Cum îi vorbeşti copilului despre ADEVĂRATA semnificaţie a zilei de VALENTINE'S DAY

De în Familie 5 feb 2016

Ziua Îndrăgostiţilor se apropie, iar dacă eşti mămica unui copil care merge la şcoală sau la grădiniţă, atunci cu siguranţă cel mic te va asalta cu zeci de întrebări legate de această zi. Fie că aude la şcoală, la grădiniţă sau la televizor, fiul sau fiica ta are nevoie de ajutorul tău pentru a înţelege semnificaţia acestei zile a îndrăgostiţilor.

Află cum poţi să îţi înveţi copiii mai multe despre adevărata semnificaţie a Zilei Îndrăgostiţilor.

Experţii în psihologia copilului spun că trebuie, în primul rând, să îţi ajuţi copilul să înţeleagă despre ce este vorba în ziua de 14 februarie.

Multe elevi de şcoală generală văd Valentine's Day fie ca pe un concurs de popularitate (ceva care are legătură cu acea "afacere" jenantă dintre iubiţi şi iubite), fie ca pe o scuză de a mânca bomboane de ciocolată. Oricum ar fi, copiii care au împlinit deja vârsta de a merge la şcoală se agită destul de mult în legătură cu Valentine's Day.

mama copil

De ce fac elevii atâta tam-tam? Ei bine, dacă accentul se pune pe popularitate, atunci coeficientul de cât de "cool" este fiul sau fiica ta poate fi măsurat prin teancul de inimioare pe care le primeşte sau mesajele primite de la colegii săi de sex opus. Iar dacă accentul se pune pe acele lucruri sexy pe care cei mici le văd la televizor, copiii tăi se pot simţi jenaţi, anxioşi, extrem de stimulaţi sau toate variantele anterioare, spune un expert de la yourtango.com.

Aşadar, cum pot părinţii să vorbească despre Valentine's Day cu cei mici, dacă sunt deja elevi la şcoală?

Ei bine, nu prea are sens (şi nu e folositor) să negi că sărbătoarea are de-a face cu iubirea romantică. În definitiv, cei mici nu sunt proşti şi îşi dau seama şi singuri de acest lucru. Cu toate acestea, părinţii şi profesorii le pot oferi copiilor (elevilor) o alternativă pentru a înţelege ce înseamnă Valentine's Day. Iar aceasta trebuie să fie o alternativă care ajută la combaterea stimulării excesive şi anxietăţii provocate de competiţia socială ce apare la şcoală.

copil bunatate

Permite-le copiilor să afle şi să înţeleagă faptul că Valentine's Day este, de asemenea, o sărbătoare despre un tip de iubire care nu are nimic de-a face cu ideea de sexy sau popularitate. Ziua Îndrăgostiţilor mai înseamnă exprimarea dragostei prin bunătate.

Majoritatea copiilor vor şti despre ce vorbeşti. Ei ştiu că părinţii lor îi iubesc şi că uneori îşi arată dragostea făcând lucruri frumoase pentru ei. Aşadar şansele sunt destul de mari ca cei mici să fie, totodată, familiarizaţi cu experienţa de a se simţi bine în legătură cu propria persoană după ce au făcut un gest frumos pentru altă persoană, alt coleg sau prieten.

valentine's day

Dar confuzia ce apare în legătură cu acest cuvânt - "dragoste" - şi cu dublul său înţeles poate sta în calea explicaţiei tale, dacă vrei ca fiul sau fiica ta să înţeleagă ce presupune Ziua Îndrăgostiţilor. Aşa că încearcă să foloseşti fraza "a ţine la cineva" sau "a-i păsa de cineva" atunci când te referi la atrata pe cineva cu bunătate, făcând ceva frumos şi un gest serios şi de mare însemnătate pentru acea persoană.

Ce mai poţi spune în discuţia despre 14 februarie

Reaminteşte-le copiilor tăi că, deşi bunătatea pe care o manifestăm faţă de prieteni şi familie poate veni natural, Valentine's Day este de asemenea o oportunitate de a arăta bunătatea în direcţia unor oameni pe care nu îi cunoşti foarte bine. Reîntăreşte mesajul acesta, spunându-le copiilor tăi despre Sfântul Valentin, un preot care a fost aruncat în închisoare acum multă vreme, pentru că ajuta cuplurile să se căsătorească, dar care a fost atât de bun la suflet încât a vindecat-o pe fiica oarbă a bărbatului care l-a întemniţat.

Toţi copiii sunt capabili de acest tip de iubire, dar empatia lor naturală poate fi suprimată în faţa unor lupte sociale, precum rivalitatea dintre fraţi şi presiunea pe care o exercită colegii sau prietenii de vârsta lor.

valentine's day

Reaminteşte-le copiilor tăi că a-şi arăta compasiunea nu este un lucru atât de simplu (ca atunci când îi oferă cuiva o felicitare sau o cutie de bomboane de ciocolată). Încercând să comunice cu un coleg sau prieten care nu a primit felicitări cu inimioare, pe de altă parte, este o modalitate foarte bună de a-şi arăta compasiunea. Adevărata bunătate înseamnă să fim atenţi la ceilalţi şi la sentimentele lor. De pildă, îi poţi spune fiului sau fiicei tale să se întrebe: "Ce pot face eu pentru a ajuta pe cineva să se simtă mai bine?".

Dacă obişnuieşti să le citeşti cărţi sau poveşti copiilor tăi, aşa vei avea ocazia de a explora compasiunea lor naturală. Întreabă-i pe cei mici ce ar putea să simtă anumite personaje din poveste - iar dacă aceste personaje se luptă cu tristeţea, singurătatea, frustrarea sau teama, întreabă-ţi copiii ce ar face ei pentru ca personajele să se simtă mai bine. Acesta este un pas pun pentru a începe discuţia.

mama copil

În timp ce alţi oameni sunt ocupaţi cu versiunea lacrimogenă a sărbătorii de Valentine's Day, tu şi copiii tăi veţi fi atenţi în tăcere la oportunităţile pe care le aveţi pentru a vă dezvolta pe plan emoţional.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 ian