschis nota și am observat că îmi lăsaseră doar 1 dolar și ceva mărunțiș aruncat aiurea, la o notă care a făcut peste 100 de dolari, dar de atunci nici nu mai uit de vreo taxă. În schimb, voi ține mereu minte umilința de după cele două ore de servit, deoarece este greu să nu tragi o anumită concluzie după o întâmplare ca aceasta și anume că nu valorezi prea mult.

Monica Burton este cea care a făcut această cercetare de piață și a ajuns la concluzia că cel mai mare coșmar al lucrătorilor din restaurante este clientul care lasă prea puțini bani la final. Unii o fac deoarece se cred șmecheri, unii ca să economiseacă, alții din lipsă de empatie, dar un bacșiș prost vine fie din convingerea că nu trebuie să plătească nimic în plus, fie din cauza faptului că cineva nu înțelege cât de greu este să fii chelner sau pur și simplu din diferența culturală.

Tânăra de mai sus își continuă istorisirea: „Clientul meu preferat a fost domnul în mașina Ferrari roșie, care a lăsat 100 de dolari pe masă așa cum aruncă cineva bancnotele de 1 dolar într-un club de striptease. Pentru el, 100 de dolari nu însemnau nimic și nu a existat nici o legătură cu valoarea mâncării. Bacșișul mare însemna două lucruri pentru el: să atenționeze pe toată lumea că el este un mascul feroce și să ne arate cum anume se așteptă să fie tratat, așa că ne-am purtat și noi ca atare ș-am făcut tot ce ne stătea în puteri pentru a-l mulțumi. Deși a cheltuit prea mult la masa respectivă, a fost tratat regește, pentru că până la urmă chelnerii dețin de fapt puterea într-un restaurant.

Clienții buni lasă suplimentar între 10-20% din valoarea notei

Cei care ies în oraș doar ocazional își analizează nota de plată și fac calcule, iar cei care petrec mai mult timp la restaurant pur și simplu rotunjesc cu 10-20% suma de la final, deoarece atât este frumos să lași unor oameni care muncesc toată ziua pentru tine.

Dacă nu ai fost mulțumit de servire, chelnerii nu trebuie să afle acest lucru în momentul în care primesc nota înapoi, deci dacă lași bacșiș mic ca să-i pedepsești pe cei care te-au servit, trebuie să afli că aceasta nu este cea mai bună strategie. Ieșitul în oraș este o negociere, nu un eveniment oarecare, iar partenerii sunteți tu și chelnerul. Dacă ceva merge greșit, friptura ți s-a părut nefăcută, vinul răsuflat, desertul nu a fost pe măsura așteptărilor tale, atunci spune cuiva aceste lucruri, chlenerului, managerului sau bucătarului. În acest mod dai posibilitatea restaurantului să își îmbunătățească serviciile. Să suferi în tăcere nu face bine nimănui, nici ție, care rămâi cu un gust amar, nici lor, care rămân cu mai puțini bani. Ține cont de faptul că atunci când ți se aduce comanda persoana respectivă nu este omnipotentă și să pedepsești pe cineva apoi să pleci este doar o dovadă de slăbiciune.

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 noi