armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Dializa mi-a schimbat radical viata! Adevarat sau Fals?

În Sanatate 13 oct 2009
Daca doctorul v-ar spune astazi ca suferiti de insuficienta renala si trebuie sa incepeti un tratament de dializa, ce ati simti? Care ar fi primul gand care v-ar veni in minte? Viata mea s-a sfarsit! sau Am o a doua sansa la viata!

Cand te intalnesti cu o situatie critica, instinctul iti pregateste psihicul fie pentru lupta, fie pentru fuga. Chiar daca este greu de crezut, inceperea unui tratament de dializa nu presupune ca viata dumneavostra s-a sfarsit. Tratamentul este doar o schimbare, depinde doar de dumneavostra daca doriti sa luati controlul asupra bolii sau sa lasati boala sa va conduca.

Cum imi afecteaza dializa relatiile cu ceilalti?


Atat la aflarea vestii de incepere a tratamentului de dializa, cat si in timpul tratamentului propriu-zis, veti trece cu siguranta prin diferite stari emotionale, cum ar fi:

- Frica. Va va fi teama ca viata vi se va schimba in sens negativ, ca cei din jur va vor privi diferit sau va vor evita. Fiecare sedinta de dializa va va reaminti ca nu mai sunteti sanatos cum ati fost odata.

- Refuzul. Atunci cand ni se intampla ceva rau, tindem sa negam realitatea respectiva. De aceea puteti nega faptul ca sunteti bolnav si sa nu aveti incredere in medic sau in tratament si chiar sa refuzati ajutorul.

- Furia. Deveniti furiosi pe dumneavostra insiva pentru ca ati permis ca starea dumneavostra de sanatate sa se deterioreze, pe echipa de medici sau chiar va directionati furia catre cei apropiati, catre familie si prieteni.

- Depresia. Veti simti ca viata nu mai merita traita, ca nu mai are niciun sens, nicio bucurie, gandindu-va chiar la actiuni extreme, cum ar fi sa nu urmati tratamentul si sa lasati boala sa va doboare.

Astfel de emotii sunt perfect normale, important este sa nu le lasati sa preia controlul si sa va afecteze modul de viata si relatiile cu cei din jur. Iar primul pas pe care trebuie sa-l faceti este EDUCATIA. Informandu-va despre boala de care suferiti, despre tratamentul pe care va trebui sa-l urmati, discutand cu echipa de specialisti: medicul nefrolog, dieteticianul, asistentele medicale, psihologul, veti deveni constienti de ceea ce va asteapta si nu veti mai simti teama sau furie. Senzatia de calm datorata unui nivel de cunostinte aprofundat asupra tratamentului va va ajuta sa faceti fata cat mai eficient bolii, sa intelegeti realitatea si sa nu mai refuzati faptul ca aveti nevoie de ajutor specializat.

Daca nu indrazniti sa vorbiti despre problemele emotionale cu personalul specializat, puteti apela la carti sau la internet. Citind si navigand pe diferite site-uri veti reusi nu numai sa obtineti informatii pretioase care sa va linisteasca, ci si sa relationati cu alte persoane care se afla intr-o situatie similara. Sa luam exemplul forumurilor de discutii on-line. Aici puteti citi mesaje despre problemele cu care se confrunta alti pacienti sau despre succesele lor in lupta cu boala. De asemenea, aveti posibilitatea sa va spuneti povestea, fara a fi nevoie sa stati fata in fata cu persoana cu care discutati sau sa cunoasteti acea persoana, fara a mai simti rusine sau anxietate. In plus, mesajele raman arhivate, fiind disponibile la orice ora din zi sau din noapte.

Este foarte important sa discutati despre problemele dumneavostra de sanatate si emotionale cu alte persoane, deoarece astfel de discutii vor avea un efect de catharsis, de descarcare a sentimentelor negative refulate, a frustrarilor, lasandu-va mintea limpede pentru a lua deciziile corecte in ceea ce priveste viata dumneavostra de acum incolo.

Echilibrul minte-corp-suflet

Daca sunteti abia la inceputul tratamentului, este posibil sa aveti inca senzatia de oboseala si abia sa va obisnuiti cu rutina tratamentului. Dar dupa cateva sedinte de dializa, sangele dumneavostra ar trebui sa fie mai curat, tratamentul si regimul alimentar oferindu-va mai multa energie, motiv pentru care ar trebui sa va simtiti mai bine si sa incepeti sa va bucurati din plin de viata.

Este important sa va luati din cand in cand un moment de meditatie si sa va puneti intrebarea: Imi traiesc viata de la o sedinta de dializa la alta sau continuu sa ma bucur de viata asa cum vreau? Pentru a va raspunde la aceasta intrebare este nevoie sa vedeti propria persoana ca un intreg compus din trei elemente: minte, corp, suflet, de care trebuie sa aveti grija in egala masura pentru a obtine un echilibru.

Corp

La fel cum masina dumneavostra are nevoie sa-i fie schimbat uleiul, sa i se regleze motorul sau sa aiba rezervorul plin cu benzina, si organismul dumneavostra necesita aceeasi atentie pentru a functiona. De aceea trebuie sa aveti grija: sa nu ratati nicio sedinta de dializa, pentru ca sangele dumneavostra sa devina cat mai curat posibil; sa urmati tratamentul stabilit cu medicul nefrolog si sa discutati cu el despre orice problema care va ingrijoreaza; sa va organizati un regim alimentar potrivit noului stil de viata.

De asemenea, veti auzi constant de termenul "greutate uscata" sau "greutate ideala". Aceasta greutate este stabilita de catre medic si este greutatea la care va simtiti bine. Greutatea ideala variaza in functie de varsta, sex, inaltime si se reevalueaza periodic. Intre dialize nu trebuie sa luati in greutate mai mult de 5% fata de greutatea uscata. Aceasta pentru a evita episoadele hipotensive si alte posibile complicatii din cursul sedintelor de dializa.

Cu siguranta nu ati dori sa va lasati masina in garaj tot timpul, de aceea nu va lasati nici corpul inchis intre patru pereti. Un exercitiu fizic cat de mic face mult bine organismului. Fie ca doar va udati plantele sau ca faceti o plimbare in jurul blocului va va permite sa va mentineti organismul in miscare. Discutati cu medicul dumneavoastra despre tipul de activitati necesare corpului dumneavostra.

Minte

Dieta si exercitiile fizice ajuta nu doar corpul, ci si mintea, mentinand-o ascutita si centrata. Ati fi uimiti sa vedeti cum reactioneaza creierul la o gura de aer proaspat si la un nivel de fosfor adecvat. Cititi ziare, tineti un jurnal, trimiteti scrisori/e-mail-uri prietenilor, ascultati muzica, vizitati un muzeu de arta sau faceti orice alta actiune care necesita gandire. Prin aceste mici activitati va implicati in agitatia lumii inconjuratoare si va mentineti mintea mereu activa.

Suflet

Conectati-va cu persoanele care va ofera feedback pozitiv sau sprijin. Fie ca recititi o carte preferata, gatiti o cina delicioasa sau va sunati un prieten cu care nu ati mai vorbit de mult timp, incercati sa realizati lucruri marunte, dar care va umple sufletul de placere si bucurie.

Indreptati-va atentia asupra dumneavostra, intrebati-va de ce anume aveti nevoie. Cautati acele lucruri sau activitati care va mentin o atitudine pozitiva. Uitati-va la o emisiune care va atrage sau petreceti mai mult timp cu familia! Orice experienta pozitiva poate duce la o atitudine pozitiva, care transforma o zi obisnuita intr-una mai buna.

Prin urmare, grija pentru starea dumneavostra mentala si spirituala  trebuie sa fie la fel de importanta precum grija pentru starea dumneavostra fizica. Mania, teama, tristetea sunt emotii care lasate nerezolvate slabesc organismul, determinand aparitia complicatiilor, in ciuda respectarii tratamentului de dializa individualizat stabilit de medic. Bucuria, increderea in fortele proprii, atitudinea pozitiva va ofera puterea necesara pentru a merge mai departe.

Diagnosticul primit nu trebuie vazut ca o sentinta la moarte, ci o sentinta la viata. Daca va obisnuiti sa ganditi optimist, veti reusi sa preluati controlul si sa va bucurati in continuare de lucrurile care va aduceau fericire si speranta.

Ideile prezentate aici sunt doar cateva sugestii! Insa, mai presus de toate, amintiti-va ca meritati efortul de a va construi un stil de viata cu care sa fiti multumiti.

Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr