smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

DAN PURIC se sinucide?

    Acum aproape un secol, un tinar rus de 28 de ani scria o tragi-comedie pentru care  avea sa fie condamnat la “durerile” Siberiei, de insusi Stalin. Mai mult decit atit, Nikolai Robertovici Erdman, acest scriitor de geniu, a fost condamnat la anonimat. Stalin i-a dat, poate, cea mai grea pedeapsa. L-a pedepsit pentru creatie! Creatia… esenta fiintei umane, scinteia de dumnezeire, expesia cea mai concreta a sufletului omenesc! Erdman a gasit-o. Stalin i-a omorit-o. Nu pentru mult timp, insa!!!

    De ce?...

    Pentru ca opera lui transcende timpul si spatiul, iar astazi, in mileniul III, ea este mai actuala ca niciodata!

    SINUCIGASUL

    Nu puteam sa nu vad aceasta capodopera! Prietenii mei, Ileana Olteanu si Dan Puric, doi imensi artisti ai scenei romanesti si nu numai, m-au invitat sa vad transpunerea in scena a “Sinucigasului”. De ce abia acum (premiera a avut loc in 2009)? Poate pentru ca… acum i-a venit rindul!... Nimic nu-i intimplator… Stiam ca e ultima reprezentatie din aceasta stagiune, pe scena Nationalului bucurestean. Si m-am dus.

    Cu aproape un sfert de ora inainte de inceperea piesei, stateam cuminte pe rindul 3, din sala Amfiteatru, si-mi puneam tot felul de intrebari. De ce se numeste “Sinucigasul”? Se sinucide? Nuuu… nu se poate, imi ziceam! Stiam ca Dan Puric e-n rolul principal si, prin urmare, Dan n-avea cum sa joace un asemenea rol, nici macar de-amorul artei!... Sinuciderea e un gest anti-crestin.

    Lumea incepea sa se adune. O lumea aratoasa si bine imbracata, cu gesturi studiate si pretentii intelectuale! Primii spectatori, pentru care am fost nevoiti sa ne ridicam de pe scaune ca sa le facem loc sa intre pe rind, au trecut prin fata noastra cu spatele!!! Cita mitocanie, mi-am spus. Snobismul si prostia vin la teatru!!! Urmatorii… tot cu spatele au trecut prin fata noastra! M-a intreb, oare, cit de lipsit de bun simt trebuie sa fii sa vii la teatru, fara sa stii ca-n momentul in care deranjezi pe cineva, ca sa-ti ocupi tu locul pe rind, trebuie sa treci prin fata lui cu fata!!! E scris si-n codul bunelor maniere, dar e o chestie de bun simt, in primul rind… Deja, eram nervoasa. Au mai urmat si altii care ne-au deranjat ca sa-si ocupe locurile (locuri care, de fapt, se aflau in capatul celalalt al rindului). Tot cu dosul au trecut si acestia prin fata noastra. Toti au trecut asa. Nici macar unul, unul singur n-a stiut ca se trece cu fata prin fata altcuiva!!! Am fost extrem de nervoasa, de dezamagita si, poate, chiar trista, din pricina asta. Da, trista! M-am intristat ca atitia farisei, atitia asa-zisi intelectuali care gemeau de mirlanie, atitia fatarnici veneau sa-l vada pe marele Dan Puric intr-o capodopera a teatrului rus. Ma intrebam de ce Dan are parte de atitia prosti in sala…

    Si cum nimic nu este intimplator, toata fatarnicia “intelectualitatii” romanesti, de care avusesem parte pina la inceperea spectacolului, m-a pregatit. M-a pregatit pentru ceea ce aveam sa vad in spectacol. Insa, mult mai dens!

    Luminile au scazut, in sala s-a facut liniste si un singur proiector albastriu din grila de lumini s-a aprins, conturindu-i, timid, fata lui Semion Semionovici Podsekalnikov (Dan Puric). Era noapte si dormea invelit cu o patura, intr-un pat prafuit. S-a trezit si si-a strigat nevasta (Ileana Olteanu). Vroia lebar. Din ala ramas de la prinz.

    Podsekalnikov e somer. E intretinut de nevasta lui, de Maria. Traiesc intr-o epoca in care sint fortati la tacere. N-au voie sa spuna, nici macar in soapta, ca o duc greu. Au voie doar sa taca si… sa-ndure! N-au bani nici macar de oua, cu care Maria i-ar fi putut face lui Semion un sodou, care-i placea lui atit de mult…

    In acea noapte, Semion arunca, fara sa se gindeasca prea mult, cuvinte mari. Spune ca se omoara, intrucit viata lui n-are sens. Maria il ia in serios. Semion insa, va fi pus, fara sa vrea, in fata perspectivei mortii!

    E pus la zid. De cine? Pai, startul il da intelectualitatea rusa. Doisprezece (atentie, 12!) oameni, reprezentind diverse categorii sociale, vin sa se-nfrupte din viitoarea sinucidere. Ei o planuiesc, ei o programeaza si, nu in ultimul rind, ei sint cei care doresc sa suporte toate cheltuielile funeraliilor. De ce? Ii ofera lui Semion sansa de a-l face celebru post-mortem, in schimbul faimei lor, pe care aveau s-o cistige in urma biletului de adio pe care il va lasa Semion. Toti cei 12 vor ca, in biletul de adio, Semion sa scrie ca s-a sinucis pentru ei (pentru fiecare-n parte, evident). Cine va cistiga? Usor-usor se inalta un munte de trufie si egoism.

    Si-asa apare moartea! Sinuciderea e programata la prinz. Si-asa apare si viata! “Dar ce e viata?”se intreaba Semion.
    Maria, sotia lui Semion, e impietrita. E disperata. Prin ea transcende iubirea in cea mai pura forma. Este in stare de orice ca sa-l impiedice pe Semion sa faca gestul necugetat. Este dispusa sa renunte la orice, doar ca Semion sa nu se sinucida. Il iubeste pentru ceea ce este el de fapt, adica un suflet curat. N-o intereseaza nici ca este somer, nici ca n-au ce minca, nici ca ea este cea care duce greul casei! N-o intereseaza nimic atita timp cit sint impreuna, cit il are alaturi.

    Cu pistolul in mina, in fata unui copil, Semion stie ca la “tic” glontul e inca pe teava pistolului si el traieste, iar la “tac”…  Ce se intimpla la “tac”! Ce se intimpla cu el la “tac”?!!! Vrea sa afle un raspuns sigur! Are un suflet? Ce se intimpla cu sufletul dupa moarte? Priveste disperat in ochii copilului, dar acesta n-are cum sa-i raspunda. E surdo-mut. Apoi, ii va-ntreaba pe toti cei 12, adica pe ucigasii lui. Toti dau din umeri. Printre ei, insa, este si un preot. Acesta, il intreaba, la rindu-i, pe Semion, din ce punct de vedere vrea sa stie raspunsul: al religiei, al stiintei, sau al lui personal! I le va da pe toate, oricum…

    12 calai savurind tragedia unui SUFLET! 12 farisei. 12 fatarnici. 12 trufasi care nu-si doresc decit un sacrificiu uman prin care imaginea lor in societate sa creasca si, odata cu ea, si trufia lor! Ce s-a schimbat in zilele noastre? Oare nu si-n zilele noastre omul pervertit de bine se uita cu nesat la televizor sa vada drame? OTV-ul a difuzat, la un moment dat, chiar si-o inmormintare in direct. Abia atunci, acest post de televiziune a facut, intr-adevar, audienta dorita. Nikolai Erdman, acum aproape un secol, avea 28 de ani cind a transpus in limbaj dramaturgic toata aceasta degradare a fiintei umane. Dar, sa revenim…

    Acum, Semion stie! Ce va face? Se va sinucide? Daca “da”, pentru ce? Iar daca “nu”, ce este viata?
    Va invit sa vedeti “Sinucigasul”, opera esentiala a acestui geniu rus - Nikolai Robertovici Erdman, intr-o interpretare de exceptie a unui alt geniu, dar al culturii romanesti – Dan Puric.

    Piesa se va mai juca la: CONSTANTA – pe 23.05.2011; BAIA-MARE – pe 6.06.2011; BRASOV – pe 13.06.2011; TIRGU-MURES – pe 14.06.2011; ORADEA – pe 16.06.2011 si ARAD – pe 17.06.2011.
                               
http://annadehillerin.blogspot.com/

Tag-uri: ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Debussy (26.05.2011, 22:23)
Distinsa Anna de Hillerin,
acest articol ar putea fi oricand citit si ai ales apreciat ... in presa de specialitate. Mai bine zis, mi-as dori sa vad asa un articol cu seva, esenta pe care se proiecteaza "subiectul". Subiect privit din cel putin doua sensuri: primul este sinuciderea, iar al doilea Dan Puric: nu doar un Univers, ci un
Plurivers! ...De aici porneste intregul drum.

Inainte de a-mi lua ramas- bun, tin sa spun ca aleg viata! De mai mult de ..12 ori VIATA!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Imaginatia e mai tare decat cunoasterea

Dumnezeu pentru o zi

14 iun 2011 0

DAN PURIC se sinucide?

23 mai 2011 1

Doi ciini pentru un ateu

11 mai 2011 43

"Ma mut la mama"

3 mai 2011 2
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr