Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»

Cum se rescrie feminitatea in 2009?

De în Monden 22 ian 2009
Tiparele pare ca s-au scris deja la Hollywood. Beyonce, Britney si mai nou, Katy Perry, ne-au aratat ca merita sa fii rea atata timp cei din jur, incepand cu iubitul si sfarsind cu seful, iti ignora drepturile. Feminista? Uneori chiar n-ai de ales. Societatea, cu fiecare palma pe care ne-a dat-o, ne-a invatat sa fim asa. In ce masura mai e posibil si mai merita sa te intorci la feminitatea non-agresiva de altadata atunci cand toti din jurul tau iti dau de inteles ca e mai bine sa fii o fata rea iti explica psihologul Gabriel Dinu in randurile de mai jos.

E greu sa te uiti la MTV si sa nu iti doresti sa fii o fata rea. Agresivitatea feminina are acel ceva irezistibil care te duce cu gandul la Cat Woman. E acel cere si ti se va da dus la extrem, Fetele rele stiu ce vor, fie ca e vorba de un inel cu diamant, un sot sau o slujba mai buna si fac tot ce le sta in putinta pentru a obtine. Chiar daca nu le faci un elogiu, iti este peste mana sa le condamni, pentru ca societatea le-a invatat sa fie si le-a transformat in ceea ce sunt. Vrem nu vrem, muncim cot la cot cu barbatii, de ce nu am fi tratate la fel de bine ca ei? Dar oare ne dorim cu adevarat sa fim tratate ca ei, sau, de fapt, vrem doar sa ne facem auzite?

"Daca as fi barbat as fi cu siguranta unul mai bun decat esti tu!"

Clipul piesei care a inaugurat comeback-ul lui Beyonce, If I Were A Boy, pare sa vorbeasca exact despre acest lucru. "Nu ma asculti", "Nu imi acorzi atentie", "Te porti ca si cum n-ai sti cat ma doare cand faci asta". Astea sunt reprosurile pe care pare sa i le faca personajul lui Beyonce partenerului ei in videoclip. Un psiholog cu experienta in consiliere de cuplu ti-ar spune ca astea sunt printre cele mai intalnite acuze pe care femeile le aduc partenerilor lor. Nu putine sunt cele care, asemeni lui Beyonce, sunt de parere ca barbatii au parte de circumstante atenuante, de aici si felul in care se comporta, iresponsabil si uneori chiar infantil, ca si cum totul li s-ar cuveni. Aproape ca te simti indreptatita sa raspunzi cu aceasi moneda iar in videoclipul piesei, exact asta se intampla. EA se trezeste si imbraca uniforma lui de politist, iese pe usa in graba, fara sa-i pese ca EL s-a straduit sa-i pregateasca micul dejun, isi inchide telefonul pentru a nu fi deranjata cand iese la bere cu baietii, flirteaza cu colegul cel dragut fara nici cea mai mica jena (doar nu se culca cu el, asa ca nu se pune).... totul pentru a-i arata LUI cat de tare doare. Doar ca, din nefericire, procedand asa, ea nu va ajunge nicaieri. EL, cel mai probabil, se va inchide in el iar EA va continua sa se simta lezata (si pe buna dreptate!) pentru ca nu primeste atentie. "Un repros sau o critica, pentru a fi eficiente, trebuie sa fie precedate de o lauda sau o apreciere, pentru a nu fi percepute ca niste atacuri si celalalt sa devina defensiv sau sa se apere, la randul lui, prin alt atac", explica Gabriel Dinu. "Astfel, felul in care ar trebui sa punem problema este mai degraba urmatorul: 'Simt ca nu ma asculti, ca esti rece si ai mintea in alta parte. Mai devreme te-am intrebat ceva si nu mi-ai raspuns.Te framanta ceva? Mi se pare mie?'".

Desigur, e de inteles sa ti se para nedrept ca tu sa fii intotdeauna cea care cedeaza si adopta o atitudine impaciuitoare. "O relatie armonioasa presupune o buna comunicare si reale abilitati de negociere", sustine Gabriel Dinu. "Ea ar trebui sa ii aduca la cunostinta ce simte, sa investigheze cauzele acestui comportament si sa negocieze cu el, in sensul ca si-ar dori ca, din cand in cand, sa ii acorde mai multa atentie. E nevoie sa specifice clar ce inseamna pentru ea aceasta 'atentie' si sa-l anunte cand are nevoie de ea, fara insa a interfera flagrant si semnificativ cu nevoile lui". De aici si ideea de negociere. "O relatie presupune multa negociere, fie ea explicita (de genul 'eu spal vasele, tu duci gunoiul'), fie mai subtila".

Ideea de "role-playing", acea inversare de roluri la care recurge cuplul din videoclip este binevenita. "In filosofia indiana, unul dintre pasii rezolvarii unui conflict consta in incercarea de a vedea lucrurile si din punctul celuilalt de vedere. Daca reusesti asta, poti intelege mai usor punctul lui de vedere si sa fii de acord cu el sau sa ii aduci argumente tintite despre eroarea din opinia lui", explica Gabriel Dinu.

"M-am saturat sa las de la mine atunci cand el se uita dupa alte femei"

Asta e clar ceea ce gandeste personajul lui Britney din videoclipul piesei Womanizer. Satula sa se mai complaca in postura de victima, aceasta isi pedepseste iubitul dupa ce, deghizata mai intai in secretara, in chelnerita si in final, in soferita lui, constata cat de usor ii fug ochii dupa alte femei in absenta ei.

Procedeaza corect? "Oho, si inca cum", am inclina sa spunem. Si pe buna dreptate! Exista o vorba care spune ca daca accepti un anumit lucru, inseamna ca-ti place. Surprinzator, psihologii ne dau dreptate: "Daca are banuieli, de ce nu l-ar spiona?", spune Gabriel Dinu. "Decat sa stea acasa in fotoliu si sa isi faca in minte scenarii negative, exagerate si poate in discrepanta totala cu realitatea, mai bine cauta dovezi ale suspiciunilor, chiar si spionand". Desi, desigur, daca comunicarea dintre voi ar decurge bine, nu va fi cazul sa ajungi la deghizari. "Ideal ar fi sa ii comunice suspiciunile si sa asculte parerea lui. Multe conflicte s-ar inabusi in fasa daca s-ar proceda asa. Sa incercam sa ne imaginam urmatorul dialog:

Ea: "Ieri te-am vazut de mana cu o femeie in parc!"

El: "Dar, draga mea, era sora mea. Hai sa o cunosti!".

In ce masura este razbunarea o solutie atunci cand ne simtim tradate? Ne poate reconsolida imaginea de sine, parerea pe care o avem fata de noi insene? Da, dar doar pe moment. Ca un analgezic local: daca "rana" nu se vindeca, durerea va persista. "Razbunarea este un fel de 'feeling better' si in nici un caz un 'getting better'. Te poti simti bine pe moment, insa e putin probabil ca vei avea vreun alt fel de beneficiu", este de parere Gabriel Dinu. "Nu cred ca razbunarea este un atribut al feminitatii".

"Chiar nu vrei sa te maturizezi?"

Videoclipul de la Hot n Cold al lui Katy Perry incepe cu o scena in care ea si iubitul fictiv sunt gata sa se casatoreasca, in fata altarului. Doar ca atunci cand lui ii vine randul sa spuna "I do", fuge mancand pamantul, lasandu-si iubita cu buza umflata. In mod firesc, ea ii reproseaza ca este imatur si incapabil sa-si asume responsabilitatile.

De ce se comporta el asa? Ne e la indemna sa credem ca se simte coplesit in relatia cu o femeie hotarata si stapana pe situatie. Doar ca pe el s-ar putea ca nu asta sa-l deranjeze, ci felul in care ii comunici aceste calitati, daca o faci agresiv sau nu. Nimanui nu-i place sa primeasca ordine si sa fie pus la colt. Aminteste-ti doar cat ii urai pe profesorii care, in scoala, procedau asa.

"Oamenii au masti sociale specifice pentru fiecare persoana sau situatie din viata lor. Au o masca pentru sef, una pentru parinti, una pentru vecini, una pentru prieteni etc", insista Gabriel Dinu. "Nu vad de ce trebuie sa fie neaparat un conflict intre diferitele masti. Desigur, ar fi de preferat ca masca pentru partenerul de viata sa fie cat mai 'subtire', deoarece sinceritatea este un element de baza al unei relatii armonioase".

Am ales cele trei exemple de mai sus pentru valva pe care au creat-o si pentru ca, poate involuntar, trag un semnal de alarma: linia care desparte feminitatea de feminism este pe zi ce trece mai difuza, cu atat mai mult cu cat societatea ne obliga parca sa reactionam agresiv si sa nu ne lasam nedreptatite.

"Am intalnit foarte multe fete care isi pretind egalitatea cu barbatii intr-un mod agresiv, fete care cred ca acestia ar trebui neaparat sa se comporte intr-un anumit fel cu ele, pentru ca altfel sunt misogini", explica Gabriel Dinu. "Femei care nu accepta nici o farama de orgoliu masculin care, asa cum este la moda sa se spuna in acest curent al feminismului, le-ar incalca dreptul la egalitate. Foarte multe dintre aceste femei sunt singure si sufera din cauza asta. Pacat! Daca ar fi putin mai tolerante, ar avea un partener, iar drepturile in relatie le pot negocia in timp, astfel incat sa se simta cu adevarat egal. Tineti minte: o relatie fara concesii, compromisuri si toleranta nu va fi armonioasa sau de durata!"

Tu ce parere ai? Urmareste videoclipurile si spune-ne ce crezi!

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar