Fibrele - nutrientul minune de care multă lume duce lipsă

De în Sanatate 6 oct 2020

Fibrele sunt unul dintre cei mai ignoraţi nutrienţi în ziua de astăzi, drept urmare, majoritatea oamenilor consumă mai puțin de jumătate din cât ar trebui.

 
 

Fibrele ajută la digestie, dar întrețin și sănătatea inimii, iar cei care au diete bogate în fibre își mențin greutatea sub control mai ușor, având totodată și nivelul colesterolului, al glicemiei și al tensiunii foarte bune. Pe termen lung, acest lucru presupune riscuri diminuate de a face diabet sau cancer, dar pentru acest lucru trebuie să știi diferența dintre ele și care sunt tipurile de alimente care le conțin. În ceea ce privește alimentele care-ți oferă cele mai multe fibre, e simplu, vorbim aici despre plante, deoarece produsele lactate, carnea și ouăle nu conțin așa ceva, spre deosebire de fructe, legume, cereale integrale și semințe.

Diferite beneficii de la diverse tipuri de fibre

Fibrele în general sunt foarte importante, dar există două tipuri, deși majoritatea alimentelor le conțin pe amândouă.

Fibrele solubile sunt cele mai bune pentru inimă, deoarece se dizolvă și devin ca un gel care absoarbe apa și colesterolul din stomac, încetinind digestia și absorbția de grăsime, ceea ce susține funcționarea inimii prin scăderea colesterolului, creșterea senzației de sațietate și reglarea glicemiei.

Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă, dar curăță deșeurile din organism, ceea ce ajută la prevenirea constipației și reduce riscul de cancer colorectal.

Cum să-ți atingi obiectivul de fibre recomandat zilnic

Specialiștii recomandă ca bărbații care au sub vârsta de 50 ani să consume cel puțin 38 grame fibre, iar femeile 25, pe când cei mai în vârstă să ajungă la 30 grame, respectiv 21. Aceste recomandări sunt făcute pe baza faptului că fibrele sunt totuși grele, se digeră lent și pot cauza gaze, deci trebuie să te asiguri că faci suficient sport și bei destulă apă.

În concluzie, orice tip de fibre e bun, având un impact direct asupra greutății, a colesterolului și a digestiei, drept pentru care dacă încerci să incluzi mai multe fibre în dietă și organismul tău nu le tolerează, trebuie să iei în considerare consultul la un specialist, care să-ți prescrie suplimente alimentare.

 
 
Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 noi