Horoscop 2020 - Un an EXCELENT pentru LEI, SĂGETĂTORI şi...

Citeste mai mult»

Câte calorii au, de fapt, nucile

Citeste mai mult»

Lipsa acestor vitamine îți dă dureri de cap

Citeste mai mult»

Legătură surprinzătoare între CAFEA, diabet şi obezitate

Citeste mai mult»

3 efecte NEGATIVE ale consumului de sfeclă roşie

Citeste mai mult»

Seminţele de dovleac au un efect surprinzător asupra...

Citeste mai mult»

Cele mai bune 6 melodii de Crăciun din 2019

Citeste mai mult»

Cum să realizezi bilanțul de sfârșit de an

Citeste mai mult»

3 idei pentru a trece cu bine peste sărbători

Citeste mai mult»

20 de filme marca Hallmark, speciale pentru perioada...

Citeste mai mult»

Dietă eficientă: A slăbit 49 de kilograme, deşi era...

Citeste mai mult»

Descoperirea mayașă care a cutremurat lumea

Citeste mai mult»

Gest controversat - De ce dau indienii din cap tot timpul

Citeste mai mult»

Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de...

Citeste mai mult»

Cei care fac asta regulat au salarii mai mari şi posturi...

Citeste mai mult»

Zodiile şi incompetenţa - Vărsătorii sunt cei mai...

Citeste mai mult»

Slăbeşti DUBLU, fără efort, dacă bei asta zilnic

Citeste mai mult»

Când găteşti carne de pui, trebuie neapărat să...

Citeste mai mult»

Astrologul confirmă: ACESTE 4 zodii au toate şansele de a...

Citeste mai mult»

Află din următoarele rânduri ce se întâmplă cu Pământul

Citeste mai mult»

Reguli pe care să nu le uiţi când iubeşti

Citeste mai mult»

Ce îi intimidează pe bărbaţi la tine, în funcţie de zodie

Citeste mai mult»

Cercetătorii dezvăluie cum să-ţi controlezi visele

Citeste mai mult»

Horoscop: Când ÎNCETEAZĂ fiecare zodie să iubească

Citeste mai mult»

Vezi unde poți găsi cea mai bună sare din lume

Citeste mai mult»

Menstruaţie mai scurtă cu ajutorul unui truc simplu şi...

Citeste mai mult»

8 adevăruri pe care orice cuplu ar trebui să le știe ca...

Citeste mai mult»

9 tipuri de dureri care te induc în eroare

Citeste mai mult»

6 remedii naturale pentru a-ți curăța și dezinfecta limba

Citeste mai mult»

Explicaţia psihologilor: Ce se întâmplă în corpul şi mintea ta după ce se trece la ora de vară

De în Sanatate 12 mar 2016

Trecerea la oră de vară poate avea efecte asupra desfăsurării activităţii individului, așa că feminis.ro a stat de vorbă cu Alexandra Ciucu, consilier psiholog experiențial și Luciana Grosu, psiholog clinician, care ne-au explicat ce se intamplă în corpul și în mintea ta odată cu trecerea la ora de vară, dar și cum poți preveni efectele negative ale acestei schimbări. 

Deși, conform specialiștilor, nu apăr schimbări psihologice majore, riscăm să dormim mai puțin și să fim mai obosiți. 

Trecerea la ora de vară, benefică pentru cei ce suferă de "depresie sezonieră"

Schimbarea orei afectează în mod special persoanele surmenate, iar psihologul atentionează că numărul de ore de somn trebuie menținut constant cu orice preț.

"Persoanele surmenate sau cele care au un orar de somn neregulat pot fi afectate de schimbarea orei dacă nu acordă suficientă atenție nevoii de odihnă și refacere. Odată cu ora de vară, activitătile și solicitările se înmulțesc, dar numărul de ore alocate somnului nu poate și nu trebuie să scadă. Odihna nu trebuie neglijată mai ales dacă știm că suferim de insomnie, oboseală cronică, depresie ori alte probleme de sănătate. Schimbarea orei nu atrage după sine modificări de dispoziție, însă expunerea la lumina naturală poate fi chiar benefică pentru cei care suferă de ceea ce se cheamă "depresie sezonieră" (proastă dispoziție creață de insuficienta expunere la lumina solară)", a declarat pentru feminis.ro Luciana Grosu, psiholog clinician.

Ce se întâmplă cu mintea ta după ce trecem la oră de vară

"În opinia mea, trecerea la oră de vară poate perturba ritmul biologic (circadian) al anumitor persoane, ducând la tulburări de somn, oboseală și alte dificultăți similare. Unii oameni nu resimt niciun efect, alții se adaptează mai ușor, iar alții pot rămâne blocați, funcționând tot după vechiul orar (ca și cum ar suferi în permanență de consecințele schimbării fusului orar, cum se întâmplă în cazul călătoriilor). Persoanele care suferă deja de tulburări de ritm circadian sunt cele mai afectate", a declarat, pentru feminis.ro, Alexandra Ciucu, consilier psiholog experiențial.

Ritmul circadian uman are, de fapt, o durată de 25 de ore!

Convenţia legată de trecerea la ora de vară are ca efecte negative tulburări ale somnului ce duc la oboseală, dificultăţi de concentrare şi poate afecta randamentul individului la locul de muncă, dar şi capacitatea acestuia de a învăţa.

"Trecerea la ora de vară poate perturba ritmul biologic (circadian) al anumitor persoane, ducând la tulburări de somn, oboseală, dificultăți de concentrare și scăderea randamentului la muncă sau învățare.

De ce ni se face somn și ne trezim la aceeași oră, în fiecare zi, chiar și fără un ceas deșteptător? Care este motivul pentru care unii oamenii preferă să lucreze dimineață și alții, după-amiază? Ritmul circadian este răspunsul la toate aceste întrebări. Acest mecanism complex constituie ceasul nostru biologic, cu ajutorul căruia creierul gestionează activitatea de zi cu zi. Existența unui ritm circadian este o constanța în cadrul întregului regn animal. Cercetările realizate cu subiecți menținuți în stare de izolare, fără a vedea lumina soarelui, arată că ritmul circadian uman, în mod înnăscut, are o durată de aproximativ 25 ore. Însă, în mediul natural, ceasul nostru biologic se ajustează constant la ziua de 24 ore, cu ajutorul luminii și al întunericului: la căderea nopții, scăderea luminozității stimulează la nivel cerebral secreția de melatonină (hormonul care induce somnul), iar dimineață, expunerea la lumina solară produce trezirea organismului.

Atât trecerea la oră de vară, cât și cea la oră de iarnă au că efect perturbarea acestui mecanism, de a cărui bună funcționare depind atât programul nostru de somn, cât și nivelul de energie din timpul zilei. Desigur, modul în care societățile umane împart timpul este o simplă convenție, dar schimbarea orei implică modificarea întregului program zilnic. Consecințele sunt similare cu cele ale unei călătorii cu avionul, cu destinația într-o țara situată în cadrul unui alt fus orar decât cel cu care suntem obișnuiți. Este important de știut că trecerea la ora de vară nu a fost stabilită dintr-o motivație legată de sănătatea fizică și psihică a oamenilor, ci din considerente strict economice, într-o perioadă în care funcționarea ceasului nostru biologic nu era cunoscută încă", explică Alexandra Ciucu.

Pericolele trecerii la ora de vară: rată crescută de suicid şi atac de cord

Trecerea la ora de vară afectează atât adulţii, cât şi copiii, care pot fi ceva mai iritabili în această perioadă.

"În perioadă imediat următoare trecerii la ora de vară, pot apărea dificultăți de adormire la noua oră, calitatea somnului poate fi scăzută (ne putem trezi obosiți, cu toate că am dormit un număr suficient de ore), poate deveni extrem de dificil să ne trezim dimineață, iar, în timpul zilei, putem manifestă un randament mai scăzut la muncă sau la școală. Copiii pot fi mai iritabili în această perioadă. De asemenea, unele cercetări arată că trecerea la oră de vară este corelată cu o rată mai crescută a suicidului (perturbarea ritmului circadian poate exacerba o depresie deja existența) și cu un numai mai crescut de atacuri de cord", atenţionează psihologul.

"Păsările de noapte", cele mai afectate de trecerea la ora de vară

"Ritmul circadian este mai rigid la anumite persoane și mai flexibil la altele, există o variație naturală în acest sens, astfel că unii oameni nu resimt niciun efect la schimbarea orei, alții se adaptează mai ușor, iar alții pot rămâne blocați, funcționând tot după vechiul orar o vreme mai îndelungată. Unii cercetători sunt de părere că, de fapt, nu ne adaptăm niciodată la schimbarea orei. Persoanele care suferă deja de tulburări de ritm circadian sunt cele mai afectate, întrucât ele manifestă în mod natural o rigiditate mai accentuată a ritmului circadian, care nu le permite adaptarea la convențiile sociale legate de programul de somn (este vorba de persoanele care nu pot adormi decât la ore foarte târzii, oricât de obosite ar fi, având dificultăți de a se trezi și a funcționa satisfăcător în prima parte a zilei)", a ţinut să precizeze Alexandra Ciucu.

Cum reduci efectele negative ale trecerii la ora de vară?

Alexandra Ciucu, consilier psiholog experiențial, recomandă limitarea expunerii la surse de lumină puternice înainte de culcare, un mic dejun consistent, dar şi modificări în ceea ce priveşte programarea alarmei ceasului deşteptător.

"Ce ar fi de făcut, în situația în care constatăm că trecerea la ora de vară ne afectează în mod negativ? Este important să avem grijă de corpul nostru, să îi acordăm odihnă necesară, dacă resimțim o stare de oboseală. Dacă există dificultăți de adormire seara, se recomandă limitarea expunerii la surse de lumina puternice cu câteva ore înainte de ora de culcare (inclusiv ecranul telefonului sau monitorului computerului), pentru ca întunericul să stimuleze secreția de melatonină, acel hormon care induce somnul. Dimineața, este utilă expunerea la lumina soarelui, pentru a stimula trezirea și obținerea unui nivel satisfăcător de energie). De asemenea, un mic dejun consistent semnalează organismului că a început o nouă zi și oferă un aport necesar de substanțe nutritive. Copiii și persoanele care au dificultăți majore de adaptare se pot pregăti din vreme, cu o săptămâna sau două înainte, programând alarmă ceasului deșteptător cu câte 5 sau 10 minute mai devreme în fiecare zi, astfel încât modificările ritmului biologic să aibă loc treptat."

Vizita la medic este recomandată dacă efectele trecerii la ora de vară sunt pregnante

"Dacă dificultățile legate de somn devin foarte pregnante, cel mai indicat este să fie consultat medicul de familie sau un medic psihiatru, care pot prescrie o medicație eficientă în reducerea insomniei", recomandă Alexandra Ciucu. 

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 feb