De ce să nu te mai simți prost că nu faci economii pentru o casă

De în Casa & Gradina 20 mai 2019

Dacă simți că ești un pic în urmă cu economiile pentru avansul unui apartament sau încă te gândești dac să-ți iei sau nu o casă a ta, nu te îngrijora, nu ești singură și acum e mai greu să faci economii decât în trecut.

Un studiu recent efectuat a scos la iveală faptul că în ziua de astăzi îți poate lua chiar și 10 ani până să strângi bani pentru a da măcar avansul unui apartament, deoarece între timp ai de plătit chiria, facturi și asigurarea obligatorie, iar în jur de 34% din veniturile tale se duc doar pe diverse cheltuieli în casa în care stai deja, asta presupunând că poți pune deoparte anul cel puțin 16% din veniturile pe care le ai, fără a mai acumula datorii.

Mai mult de două treimi dintre cei care stau cu chirie declară că nu au bani să își cumpere propriul apartament și că le este din ce în ce mai greu să economisească bani pentru așa ceva, deoarece prețurile cresc în continuu, chiar și de două ori mai repede decât o fac salariile. În anul 2016, cercetătorii de la Harvard au descoperit că aproape jumătate dintre chiriași sunt îngropați de datorii și cheltuiesc peste 30% din venituri pe chirie, spre deosebire de anul 1960, când din salariu se alocau doar 20% pentru plata chiriei.

Să găsești o casă sau un apartament la preț decent este aproape imposibil, dar te poate ajuta să faci economii dacă te muți de pe acum într-o zonă mai puțin costisitoare, cum ar fi periferia orașului sau un orășel mai mic, lucru valabil în special pentru liberi profesioiștii care pot lucra de oriunde.

Dacă simți că până acum ar fi trebuit deja să ai casa ta sau măcar să-ți permiți să dai avansul pentru un apartament și îți faci griji că nu economisești cât trebuie pentru a te putea muta într-un spațiu de locuit mai mare, încearcă totuși să nu-ți faci foarte multe griji în această privință și să-ți trăiești viața fără a te mai compara cu alții, deoarece nu ești nici prima nici ultima persoană în această situație. Iar dacă te gândești să-ți iei o casă doar pentru că este o bună investiție pe termen lung, ia în considerare și faptul că banii îi poți băga într-un fond de investiții. Trăiește, ieși în oraș, călătorește și pune deoparte, în fondul de economii, o parte din veniturile tale, dar nu-ți face prea multe griji dacă nu poți ține pasul cu inflația.

Tag-uri: , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Casa & Gradina
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 oct