smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Experiment: Cum m-a "lucrat" psihicul?

De în Sanatate 10 aug 2009
M-am pus pe treaba, dar nu numai in ultima perioada, cred ca toata viata am facut experimente mentale de "programare psihica" mai mult sau mai putin voluntare si reusite. Am facut un bilant al evenimentelor in care psihicul mi-a fost un ajutor de nadejde, dar si cand m-a sabotat sau mi-a dat batati de cap din care nu credeam ca mai pot iesi. Afla cum m-a "lucrat" psihicul !
In mod cert psihicul este cel care jubileaza in viata noastra dupa bunul plac. Un "joker" al corpului nostru care face ce vrea din noi si care totusi detine intotdeauna un as in maneca: propria fiinta din care face parte! Dar este destul de greu de "lucrat" cu el: de educat, de programat, de controlat. Uneori! Alteori insa, pare sa fie mana noastra dreapta in diverse activitati pe care le facem. Oare se poate "educa" in mod voit psihicul? Il putem transforma intr-o masinarie pe care sa o programam sa ne trezeasca la ora la care dorim, sa tinem o dieta, sa avem succes intr-o afacere, in viata personala, sa facem sport, etc.? Dar daca ar fi asa, nu ar insemna ca am fi cele mai sanatoase persoane din lume? Pentru ca oricine isi doreste in primul rand sa fie sanatos, sa nu il doara capul, mana sau sa sufere de vreo boala: nu putem programa si acest aspect?? Hmm, nu stiu ce sa zic, eu sunt destul de sceptica in privinta NLP-ului (programarii neuro-lingivistice) de care se tot vorbeste in ultimul timp.

Am citit insa cu interes si curiozitate interviul luat in exclusivitate de o colega de-a mea NLP-istului John Thompson. (un reputat trainer in hipnoza ericksoniana si Programare Neuro-Lingvistica) si am incercat sa aplic unele lucruri pe care le-a impartasit in interviu. Sa vedem daca am avut vreun succes redutabil si daca am reusit sa descifrez caile destul de alambicate ale codului unic cu care fiecare persoana este inzestrata si care reprezinta modul fiecaruia de a gandi, dupa cum sustine Thompson.

Ceasul fara alarma...


Una dintre provocari si cea mai la-ndemana era aceea de a ma "programa" mental sa ma trezesc la o anumita ora dimineata, fara alarma. Ei bine, in mod normal eu ma trezesc la 08:10 atunci cand pun ceasul sa sune, deci mi-am planificat sa ma trezesc la ora 08:00. Asadar, eu tot imi pusesem ceasul sa sune pentru cazul in care experimentul meu mental ar fi dat gres, dar la 08:10. Acest lucru se intampla chiar saptamana trecuta.

Ei bine, oricat m-as fi gandit, oricat as fi invocat mantre care sa ma ajute in acest sens, eu m-am trezit timp de doua zile la rand in jurul orei 05:00, dupa care am adormit la loc si m-a trezit ceasul la ora 08:10 cand era programat sa sune.

Sa fi fost o intortocheare a mesajelor pe care le-am transmis creierului sau sa se fi incurcat pur si simplu codurile intre ele? Nu stiu ce s-a intampla, cert este ca nu am reusit nici acum, dar nici in trecut vreodata sa pot sa ma trezesc la o anumita ora in mod constant. A, ca m-am trezit mai devreme decat trebuia de cateva ori, cu siguranta da, dar si acestea se bazau pe diverse emotii de dinaintea unor examene sau evenimente importante din viata mea cu care probabil psihicul meu a relationat inconstient.

Poate ca eu nu am reusit, dar am intrebat o alta persoana, care are o "rutina" in trezirea de dimineata; are o ora constanta la care deschide ochii, chiar daca ulterior adoarme la loc. In mod bizar sau nu, este si psiholog de origine si mi-a explicat ca in cazul ei nu este nicidecum vorba de o programare neuro-lingvistica, ci de un automatism pe care organismul l-a creat in timp, avand oarecare legatura si cu psihicul dar nefiind generat de acesta, decat la modul inconstient, nu si constient.

Trucuri dietetice - unul dintre marile succese

Daca este ceva care am reusit intr-adevar cu ajutorul psihicului, si cu care nu am avut probleme de "respingere"  din partea lui, este cel in privinta micilor trucuri culinare pentru o ordonare a stilului meu alimentar. Nu mi-am dorit niciodata sa tin o dieta in toata regula, si daca nu mi-am dorit in mod clar nici nu m-am abonat la vreuna, dar am vrut sa fac "curatenie generala" in alimentatia mea si sa ma descotorosesc de mici tentatii culinare care-mi dadeau silueta peste cap.

Asadar, am reusit sa elimin complet painea din meniu si sa renunt la acid, folosind "pretextul" sanatatii mele. Pentru ca daca stau sa ma gandesc, pozitia me afata de astfel de alimente a fost una cu un pas in realitatate si doi in neant: intotdeauna am zis ca astfel de alimente ma baloneaza foarte tare, si poate ca asa si era, ceea ce este insa adevarat este faptul ca m-am simtit foarte bine dupa ce am eliminat aceste produse, chiar daca m-am folosit de acest "pretext" in scopul de a-mi nivela talia cu cativa centimetri in minus.

La fel s-a intamplat si in cazul celor mai mari dusmani ai unei alimentatii sanatoase: dulciurile! Sunt, eram si voi fi o dependenta de dulciuri, aproape de orice fel, mai ales a celor preparate in casa! As da orice fel de fruct pentru o prajitura! Insa, pe langa faptul ca mi-am propus sa diminuez cantitatea, am incercat sa imi construiesc si un program in care sa nu mananc seara deloc dulciuri si sa le integrez in meniul de dimineata, cel tarziu pranz, pentru a evita depunerea lor pe corp.

Toate acestea le-am facut tot cu ajutorul psihicului, impunandu-mi mereu atunci cand prin fata mea se perindeau cele mai tentante bunataturi, si care erau si pregatite de sora mea in casa, aburinde si gata de fi devorate. Dar am facut fata cu brio, mi-am spus in minte "si maine e o zi: pot sa astept pana dimineata"! Odata ce reusesti acest lucru de cateva ori, pe urma iti intra in reflex: de exemplu acum vreo doua zile tot vedeam in fructiera din bucatarie o eugenie, care era de ceva timp acolo; nu o mancase nimeni, iar intr-o zi venind de la serviciu, chiar aveam pofta de ceva dulce si tot imi iesea in calea ochilor, dar deja inserandu-se, am refuzat psihologic sa ma ating de ea; pur si simplu mi-a iesit din minte imediat ce am parasit incaperea.

Au, ma doare - Si pe mine!!!

Sa preiau dureri inexistente de la altii? - este cea mai reusita "meserie" pe care psihicul mi-o ofera! Am acest "talent" ca atunci cand un apropiat sufera de anumite dureri sau anumite afectiuni, sa preiau inconstient aceste dureri in propriul meu corp. Sa fie autosugestie, empatie sau pur si simplu preluarea unui simptom prin simpatie, asa cum mi-a spus un psiholog? Ideea este ca m-a "jucat" de prea multe ori psihicul in acest sens, cosntient sau nu.

Cel mai adesea empatizez cu prietena mea cea mai buna: nu de putine ori s-a intampla ca atunci cand ea a suferit de ceva sa mi se intample ulterior acelasi lucru - daca pe ea o durea in partea dreapta plangandu-se ca ar putea fi apendicita, la putin timp am resimtit exact aceleasi dureri ca ale ei. Cu greu mi-am luat cu adevarat gandul de la ele, disparand complet!

Sportul in viata mea - un semi-esec al psihicului


Zic "semi" pentru ca pana la urma nici psihicul nu te poate ajuta atunci cand acel ceva nu iti face cu ochiul in general, asadar neavand mari inclinatii catre aceasta activitate probabil ca nici mentalul nu prea mi-a fost de folos, sau atunci cand l-am "fortat" sa intre in dedesubturile acestui gen de activitate s-a "defectat" extrem de repede, renuntarea la a face acele cateva abdomene si genuflexiuni seara fiin urmarea logica a acestu experiment. Am incercat, dar am esuat cu gratie in aceasta privinta!

Deadline-urile - un punct psihologic "nevralgic"


Pentru mine, deadline-urile, fie ca vorbim de viata personala sau de domeniul profesional, au fost un "test" mental demult trecut, doar imposibilitatea fizica de a face anumite lucruri sau impedimentele neprevazute de netrecut, facandu-mi irealizabil un "task".

Deadline-urile sunt ca niste "remindere" in psihicul meu aducandu-mi aminte de mai multe ori pe zi ca "trebuie sa fac si aia, si aia; trebuie sa termin si ala" si de cele mai multe ori imi ies, dar asta nu inseamna ca realizarea lor nu ma "costa" alte aspecte ale vietii. Uneori, chiar nu iti ajung cele 24 de ore sa treci prin toate "to-do-urile" profesionale, sociale si familiale pe care ti le propui intr-o zi si trebuie sa recunosti cand ai cedat in fata acestuia, dar fac eforturi substantiale sa "impac si capra si varza" si sa nu plec capul in fata timpului fistichiu. Acesta este un experiment neterminat, cu care inca mai sunt in testari evidente si pe care il am de "carat" in carca o viata intreaga. Trebuie!

In finalul interviului mai sus mentionat John Thompson spunea: "In lumea NLP lucrurile dau gres, uneori nu merg, uneori merg prost, la fel ca si in lumea reala. Diferenta dintre cei care au integrat NLP-ul in viata lor este felul in care analizeaza si percep acele timpuri mai dificile. Este o presupozitie ca in NLP nu exista esec, ci numai feedback. Daca ai trai o saptamana, o luna adoptand acest stil ai vedea ca poti experimenta o diferenta in viata ta." Poate ca are dreptate, poate ca uneori nu reusim sa intelegem lucrurile pe cat ar trebui, poate nu stim sa "comunicam" adecvat cu psihicul nostru, sa ii oferim instrumentul de care are nevoie pentru a da startul unei comenzi, sau poate, uneori incurcam codurile de transmitere a mesajelor si asa mai departe.

Nu rata articolul saptamanii!

Pentru ca e vara si vrem sa afisam in fiecare zi un corp cu care sa ne mandrim, am ales, am combinat si am creat cate o reteta "rupta" din fiecare zodie, cu minim de calorii. Savureaza "Reteta de slabit a zodiei tale"!    

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr