vitamina b12

Cum îți dai seama că ai deficit de vitamina B12....

Citeste mai mult»
cuplu

Încetează să le mai faci! Obiceiurile care îți pot...

Citeste mai mult»

Ce trebuie să știi despre noua tulpină a coronavirusului....

Citeste mai mult»
lupin

Un serial francez dedicat personajului Arsene Lupin, pe...

Citeste mai mult»
Andreea Antonescu

Andreea Antonescu, adevărul despre relația cu fiica ei:...

Citeste mai mult»
culorile anului 2021

Care sunt culorile anului 2021, alese de celebrul...

Citeste mai mult»
coronavirus

O nouă descoperire despre coronavirus. Cât durează, de...

Citeste mai mult»
Emily Burghelea

Emily Burghelea a aflat sexul bebelușului: ”Mi-aș dori să...

Citeste mai mult»

Horoscop Chinezesc pentru 2021 - Zodiile nici NU VISEAZĂ...

Citeste mai mult»
ce sa mananci cand ai diaree

Ce să mănânci când te deranjezi la stomac: Acest fruct...

Citeste mai mult»

Cum iţi influenţează banalul paracetamol comportamentul

Citeste mai mult»

Poftă de PIPER? Ce înseamnă, de fapt, când organismul...

Citeste mai mult»

Există o explicaţie ştiinţifică pentru credinţa în Dumnezeu

Citeste mai mult»

Există o legătură surprinzătoare între fericire şi...

Citeste mai mult»
La ce sunt bune alunele de padure

De ce să consumi mai des ALUNE de pădure dacă ai diabet,...

Citeste mai mult»
De ce au cămilele cocoaşă?

Şi tu credeai asta despre CĂMILE? La ce foloseşte, de...

Citeste mai mult»

Adevărul despre dieta actriţei Rebel Wilson: A slăbit 20...

Citeste mai mult»

Arderea grăsimilor din corp este, de fapt, declanşată de...

Citeste mai mult»

Horoscop 2020 - Un an EXCELENT pentru LEI, SĂGETĂTORI şi...

Citeste mai mult»

Câte calorii au, de fapt, nucile

Citeste mai mult»

Legătură surprinzătoare între CAFEA, diabet şi obezitate

Citeste mai mult»

3 efecte NEGATIVE ale consumului de sfeclă roşie

Citeste mai mult»

Seminţele de dovleac au un efect surprinzător asupra...

Citeste mai mult»

Este sau nu glutenul periculos

De în Sanatate 17 mai 2017

O echipă de cercetători încearcă să descopere dacă o dietă fără gluten este bună pentru organism. În acest sens au aplicat chestionare la mai mult de o mie de persoane şi au ajuns la concluzia că cei care nu au boala celiacă şi nu suferă de intoleranţă la gluten n-ar trebui să-l evite.

Autorul unui alt studiu, Andrew Chan, de la Harvard Medical School, a afirmat că "Există un interes major în ceea ce priveşte dieta fără gluten. Sunt mulţi oameni care au adoptat o astfel de dietă în speranţa că îi va vindeca de boli precum insuficienţa cardiacă, dar efectele nu au fost încă prea bine studiate."

În British Medical Journal au fost adunate şi publicate rezultatele mai multor studii despre consumul de gluten, printre care şi Nurses Health Study început în 1976 şi realizat pe 65000 de femei, dar şi Health Professional’s Follow-up Study realizat pe 45000 de bărbaţi, care a fost început în anul 1986, acestea au analizat ceea ce fiecare subiect a mâncat zilnic, până în 2010. Cercetătorii au urmărit atunci care este legătura dintre bolile de inimă şi regimul alimentar. Estimările nu au legat în nici un fel o dietă săracă în gluten de un risc mai mic de infarct, chiar din contră, cei care consumau mai multe grăunţe bogate în gluten aveau inima mai sănătoasă. Deci dacă nu ai nici o suferinţă, dar adopţi o dietă fără gluten, pe termen lung vei resimţi lipsa anumitor nutrienţi. Au fost şi alţi nutriţionişti de accord cu acest lucru, precum Alice Lichtenstein, cercetător principal şi director al Cardiovascular Nutrition Laboratory de la Tufts University, care a afirmat că "Prea mulţi oameni sunt entuziasmaţi de aceste diete extreme şi consideră din start că le fac bine".   

Alessio Fasano, preşedintele secţiei de Gastroenterologie Pediatrică şi Nutriţie de la Massachusetts General Hospital şi expert în boala celiacă, este părere că o dietă care evită produsele cu gluten este inutilă dacă eşti sănătos, dar consideră că încă nu s-au efectuat destule studii care să confirme cu certitudine acest lucru. Benjamin Lebwohl, care lucrează la Centrul pentru Bala Celiacă din cadrul Centrului Medical al Universităţii din Columbia consideră de asemena, că mai trebuie efectuate studii care să lege în mod concret intoleranţa la gluten de bolile cardiace şi evoluţia ulterioară a sănătăţii.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 ian