Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»

Femeia viitorului: 3D, cyber sau 100% naturala?

De în Monden 6 aug 2009
Ce ne rezerva viitorul? Vom mai trai suficient de mult incat sa ne vedem nepotii crescand sau poluarea, incalzirea globala si alti factori necunoscuti noua pana acum ne vor scurta ingrijorator durata de viata? Va mai reprezenta frumusetea atributul esential al feminitatii noastre sau ne vom ghida dupa noi valori? Iata cateva dintre intrebarile aparent fara raspuns care privesc viitorul nostru mai mult sau mai putin indepartat.

Numele Aurei Tatu este asociat de cele mai multe ori cu "Bucurestiul virtual", proiectul coordonat de ea, care a propulsat Romania pe primele locuri in Second Life. Cu alte cuvinte, Aura nu doar si-a imaginat viitorul ci l-a recreat, din pixeli. Impreuna am incercat un mic exercitiu de imaginatie pentru a schita profilul femeii de maine.

Sa luam anul 2050 ca reper al calatoriei noastre virtuale. Cum credeti ca va arata femeia viitorului (stil de viata, stil vestimentar, principii, familie, copii, job)?

Hm, peste 40 ani? Din punctul de vedere al evolutiei tehnologice cred ca vom fi foarte departe, daca ne uitam in urma la cum am evoluat in ultimii 40 ani pot sa aproximez ca tehnologia va fi parte integranta a fiintei umane la modul propriu. Ne apropiem de "omul bionic", cred ca vom avea microchip-uri implantate in organism si (de ce nu?) in creier. Pe mine nu ma sperie perspectiva asta, computerele, telefoanele mobile si toate gadgeturile moderne au devenit parte integranta a vietii noastre, deocamdata sunt in forma primitiva (plasticuri cu butoane) dar esenta consta in software-uri si capacitatile acestora de a ne ajuta sa obtinem mai mult cu mai putin efort. Daca am putea regla functiile organismului cu ajutorul unui microchip de exemplu, o boala cum e diabetul nu ar mai exista.

Principiile primordiale ale umanitatii insa nu se pot schimba in numai cateva zeci de ani, cred ca femeia viitorului isi va dori si va avea un partener de viata, copii, familie la fel cum se intampla de mii de ani. Ca stil de viata, vad femeia viitorului la fel de preocupata de cariera si succesul profesional, probabil avand la indemana mai multe ocazii si unelte sa se afirme.

Vestimentar cred ca vom avea la indemana materiale inteligente, capabile sa-si schimbe culoarea sau stralucirea ori sa pastreze o anumita temperatura in jurul corpului. Deja avem materiale care ne tin de cald sau wind-stopperele dar cum ar fi o rochie in care nu simti caldura celor 35 grade de afara? In mare tehnologia ne va influenta tot mai mult viata si o vom adopta pentru ca ne va fi mult mai usor asa, insa anumite valori pur umane nu au cum sa dispara indiferent unde ne va purta viitorul.
 
Ce rol credeti ca va juca internetul in viata urmasilor nostri? Cum credeti ca le va influenta existenta?

Internetul va inlocui total canalele traditionale de informare, comunicare si divertisment si asta in urmatorii cativa ani. Deja presa se muta pe internet, televiziunea in forma ei traditionala este aproape moarta, oamenii comunica prin intermediul internetului, telefonia deja este pe internet... scurtam/anulam practic distantele intre oameni. Nu cred ca le va influenta existenta semnificativ, se nasc cu internetul la indemana la fel cum noi ne-am nascut cu electricitatea in jurul nostru.

V-ati imaginat ziua in care, dintr-un motiv sau altul, internetul ar ceda? Care credeti ca ar fi urmarile?

Daca ar ceda? Vom avea probabil solutii alternative, wireless, reltele mobile etc. In schimb mi-am pus problema daca s-ar intampla un black-out mondial de 6 luni ce s-ar intampla? Daca, sa presupunem prin absurd ca intreg mapamondul ar ramane fara curent electric vreo 6 luni - 1 an? N-ar mai functiona nimic, ne-am intoarce practic cateva sute de ani inapoi dar cu siguranta am supravietui. Omul e o fiinta incredibil de adaptabila si cu un enorm instict de supravietuire. Ne-ar fi greu dar am merge mai departe.
 

Ce reprezinta Bucurestiul virtual pentru lumea care ia nastere in spatele monitoarelor?

Virtual Bucharest este o replica a Pietei Revolutiei pe o platforma 3D. Este ca un site normal unde se aduna oamenii pentru a face diverse, cu singura diferenta ca este in 3 dimensiuni. Spatiile virtuale 3D reprezinta urmatorul pas in dezvoltarea internetului iar Second Life este in acest moment cea mai avansata platforma de acest gen. Ca orice site, succcesul se masoara in trafic si capacitatea de monetizare pentru advertising si pana acum ne-am descurcat peste asteptari. Trendul de dezvoltare a acestor spatii virtuale tinde catre creatia de locuri si destinatii similare cu realitatea, oamenii au un sentiment de apartenenta si petrec timpul intr-un loc pe care il simt familiar. Se simt "acasa".  Am inscris Romania pe harta tarilor care au cel putin un oras reprezentat in 3D intr-un spatiu virtual.

Care au fost premisele de la care ati plecat cand ati lansat proiectul, ce rezultate aveti pana in prezent si ce intentionati sa aduceti in plus in viitorul apropiat?


Am plecat de la doua premise: Romania are ce arata lumii - si am folosit tehnologia pentru a atrage "turistul virtual" si a-l face curios sa afle mai multe despre tara noastra in modul cel mai placut cu putinta: interactionand cu locuitorii ei. Mai mult decat atat, am vrut sa cream un mediu experimental prin intermediul caruia sa educam tanara generatie (utilizatorii acestor spatii virtuale sunt foarte tineri, 63% au intre 18-25 ani). In primul rand incercam sa schimbam o mentalitate, sa insuflam mandria de a fi roman si sa scapam de complexe.

Avem o tara frumoasa, trebuie sa incepem sa o iubim ca sa putem pretinde ca si strainii sa o iubeasca. Sa nu mai criticam fara sa si luam atitudine, este usor sa critici si sa spui "asta este" dar mai greu sa si incerci sa schimbi ceva. Folosim puterea exemplului, avem o echipa de voluntari care depune mult efort acolo dar rezultatele se vad. Desi la prima vedere Second Life pare un joc, nu este deloc asa. Anumite atitudini se reflecta in si dinspre realitate iar o idee sau un impuls venit prin intermediul computerului nu este cu nimic mai prejos decat unul venit pe alt canal. Important e ca oamenii sa inteleaga ca nu e suficient sa critici si sa astepti ca altii sa faca pentru tine, sa incepem sa facem fiecare cate ceva, oricat de mic, si multe din lucrurile care nu ne plac le putem schimba. Azi le facem prin intermediul unui "joc" - maine le aplicam in realitate.  
 
De ce am alege sa traim in SL si nu in viata reala?

Nu "traim" in Second Life. Este doar o aplicatie pe un ecran, la fel cum nu putem spune ca "traim" in facebook sau in twitter. A vorbi la telefonul mobil inseamna socializare? Da si nu, telefonul mobil scurteaza distantele - ne ajuta sa comunicam rapid cu cineva care este la distanta, dar putem la fel de bine sa petrecem 1/2 ora de vorba cu prietena povestind diverse. Vom socializa ori de cate ori vom simti nevoia, si azi ne intalnim la un gratar cu prietenii la fel cum o faceam acum 10 sau 30 de ani.

Credeti ca peste cateva zeci de ani oamenii vor mai socializa ca in prezent sau vor petrece cea mai mare parte din timp conectati la realitatea virtuala? Cum credeti ca-i va influenta viata aceasta sedentara? Le va diminua capacitatea de concentrare, viteza de reactie, sansele de a-si gasi un partener real?

Cum spuneam mai sus, tehnica ne aduce mai aproape, in niciun caz nu ne indeparteaza, avem mai multe optiuni si posibilitati sa cunoastem oameni noi decat daca am locui intr-un sat de 5.000 de locuitori si complet izolati de tehnica. Este doar o fereastra spre lume. Azi pot sta de vorba cu un pasionat de fluturi albastrii (dau un exemplu, da?) care se gaseste in Noua Zeelanda si cu care pot sa am o conversatie deosebit de interesanta pe subiectul care ne pasioneaza, fara sa sa fac prea mare efort. Sansele sa intalnesc persoana respectiva in realitate, prin metodele traditionale, acum 30 ani, ar fi fost aproape nule.  
 
Credeti ca urmatoarea suta de ani va aduce progresele prefigurate in romanele si filmele SF (calatorii in spatiu, locuinte automatizate, roboti super-inteligenti, masini zburatoare, nave care se deplaseaza cu viteza luminii) sau perioada urmatoare va insemna mai mult inovatie decat revolutie tehnologica?

Daca nu ne loveste un meteorit sau nu se intampla cine stie ce catastrofa care sa ne arunce inapoi in istorie, cred ca urmatoarea suta de ani va insemna o adevarata revolutie, probabil ca filmele SF inca sunt mici copii. Cred ca vom fi capabili sa facem lucruri la care azi nici nu indraznim sa visam. Nu stiu, as vrea sa traiesc timpurile acelea.

Ele au fost acolo si au vazut ce inseamna durere, disperare, moarte. Intoarse in tara, au realizat ca paradisul se afla in cel mai familiar loc cu putinta: in sanul familiei. Citeste mai mult despre romancele de pe campul de lupta. 

Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar