Dormi mai puţin de 6 ore pe noapte? Eşti predispusă de 4 ori mai mult la ...

De în Sanatate 1 sep 2015

7 ore de somn pe noapte ajută corpul să lupte împotriva viruşilor, potrivit unui studiu condus de dr. Aric Prather, de la Universitatea din California, San Francisco.

somn noapte

Dacă dormi mai puţin de 6 ore pe noapte, şansele să răceşti cresc de până la 4 ori, în vreme ce 7 ore de somn îţi ajută organismul să ţină viruşii la distanţă.

"Dacă nu te odihneşti corespunzător, ajungi să îţi afectezi sănătatea psihică şi ajungi să fii mai mult decât iritată de ceea ce se întâmplă în jurul tău", precizează Prather. Echipa sa a analizat modelul de somn a 164 de voluntari timp de o săptămână, după care i-a expus la un virus de răceală comun.

Prin asta, cercetătorii au aflat faptul că odihna necorespunzătoare în săptămâna dinaintea expunerii la virus a dus la o creştere de până la 4 ori mai mare pentru dezvoltarea simtomelor de răceală în săptămâna următoare.

Celor implicaţi în studiu le-a fost analizat somnul din săptămâna dinaintea expunerii la virus, de către oamenii de ştiinţă. Subiecţii au fost expuşi la virus prin picături nazale şi au fost monitorizaţi pentru încă o săptămână.

Dr. Prather a precizat că studiul a fost publicat în versiunea online a jurnalului Sleep: "Somnul scurt a fost mai important decât orice alt factor. Nu contează ce vârstă au persoanele, nivelul de stres, rasa, educaţia sau veniturile şi nici măcar dacă sunt fumători. Statistic vorbind, somnul este cel care contează."

Aceasta a mai adăugat: "În cultura noastră, există o doză de mândrie să nu dormim şi să muncim mai mult. Trebuie să începem să conştientizăm că somnul este cel care face lucrurile să meargă."

Studii anterioare conduse de dr. Prather arată că oamenii care dorm puţine ore riscă să nu fie protejaţi suficent după ce primesc vaccinul. Alte studii au confirmat faptul că somnul are o inflenţă aparte asupra celulelor T, sau limfocitele T, care sunt componentă vitală a sistemului imunitar.

Sursa: www.mirror.co.uk
Tag-uri: , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 oct