Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

Dragostea si complicatiile ei

În Dragoste & Sex 18 dec 2010
Ce poti face atunci cand persoana iubita decide ca nu poate trai nici cu tine, dar nici fara tine? Descoperiti povestea de dragoste a unui tanar, dar si raspunsul psihoterapeutului Claudiu Ganciu.
 Iata cum isi incepe marturisirea tanarul: "Ma numesc M.  si am o iubita ( ma rog, aveam ) de 1 an si jumatate! Ne-am iubit la nebunie si inca ne iubim, insa au intervenit anumite aspecte in viata noastra ce au dus la o despartire ( sper de scurta durata)!

In viata noastra au fost mici certuri din nimicuri...! Ea este o fire mai posesiva, iar eu sunt o fire mai agitata uneori! Mie nu imi place cand este posesiva, iar ei nu ii place cand sunt agitat ! De aici au pornit deseori certuri ! La un moment dat, cand am vazut ca sunt destul de dese am zis sa mearga la ea acasa ( noi am locuit impreuna pe toata durata relatiei ) poate reusim sa salvam relatia asa...nicidecum sa ne despartim! Dupa putin timp am avut o discutie si am hotarat sa ne despartim pentru ca ne certam des! In seara aceea dupa ce si-a facut bagajele am realizat ca ea este pentru mine tot universul! I-am spus in masina ca eu nu sunt de acord sa ne despartim....si ca pur si simplu a fost o vorba la suparare, tristete si nervi si sunt de acord sa las orice de la mine si sa accept si lucrurile astea mici! Am cazut de comun acord sa nu ne despartim iar de atunci totul a mers perfect! Pana pe 6 decembrie cand am inteles ca ea nu a putut trece peste discutia de atunci si nu a putut sa lase la o parte totul si sa construim incet!

Mi-a spus ca ne despartim! Mi-a mai spus, de altfel, ca ma iubeste insa ne certam des ! Si eu ii spuneam ca nu ne mai certasem de o luna si ceva si ca totul este perfect! Atunci mi-a spus ca in viitor tot o sa ne mai certam ( eu nu pot garanta drobul de sare)!

Si-a facut bagajele, ne-am bagat in pat, ne-am imbratisat, a plans bucata buna din noapte ( ma iubea la nebunie ) am luat-o in brate si am dormit ultima seara impreuna! A doua a zi am luat bagajele si am plecat spre ea! Ne tineam de mana, ne-am sarutat iar la plecare ne-am imbratisat si mi-a spus ca o sa se roage sa ne fie bine!

De atunci nu mai raspunde la telefon ( am vorbit dar foarte rar...90 la suta din timp nu raspunde ) si imi spune ca nu vrea sa raspunda pentru ca sufera cand ma aude! Insista mult cu casatoria, iar eu nu prea ma dadeam in vant in discutie ( eu am mai avut o casatorie inainte ) dar i-am spus ca imi doresc lucrul asta in viitor! Acum i-am trimis si mailuri in care o cer de sotie insa mereu imi spune sa incetez! Logica imi spune sa o las sa se linisteasca si ca poate a rabufnit si trece prin o perioada mai grea si vrea pur si simplu sa se detaseze putin, dar eu am sunat de cateva ori pe zi...mailuri..etc! Nu stiu ce este in capul ei! Din iubirea nebuna care mi-o purta sa se transforme asa peste noapte??? Nu cred...nu vreau sa cred de fapt!

Si ultimul lucru : in ziua in care a plecat m-am uitat la ea in mail si am vazut o felicitare de la un fost prieten! Nimic care sa imi dea de inteles( doar un smile si o felicitare ) ca ma inseala mai ales ca mereu am fost impreuna 24/24!

Am intrebat-o zilele trecute cand abia a raspuns la telefon daca are ceva cu baiatul asta si mi-a zis ca "nu stie"!

Nu e genul frunza verde ....o spune doar sa ma raneasca pe mine! Cand eram acasa amandoi aveam momente in care si eu o ignoram ( adica intram in calculator si nu mai ieseam ) si regret acum toate momentele acelea mai ales ca ceva timp am inteles de fapt ce e in sufletul ei ! Vrea sa sufar si eu asa cum a suferit ea?

Nu inteleg nimic....Sa nu mai insist?"
 
Ce sa fac? Exista aceasta intrebare importanta pana la un punct. Dar problema ramane dificultatea cuplului de a fi impreuna sau de a se desparti. La o prima analiza am putea sa observam cum ambele persoane, atat M. cat si prietena lui sunt intr-o situatie de a fi impreuna, iar acest lucru este dificil. In momentul despartirii are loc o intoarcere spre cuplu. Acest tip de situatie este foarte frecvent si se bazeaza pe ceea ce se numeste pozitie paradoxala. Mai exact, un cuplu nu poate sa se descurce sa fie impreuna pentru ca tensiunea este foarte mare, iar cand sunt separati au tendinta de a fi impreuna, de a constata ca nu pot trai unul fara celalalt. Aceasta traire se manifesta la unul sau la amandoi. Modelul acestei pozitii paradoxale este dat de casatoriile multiple intre aceleasi persoane. 
Ceea ce este specific acestei pozitii este forta irationala, inconstienta pe care o simt amandoi, ei traiesc intens atat momentul de despartire cat si cel de cuplu.

Nu stiu daca acest cuplu se gaseste in aceasta pozitie, dar ea poate constitui un reper. Ceea ce mai transmite M. este indoiala pe care o manifesta fata de ea. A cunoaste pozitia ei reala este o problema. Pozitia ei poate sa fie foarte clara (sa fie cu el, sa nu fie impreuna cu el) sau ambigua, adica sa aiba trairi amestecate. Aici vorbim despre o distinctie intre realitate si fantasma. Dorinta lui poate sa impieteze capacitatea de a receptiona ceea ce ii transmite ea.

Pentru a putea sa formulam un raspuns, am avea nevoie de a cunoaste ce simte fiecare. Problema este ca nici lor nu este prea evident ce simt. De ce nu le este evident? Pentru ca multe din trairile unui om sunt inconstiente, nu permit accesul usor la ele. Spre exemplu, faptul ca se cearta ar trebui sa aiba o explicatie. M. incearca sa elaboreze pe un anumit plan aceste certuri dar de unde vin ele, nu este usor. El ne si spune ca sunt din ”nimicuri”. Daca ar fi asa, nu ar mai fi certuri. Aparent sunt din nimicuri. In fapt, in universul lor interior, constituie o cauza majora pe care, in absenta asociatiilor libere ale lui M. sau ale cuplului nu le putem estima. Dar aceasta cauza majora nu este ceva care se intampla in prezent ci este ceva care este resimtit psihic ca major. Rolul terapiei analitice de cuplu este de a vedea ce se intampla in acest univers psihic. In terapia analitica de familie vorbim despre modul de functionare in cadrul legaturii care este atat manifest (nimicurile, certurile) cat si latent (angoasa, pericol, furie, rezonanta inconstienta, etc.).

Poate ca reusim sa intelegem de ce nu raspunde in 90 la suta din cazuri la telefon. Putem presupune mai multe lucruri, poate aveti ipoteze pe care sa le transmitem lui M. Pentru aceasta puteti mentiona aceste pareri la comentarii. Eu va propun urmatoarea varianta: poate ca ceea ce se simte este puternic si simte ca daca ar raspunde ar fi pusa intr-o dificultate. Putem, oare presupune ca si ea este incurcata in analiza a ceea ce simte? O alta varianta este ca incearca sa ii transmita mesajul ca relatia lor s-a terminat? Sau poate ca este vorba de altceva?

Sigur ca nu putem sa ii raspundem ce sa faca, sa il sfatuim. Ce putem sa facem este sa incercam sa analizam impreuna ce se intampla iar M. sa poate sa vada ce simte el, ce simte ea si ce pot sa faca. Ce stim sigur este ca aceasta relatie nu pare sa se fi despartit dupa cum nu pot acum sa fie impreuna. Este o relatie in plin travaliu. Cum vor evolua lucrurile speram sa aflam. Vom vedea! Voi ce credeti?
 

Psihoterapeut Claudiu Ganciu

[email protected]

www.centrupsihologie.ro

 0722 453 906

 
Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 3

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Diana Sirghi (19.12.2010, 00:05)
Timpul va decide...e greu...a fi impreuna nu inseamna a te uita unul spre celalalt, ci a privi amandoi in aceeasi directie...
Răspunde-i
oana buturoaga (18.12.2010, 21:32)
eu ma gandesc ca cei doi au nevoie sa isi clarifice sentimentele;poate ca tocmai atentia asta venita dint-o data din partea partenerului sa fi pus pe ganduri fata.de ce e nevoie sa ajungem in situatia de a pierde ceva pentu a realiza cat e de important pentru noi?
Răspunde-i
Cristina Dragomir (18.12.2010, 21:16)
viata e "greu" si dragostea e si mai "greu":)
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 apr