Crononutritia si bioritmul in perioada de primavara


Anotimpul renasterii naturii, dar si al tranzitiei bioritmului. Organismul isi accelereaza procesele de detoxifiere pentru a face fata unui nou ciclu biologic. Ficatul este organul asociat acestui anotimp. Acum este momentul sa diminuam consumul de carne si sa crestem consumul de verdeturi de sezon: leurda, urzicile, untisorul, ceapa verde, sparanghelul, patrunjelul, morcovul, mazarea noua, prazul, guliile, ridichile, broccoli, salatele. Dintre alimentele bogate in proteina animala: pestele (pastrav, ton), mielul, iepurele de casa sunt recomandate in aceasta perioada.

Spre mijlocul si sfarsitul primaverii vom consuma spre exemplu: morcovul nou, fasolea fideluta, plantele aromate, ceapa, feniculul, ardeii. Apar fructele: cirese, capsune, coacaze. Carnea potrivita este cea de pasare de curte, iar cereala acestui anotim este graul.

Dintre alimentele primaverii, prin efectele lor se remarca papadia (frunze), care tonifica si detoxifica organismul si este puternic hepatoprotectoare, sparanghelul, care poate ameliora simptomele celor meteosensibili, leurda, urzica, usturoiul si ceapa verde. Creierul trebuie sustinut in aceasta period (aprilie) in mod special.

Aliati in prevenirea asteniei de primavara, pe langa cele aratate, sunt si coacazele, care tonifica creierul, morcovul cu efecte de diminuare a oboselii fizice si cerebrale si stimulare generala a organismului. Uleiul extravirgin de masline authentic este indicat cu precadere primavara pentru a mentine si tonifia neuronii, ca si migdalele dulci nesarate, neprajite, neglazurate necesare sanatatii creierului. Capsunele sunt puternic detoxifiante; ca si salvia, urzica are efect depurativ si hemodinamic , iar cimbrisorul sustine sanatatea sistemului respirator. Ciresele sunt extrem de utile in detoxifierea organismului, in special de toxinele rezultate din consumul carnii si organelor (purinelor), sunt anti-inflamatorii si protejeaza impotriva unor forme de cancer.

Primavara este un anotimp solicitant, de tranzitie intre bioritmul de iarna si cel de vara. De aceea, in aceasta perioada se pot reactiva boli ca ulcerul gastro- duodenal, tulburari nervoase, stari de oboseala fizica si mental (astenia de primavara).

Tag-uri: , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 4

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

A N (27.05.2012, 10:21)
Fructele si legumele tin la distanta bolile.
Daca le consumi in stare naturala te ajuta, preparate termic isi pierd din proprietati.
Răspunde-i
Valentina33 (07.06.2011, 16:02)
Domnul Mencinicopschi ofera mereu sfaturi pertinente si foarte utile. E o placere sa-i citesc articolele. De ceva timp, m-am orientat spre o alimentatie sanatoasa si orice astfel de articol imi este mai mult decat util. Keep it up with the good work! stimate Domn si multa sanatate!
Răspunde-i
Irina Grate (16.05.2011, 20:56)
Multumim pentru informatii. Un articol plin de sfaturi utile.
Răspunde-i
narciza stanciu (15.05.2011, 16:28)
ok sfaturi
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Si noi ce mai mancam ca sa slabim?
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
05 dec