Greta Thunberg

Greta Thunberg, amendată pentru că a blocat intrarea în...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Actorul american Kevin Spacey, vizat de un nou proces la...

Citeste mai mult»
Florin Piersic

Florin Piersic, ”într-o evaluare complexă legată de...

Citeste mai mult»
met

Gala Met, o întâlnire de neratat a vedetelor, la New York

Citeste mai mult»
Jamala

Câştigătoarea Eurovision Jamala spune că Ucraina "nu-şi...

Citeste mai mult»
Eden Golan

Eden Golan, concurenta israeliană la Eurovision, speră să...

Citeste mai mult»
Meryl streep 2

Meryl Streep va primi un Palme d'Or onorific la ceremonia...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish anunţă turneul mondial „Hit Me Hard and Soft”

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey ripostează faţă de un documentar în care...

Citeste mai mult»
charlotte

Prinţul William şi Kate au dat publicităţii o fotografie...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Un videoclip viral cu Robert de Niro în care actorul...

Citeste mai mult»
Carli Lloyd

Carli Lloyd, fost star al naţionalei SUA, a anunţat că...

Citeste mai mult»
sport

Câte ore pe zi ar trebui să stai în picioare, să faci...

Citeste mai mult»
Paul Auster

Romancierul american Paul Auster, autorul ''Trilogiei New...

Citeste mai mult»
yumi

Japoneza Yumi Katsura, o renumită creatoare de rochii de...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu a fost eliberat după opt ore de...

Citeste mai mult»
Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre cineaşti la gala Premiilor Gopo:...

Citeste mai mult»
Salma Hayek

Salma Hayek s-a alăturat Madonnei pe scena din Mexic,...

Citeste mai mult»
shakira

Blackstone oferă aproape 1,6 miliarde de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a fost reţinut de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»

Eroii uitati ai copilariei noastre

De în Familie 14 oct 2008
Timpul ne poarta prin viata repede-repede, iar copiii din noi incearca sa creasca cat mai repede. Numai atunci cand devenim, la randul nostru, parinti realizam cat este de minunata lumea copilariei, cu eroii si basmele ei. Noi ne-am propus sa facem o trecere in revista a eroilor care ne-au infrumusetat copilaria.
Uitam cat am plans la sfarsitul unei carti, sau cat de tare ne-au bucurat ispravile personajului nostru favorit, cat era de asteptat momentul unor diafilme (le mai tineti minte?) si cat de asteptata era ora desenelor animate de la televizor. Dar ne face intotdeauna placere sa ne aducem aminte

Habarnam

Cartea "Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai", scrisa de Nicolai Nosov, si ispravile piticilor care trec printr-o gramada de patanii. Atunci cand eram foarte mica si mi se citea cartea, era atat de usor si de frumos sa imi imaginez orasul Florilor, al Zmeelor, Orasul Verde si automobilele care mergeau cu apa gazoasa, dar si prichindeii care le populau, cu nume extrem de amuzante ca Zahar Zaharescu Limonada, doctorita Merinana, Dondanel si Stietot.

Eroul principal e Habarnam, cel caruia nu ii placea sa se spele pe dinti si care nu le putea suferi pe prichindute pana cand nu a cunoscut-o pe Ochi-albastri. Ramane unul din preferatii mei si ai prietenilor mei, pentru ca este o carte foarte bine scrisa, iar ilustratiile ii dau foarte multa savoare. Daca ai chef sa o recitesti, sau pur si simplu sa i-o povestesti copilului tau, o gasesti la adresa http://habarnam.ro/habarnam/

Ciresarii

Combinatia perfecta pentru un preadolescent: eroi de varsta lui, cu problemele specifice varstei (prietenia, prima dragoste, iubirea neimpartasita etc) si aventuri care il tin cu sufletul la gura. Cei sapte eroi, Victor, Lucia, Dan, Ionel, Ursu, Maria si Tic, sunt denumiti Ciresarii –ni se explica in primul volum al seriei- pentru ca stateau toti pe strada Ciresului. Aventurile prin care trec sunt numeroase pe parcursul celor cinci volume ("Cavalerii florii de cires", "Castelul fetei în alb", "Roata norocului", "Aripi de zapada" si"Drum bun, Ciresari"), dar pe langa aventuri, este extrem de interesant faptul ca eroii sunt extrem de reali, timizi, egoisti uneori, inteligenti, amuzanti, cu certitudine te-ai identificat si tu cu unul dintre ei.

Cand am inceput sa le citesc, in scoala generala, nu imi venea sa cred ca exista o carte cu personaje care vorbeau firesc si care urmareau banditi si explorau pesteri. Tic este personajul cel mai savuros, pentru ca era foarte neastamparat si plin de initiative, dar preferatii mei au fost, dintotdeauna si fara sa imi pot explica, Maria si Ursu.

La Medeleni

Trilogia lui Ionel Teodoreanu, cartea pe care am descoperit-o intr-o vacanta de vara la tara, este si una din cartile care m-au impresionat foarte mult. Pe prima carte am citit-o rapid si pe nerasuflate, insa pe urmatoarele doua a trebuit sa astept pentru a le citi si sa trec in clasa a V a. Daca ai chef sa treci, aproape pe nesimtite, impreuna cu Monica, Olguta si Danut de la copilarie la adolescenta si, mai apoi, la maturitate, cauta in biblioteca "La Medeleni" si reciteste cele trei volume.

Nils Holgersson

Nu stiu daca a fost o moda, dar tin minte perfect ca eu si colegii mei de clasa am citit toti cartea cam in aceeasi perioada. Este povestea lui Nils, un baiat rau cu animalele si care de aceea este prefacut intr-un pitic, care calatoreste prin toata Suedia pe gatul gascanului Martin, avand parte de multe experiente care il fac sa devina un baiat bun, care intr-un final se va intoarce acasa. Selma Lagerlof, autoarea cartii, este prima femeie laureata a premiului Nobel. Dorothy

Vrajitorul din Oz este cartea primita de Mos Nicolae atunci cand eram in clasa a II a si de care nu m-am dezlipit pana cand nu am terminat-o. Dorothy si catelusul ei Toto, impreuna cu Leul cel Las, Omul de Tinichea si Sperie-Ciori par extrem de neajutorati, in drumul lor de a obtine ceea ce isi doresc cel mai mult, dar poseda, de fapt, calitatile necesare pentru a reusi. Citeste-I piticului tau aceasta poveste care dateaza de mai bine de un secol si urmareste atent daca si pentru el povestea fetitei cu pantofi rosii isi pastreaza magia.

Gulliver

Calatoriile sale in Lilliput au reprezentat un deliciu in copilarie, iar descrierile palatului lilliputan, dar si a felului in care traiau micutii oameni ma amuzau ore intregi. Mai tineti minte ca motivul disputei de generatii intre Lilliput si Blefuscu era capatul la care se sparg ouale? Sigur ca am inteles, mai tarziu, ca Jonathan Swift s-a folosit de o acest prilej pentru a satiriza neintelegerile dintre biserica anglicana si cea catolica, dar la varsta copilariei, nu conta decat felul in care povestea ne facea sa visam.

Apolodor

Pinguinul alaturi de care generatiile noastre au "calatorit" in Labrador pentru ca el sa isi regaseasca familia. Din care familie faceau parte: bunicul Apolodorin(cel mai in varsta pinguin), tata Apolodorel (un pinguin marunt si chel), mama Apolodorica (o pinguina atatica) si unchiul Apolodorini. Un scurt fragment din Cartea lui Apolodor, scrisa de Gellu Naum:

"-Cum se numea? - Apolodor. / -Si ce facea?-Canta la cor. / Deci, nu era nici scamator, / Nici acrobat, nici dansator; / Facea si el ce-i mai usor: / Canta la cor. (Era tenor) / Grasut, curat, atragator / In fracul lui stralucitor / Asa era Apolodor.

Dar intr-o zi Apolodor, / Spre deznadejdea tuturor / A spus asa:-Sunt foaaarte trist! / Imi place viata de corist / Dar ce sa fac? Mi-e dor, mi-e dor / De fratii mei din Labrador! / O, de-as putea un ceas macar / sa stau cu ei pe un ghetar..."

Alaturi de ei stau, pentru multi dintre noi, povestile Contesei de Segur, pline de zane si de intamplari miraculoase, cartile lui Jules Verne, dar si neastamparatii gemeni Nubanu si Dabada si Zana Visinilor si multi, multi altii.

Care era cartea ta preferata in copilarie?
Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

cristina-nicoleta paterau (15.10.2008, 09:20)
Fara indoiala cartea mea de suflet este "La Medeleni".Este romanul tuturor varstelor. Am citit-o prima data la varsta de 12 ani.M-a impresionat profund, din perspectiva copilului ce se regasea in nazdravaniile personajelor.Am ras si am plans impreuna cu eroii romanului si trebuie sa recunosc ca Olguta este preferata mea. Acum, dupa 10 ani am recitit din nou romanul.M-a impresionat din nou, dar de data aceasta din privinta adolescentului adus in fata maturitatii. Nu pot sa neg faptul ca desi stiam perfect cum se termina, am plans si am trait intens drama Olgutei.Sunt sigura ca voi reciti romanul,poate peste un an, poate peste 10, dar sunt si mai sigura ca ma va impresiona din nou, de fiecare data mai profund decat prima data.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
09 mai