Loredana Groza

Loredana Groza a cântat alături de mama ei la petrecerea...

Citeste mai mult»
Aya Nakamura

Cântăreața Aya Nakamura are o statuie din ceară la muzeul...

Citeste mai mult»
Tora Vasilescu

Ce consumă Tora Vasilescu pentru a se menține în formă la...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Relația dintre Katy Perry și Orlando Bloom ar fi ajuns la...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de agresiune...

Citeste mai mult»
Gabriela Cristea

Gabriela Cristea, probleme în vacanța petrecută în...

Citeste mai mult»
amalia

Prințesa Amalia a Țărilor de Jos a suferit o fractură de...

Citeste mai mult»
justin baldoni si blake lively

Un judecător a respins procesul de 400 de milioane de...

Citeste mai mult»
rochii

Rochii de vară extrasezon – cum să le porți în zilele mai...

Citeste mai mult»
frum

Self-care feminin în era digitală: Cum evoluează...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Obiecte de vestimentație care i-au aparținut prințesei...

Citeste mai mult»
Malia

Malia, fiica lui Michelle şi Barack Obama, renunţă la...

Citeste mai mult»
sejur

Antalya sau Bodrum? Ce destinație ți se potrivește mai bine?

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness

Citeste mai mult»
jane

Prima geantă Hermès concepută în 1984 pentru Jane Birkin...

Citeste mai mult»
David Beckham

David Beckham va primi titlul de cavaler din partea...

Citeste mai mult»
Cătălin Crișan

Cătălin Crișan, acuzat că și-a agresat fizic partenera, a...

Citeste mai mult»
Harry

Prințul Harry a analizat posibilitatea de a-și schimba...

Citeste mai mult»
Rod Stewart

Cântărețul Rod Stewart a anulat două concerte în Las...

Citeste mai mult»
Michael J. Fox

Michael J. Fox lansează un apel pentru găsirea unei...

Citeste mai mult»
Morten Harket

Morten Harket, solistul trupei a-ha, suferă de Parkinson

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle sărbătoreşte ziua de naştere a fiicei sale...

Citeste mai mult»
crbl

De ce își vede rar CRBL fiica: „E complicată toată treaba...

Citeste mai mult»
Nicoleta Luciu

Nicoleta Luciu a slăbit 7 kilograme în trei săptămâni:...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Procesul Kardashian: Sentințele 'bunicilor bandiți' au...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift a recâştigat controlul asupra muzicii sale,...

Citeste mai mult»
Opal Suchata Chuangsri

Opal Suchata Chuangsri din Thailanda este Miss World...

Citeste mai mult»
buchet

Buchete de 101 trandafiri pentru aniversări speciale

Citeste mai mult»
dlllf

Când să te oprești: Semnale că este timpul să iei o pauză...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a pledat nevinovat la acuzațiile de viol și...

Citeste mai mult»
Mako a Japoniei

Fosta prințesă Mako a Japoniei a născut primul său copil

Citeste mai mult»
vancea

Cum se menține în formă Roxana Vancea. Fosta asistentă TV...

Citeste mai mult»
Angelina Jolie si Brad Pitt

Brad Pitt, prima reacție după încheierea divorțului de...

Citeste mai mult»
Maria

Maria Grazia Chiuri a demisionat din funcția de director...

Citeste mai mult»
maicu

O sesiune de beatboxing a unor călugăriţe braziliene la o...

Citeste mai mult»
cuplu

Mituri despre dragoste care pot distruge o căsnicie

Citeste mai mult»
cancer

Medicii au descoperit o posibilă cauză a creșterii...

Citeste mai mult»
giulia

Giulia a ajuns de urgență la spital după ce a mâncat...

Citeste mai mult»
Ilona Brezoianu

Ilona Brezoianu este însărcinată: „Suntem mega fericiți!”

Citeste mai mult»
borcea

Pe ce cheltuie Cristi Borcea 500.000 de euro lunar: „E...

Citeste mai mult»

Credeai ca trebuie sa le tii in frigider? Alimente cu instructiuni de utilizare gresite!

De în Sanatate 7 aug 2014
In trecut, cele mai multe dintre alimentele si condimentele pe care acum le tinem in frigider isi aveau locul in camara. In prezent, insa, etichetele acestora te avertizeaza ca ar trebui sa le tii in frigider dupa deschidere.

Sa fie aceasta o recomandare exagerata pentru a evita o potentiala toxiinfectie alimentara sau chiar este necesar sa le tii pe toate in frigider? Microbiologul Peter Barratt a clarificat acest lucru.

5 alimente care trebuie sa se gaseasca intr-un frigider sanatos

Pana nu demult, dulceata, muraturile si sosurile erau pastrate pe bufetul din bucatarie sau in camara si nimeni nu se imbolnavea tinand borcanele la temperatura camerei timp de luni intregi.

In prezent, insa, aceleasi produse vin cu instructiuni clare de refrigerare imediat dupa deschidere. Oare s-a schimbat reteta atat de mult incat iti risti sanatatea daca nu le tii la rece?

4 surse de microbi din bucataria ta - Cele mai surprinzatoare zone

Specialistul Peter Barratt iti explica exact cum sta treaba cu unele dintre cele mai comune alimente pe care le pastram la frigider dupa deschidere.

Ketchup

Instructiuni: dupa deschidere, tineti la frigider si consumati in decurs de opt saptamani.

Peter Barratt: "Nimeni nu tinea sosul de tomate in frigider in urma cu un deceniu, insa atunci continea mai multa sare si mai multi conservanti artificiali. In prezent, producatorii au taiat din continutul de sare, conservant natural, pentru ca este legata de problemele cu tensiunea arteriala. Si benzoatul de sodiu, conservant folosit in unele sortimente de ketchup, a fost eliminat pentru ca dadea nastere hiperactivitatii la copii. In schimb, rosiile si otetul din ketchup sporesc nivelul de aciditate, care incetineste dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, desi ai putea sa il pastrezi in siguranta la temperatura camerei timp de cateva saptamani, mai bine il tii la frigider daca stii ca dureaza mai mult pana il consumi, fiindca exista sanse sa se dezvolte bacterii daunatoare."

Verdict: Tine sticla de ketchup la frigider.

Castraveciori in otet

Instructiuni: Dupa deschidere, pastrati la frigider si consumati in decurs de sase saptamani.

Peter Barratt: "Aciditatea otetului conserva muraturile, inhiband dezvoltarea bacteriilor. Exista producatori care folosesc doua tipuri de otet, suc de lamaie si sare, iar dupa parerea mea, instructiunile sunt inutile. Muraturile ar trebui sa stea foarte bine intr-un mediu intunecat si racoros timp de sase saptamani si chiar mai mult."

Verdict: Pot fi pastrati in camara

Gem

Instructiuni: Tineti la frigider dupa deschidere.

Peter Barratt: "Gratie continutului de fructe, gemurile si marmeladele au o aciditate naturala. Asta ajuta la inhibarea cresterii bacteriilor care pot provoca probleme cu digestia sau reactii alergice. Mucegaiurile, insa, sunt mai rezistente la aciditate si de aceea cresc la suprafata continutului unui borcan deschis. In mod normal, gemul nu are nevoie de refrigerare daca este consumat in decurs de trei pana la sase luni. Cu toate acestea, folositi intotdeauna instrumente curate. Cutitele si linguritele murdare pot imprastia mucegaiul, ducand la probleme de digestie si reactii alergice."

Verdict: Poate fi pastrat la temperatura camerei, dar trebuie mancat in decurs de sase luni.

Sos de soia

Instructiuni: Nu are instructiuni legate de depozitare.

Peter Barrat: "Sosul de soia contine adesea sorbat de potasiu, care impiedica formarea mucegaiurilor. In plus, contine acid lactic, care stopeaza dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, este destul de neglijent sa nu existe recomandarea de a fi consumat in decurs de cateva luni de la deschidere. Odata ce a fost desfacut ambalajul, pot creste microorganisme precum stafilococii, care cauzeaza probleme cu stomacul si chiar reactii alergice. Eu as folosi acest produs in decurs de trei luni de la deschidere atunci cand este tinut la temperatura camerei si maxim sase luni daca este tinut la frigider."

Verdict: Pastrati la frigider.

Unt de arahide

Instructiuni: Pastrati la temperatura camerei.

Peter Barratt: "Aceasta pasta contine ingrediente naturale - alune, ulei, zahar si sare. Din moment ce nu este bogat in conservanti, ar putea sa se strice rapid, riscand astfel probleme la capitolul digestie. Nu trebuie sa va faceti griji daca il folositi in decurs de trei luni de la deschidere. Nu necesita pastrare la frigider, da la fel ca si in cazul gemurilor, folositi instrumente curate pentru a evita contaminarea."

Verdict: Pastrati la temperatura camerei, dar consumati produsul in decurs de trei luni de la deschidere.

Mustar

Instructiuni: Pastrati la frigider si consumati in decurs de trei luni de la deschidere.

Peter Barratt: "Acest produs contine ingrediente simple - apa, faina de mustar, zahar, sare, faina de grau si condimente. Un strop de acid citric, conservant natural, trebuie adaugat pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor. Sfaturile de pastrare sunt importante, din moment ce mustarul este adesea consumat alaturi de carne, asa ca folositi mereu ustensile curate. Introducerea in borcan a unor bucati de carne, carnati sau furculite cu uleiuri si resturi de carne duce la dezvoltarea bacteriilor si, in cel mai rau caz, la toxiinfectii alimentare."

Verdict: Refrigerati.

Maioneza

Instructiuni: Refrigerati timp de trei luni de la deschidere. Nu congelati.

Peter Barrat: "Lista lunga de ingrediente, in special ouale si proteinele din lapte, indica faptul ca nu este recomandat sa o pastrati la temperatura camerei. Aciditatea, sub forma sucului de lamaie, a fost adaugata pentru a incetini dezvoltarea bacteriilor, insa ouale se strica repede si pot cauza probleme severe. Instructiunile trebuiesc respectate intocmai."

Verdict: Pastrati la frigider.

Sos tabasco

Instructiuni: Pastrati intr-un loc intunecat si racoros - nu necesita refrigerare.

Peter Barrat: "Avem doar trei ingrediente - otet, ardei iute si sare. Singurii conservanti sunt otetul si sarea, care sunt potriviti. As avea grija si as folosi sosul in decurs de opt saptamani daca nu este tinut la frigider, sau timp de sase luni daca este refrigerat pentru ca, in timp, unele bacterii se pot dezvolta chiar si intr-un mediu acid si sarat. Eticheta spune ca se poate modifica culoarea fara a afecta calitatea sosului, dar asta inseamna deja reactii chimice, iar sosul nu mai este la fel ca atunci cand l-ai deschis, chiar daca ei spun ca este sigur sa-l consumi."

Verdict: Refrigerati.

Citeste si:

3 trucuri de infrumusetare din... frigider!

Cum pastram prospetimea alimentelor pentru mai mult timp in frigider?

Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 iun