Cum stim ca iubim?

De în gandire 3 ian 2013

  Este foarte interesant un lucru. Toti iubesc, lupta pentru iubire, se razboiesc, enunta  judecati de valoare si rascolesc oceane pentru a cladi ceea ce au, evident, sub o forma sau alta. Cu toate acestea, nimeni nu se gândeste daca este capabil sa iubeasca. Toti pleaca nu de la premisa, ci de la axioma iubirii. Matematic, nu sunt probleme, totul este asigurat. Dar nimeni nu ataca problema reala a „iubirii”. Exista iubire? Suntem capabili sa iubim daca exista cu adevarat? Si daca exista, putem avea cu certitudine un plan, o schita, un ceva al iubirii, un perete de netrecut prin care sa putem cu certitudine sa stim ce este iubirea? Adica, tot ne vestim în stânga, dreapta ca iubim, nu putem sa trecem dincolo de poveste si sa aratam cu adevarat cum stau lucrurile? Sigur, nu spune nimeni ca iubirea trebuie sa fie batuta în cuie, sa avem un enunt în sine axiomatic, sa o deducem dintr-o schema incontestabila, dar sa putem totusi sa stim pentru ce ne luptam. Putem sa facem acest lucru? Sau, mai presus de orice, ar fi mai simplu sa o lasam balta, si sa acceptam în cor ca avem parte de iubire? Mi se pare rentabil totusi, nu? Sa iubim, iar în aceeasi masura sa nu avem de ce sa punem la îndoiala iubirea, caci, fie cât mai simplu spus, iubirea nu trebuie probata, se vede de la sine! Eu fiind unul care aclama acest tip de discurs! Dar mergând pâna la capat – Ce se vede? Cum se surprinde ascunsul? Daca nu avem acces la iubire pe cale epistemica, de ce ni se releva animalic? Si daca ni se releva irational, de ce se impune sa o cernem prin filtrul ratiunii? Poate pentru ca inima are o ratiune a ei? Poate pentru ca nu totul este trasat în doua? Poate pentru ca iubirea este o salata? Poate pentru ca iubirea este si nu este? 
Tag-uri: , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 3

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Anisia (04.01.2013, 14:23)
ce sa stim...? nu-i de ajuns ca simtim...?
Răspunde-i
lena (04.01.2013, 10:08)
Domnule Colang ,
Iubirea exista fie ca o quantificati dumneavoastra fie ca nu .Cum spunea si Gabi , nu este matematic .Noi , oamenii de rand o consideram o stare , o emotie , nu o gestionam ,doar oferim si primim de cele mai multe ori neconditionat. Sunt frustrari pe care unele persoane le incearca vis a vis de aceasta stare , dar nu cred ca este si cazul dumneavoastra! Va urez un An Nou cu multa iubire !
Răspunde-i
Gaby (03.01.2013, 13:16)
Am sta in cumpana, daca sa comentez asa ceva sau nu. Dumneata nu te astepti sa-ti sara toata lumea la gat pentru aceste afirmatii?
Stiti, nu vorbim despre ce a fost prima data, oul sau gaina, nu vorbim despre sfarsitul ipotetic al lumii si nici despre preziceri astrale legate de anul 2013... Vorbim despre iubire!
Oricat de singur ar fi cineva, oricat de ciuntit sufleteste s-ar trezi intr-o zi, oricat de primara ar fi o fiinta...cum sa nu fi iubit ceva sau pe cineva vreodata? Nu conteaza ce, cat, pe cine sau cum. Asta depinde de o structura interioara. Suntem plamaditi din iubire, cum am putea sa ne dezicem de ea?
Ce cauta matematica aici cu axiomele, teoremele, leme, corolare? Matematica era o stiinta exacta la ultima mea verificare, cand s-a schimbat ceva?
Sigur, cateodata putem pune la indoiala iubirea. Dar nu in sens general, nu putem da o formulare sintetica unui subiect ata de sensibil.
Sincer? Ce ati dorit? Sa socati cu un subiect care sa-l egaleze pe acela cu sfarsitul lumii prezis de mayasi?
Imi pare rau, ceea ce ati scris, nici macar nu poate fi ridicat la rang de silogism. Ar fi trebuit muuuult mai argumentat... Puneti prea multe intrebari, asa ca am concluzionat: ati descris doar o stare interioara , o insiruire de incertitudini personale. Poate asa e scuzabil....
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 oct