patti

Patti Scialfa, soţia lui Bruce Springsteen, a dezvăluit...

Citeste mai mult»
Sarah Burton

Sarah Burton, cunoscută pentru designul rochiei de...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Procurorii britanici anunţă că au renunţat la acuzaţiile...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a anunţat că a terminat tratamentul de...

Citeste mai mult»
Samuel Le Torrillec

Samuel Le Torrillec, cunoscut bucătar-șef francez, prins...

Citeste mai mult»
Rich Homie Quan

Rapperul american Rich Homie Quan a murit la 34 de ani

Citeste mai mult»
Linkin Park

Linkin Park îşi prezintă noua solistă şi anunţă un album...

Citeste mai mult»
 Elena Merișoreanu

Ce pensii au vedetele din România după recalculare. Suma...

Citeste mai mult»
vaccin

Un vaccin dezvoltat de Moderna a furnizat rezultate...

Citeste mai mult»
Elton John

Elton John a rămas cu ”vedere limitată” la un ochi în...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor...

Citeste mai mult»
Brian May

Chitaristul Brian May anunţă că a suferit ''un accident...

Citeste mai mult»
Bora Djordjevic

Bora Djordjevic, o legendă a muzicii rock iugoslave, a...

Citeste mai mult»
barbat

Un bărbat din Virginia câştigă un milion de dolari la...

Citeste mai mult»
sofia

Prinţesa Sofia a Suediei este însărcinată pentru a patra...

Citeste mai mult»
Claude Lelouch

Pensionarea nu este o opţiune pentru Claude Lelouch, un...

Citeste mai mult»
Martha Louise s-a căsătorit

O prinţesă norvegiană şi un şaman american s-au căsătorit...

Citeste mai mult»
Chidimma Adetshina

Respinsă în ţara ei, o tânără din Africa de Sud a...

Citeste mai mult»
Nicole Kidman

Nicole Kidman s-a simţit expusă şi vulnerabilă după...

Citeste mai mult»
cave

Nick Cave lansează vineri un nou album de studio, "Wild God"

Citeste mai mult»
luciu

Nicoleta Luciu, apariție controversată în mediul online:...

Citeste mai mult»
vunk

Trupa Vunk și Lidia Buble au lansat piesa „Bumerang”, o...

Citeste mai mult»
sunatoare

Cât de periculoasă poate fi sunătoarea. Avertismentul...

Citeste mai mult»
abba

Grupul ABBA i-a cerut lui Donald Trump să nu îi mai...

Citeste mai mult»
daniel

Daniel Sancho Bronchalo, cunoscut chef şi fiu al unor...

Citeste mai mult»

Cei mai mari duşmani ai pielii noastre sunt zahărul şi...

Citeste mai mult»
Mariah Carey

Ultima dorință a surorii cântăreței Mariah Carey. Alison...

Citeste mai mult»
festival

Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia începe...

Citeste mai mult»
ochelari

Ce rame de ochelari se poartă în 2024: Ghid de stil...

Citeste mai mult»
angajati_zodie

Australienii au primit dreptul să își ignore șefii în...

Citeste mai mult»
avc

Ce trebuie să mănânci pentru a te feri de AVC sau pentru...

Citeste mai mult»
Elvis Presley

Bijuterii ale cântăreţului Elvis Presley, scoase la...

Citeste mai mult»
Mariah Carey

Mariah Carey a confirmat moartea mamei şi surorii sale în...

Citeste mai mult»
oasis

Fraţii Gallagher alimentează speculaţiile cu privire la o...

Citeste mai mult»
Justin Bieber şi Hailey Bieber

Justin Bieber şi Hailey Bieber au devenit părinţi pentru...

Citeste mai mult»
chris ed

Actorul Chris Hemsworth, invitatul surpriză la Bucureşti...

Citeste mai mult»
mic dejun

Ce se întâmplă în corpul tău dacă sari peste micul-dejun...

Citeste mai mult»
Liviu si Anda Calin

Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit după opt ani de...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Parchetul din Paris cere ca Gérard Depardieu să fie...

Citeste mai mult»
dana marijuana

Cântăreaţa Dana Marijuana a fost testată pozitiv pentru...

Citeste mai mult»

Credeai ca trebuie sa le tii in frigider? Alimente cu instructiuni de utilizare gresite!

De în Sanatate 7 aug 2014
In trecut, cele mai multe dintre alimentele si condimentele pe care acum le tinem in frigider isi aveau locul in camara. In prezent, insa, etichetele acestora te avertizeaza ca ar trebui sa le tii in frigider dupa deschidere.

Sa fie aceasta o recomandare exagerata pentru a evita o potentiala toxiinfectie alimentara sau chiar este necesar sa le tii pe toate in frigider? Microbiologul Peter Barratt a clarificat acest lucru.

5 alimente care trebuie sa se gaseasca intr-un frigider sanatos

Pana nu demult, dulceata, muraturile si sosurile erau pastrate pe bufetul din bucatarie sau in camara si nimeni nu se imbolnavea tinand borcanele la temperatura camerei timp de luni intregi.

In prezent, insa, aceleasi produse vin cu instructiuni clare de refrigerare imediat dupa deschidere. Oare s-a schimbat reteta atat de mult incat iti risti sanatatea daca nu le tii la rece?

4 surse de microbi din bucataria ta - Cele mai surprinzatoare zone

Specialistul Peter Barratt iti explica exact cum sta treaba cu unele dintre cele mai comune alimente pe care le pastram la frigider dupa deschidere.

Ketchup

Instructiuni: dupa deschidere, tineti la frigider si consumati in decurs de opt saptamani.

Peter Barratt: "Nimeni nu tinea sosul de tomate in frigider in urma cu un deceniu, insa atunci continea mai multa sare si mai multi conservanti artificiali. In prezent, producatorii au taiat din continutul de sare, conservant natural, pentru ca este legata de problemele cu tensiunea arteriala. Si benzoatul de sodiu, conservant folosit in unele sortimente de ketchup, a fost eliminat pentru ca dadea nastere hiperactivitatii la copii. In schimb, rosiile si otetul din ketchup sporesc nivelul de aciditate, care incetineste dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, desi ai putea sa il pastrezi in siguranta la temperatura camerei timp de cateva saptamani, mai bine il tii la frigider daca stii ca dureaza mai mult pana il consumi, fiindca exista sanse sa se dezvolte bacterii daunatoare."

Verdict: Tine sticla de ketchup la frigider.

Castraveciori in otet

Instructiuni: Dupa deschidere, pastrati la frigider si consumati in decurs de sase saptamani.

Peter Barratt: "Aciditatea otetului conserva muraturile, inhiband dezvoltarea bacteriilor. Exista producatori care folosesc doua tipuri de otet, suc de lamaie si sare, iar dupa parerea mea, instructiunile sunt inutile. Muraturile ar trebui sa stea foarte bine intr-un mediu intunecat si racoros timp de sase saptamani si chiar mai mult."

Verdict: Pot fi pastrati in camara

Gem

Instructiuni: Tineti la frigider dupa deschidere.

Peter Barratt: "Gratie continutului de fructe, gemurile si marmeladele au o aciditate naturala. Asta ajuta la inhibarea cresterii bacteriilor care pot provoca probleme cu digestia sau reactii alergice. Mucegaiurile, insa, sunt mai rezistente la aciditate si de aceea cresc la suprafata continutului unui borcan deschis. In mod normal, gemul nu are nevoie de refrigerare daca este consumat in decurs de trei pana la sase luni. Cu toate acestea, folositi intotdeauna instrumente curate. Cutitele si linguritele murdare pot imprastia mucegaiul, ducand la probleme de digestie si reactii alergice."

Verdict: Poate fi pastrat la temperatura camerei, dar trebuie mancat in decurs de sase luni.

Sos de soia

Instructiuni: Nu are instructiuni legate de depozitare.

Peter Barrat: "Sosul de soia contine adesea sorbat de potasiu, care impiedica formarea mucegaiurilor. In plus, contine acid lactic, care stopeaza dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, este destul de neglijent sa nu existe recomandarea de a fi consumat in decurs de cateva luni de la deschidere. Odata ce a fost desfacut ambalajul, pot creste microorganisme precum stafilococii, care cauzeaza probleme cu stomacul si chiar reactii alergice. Eu as folosi acest produs in decurs de trei luni de la deschidere atunci cand este tinut la temperatura camerei si maxim sase luni daca este tinut la frigider."

Verdict: Pastrati la frigider.

Unt de arahide

Instructiuni: Pastrati la temperatura camerei.

Peter Barratt: "Aceasta pasta contine ingrediente naturale - alune, ulei, zahar si sare. Din moment ce nu este bogat in conservanti, ar putea sa se strice rapid, riscand astfel probleme la capitolul digestie. Nu trebuie sa va faceti griji daca il folositi in decurs de trei luni de la deschidere. Nu necesita pastrare la frigider, da la fel ca si in cazul gemurilor, folositi instrumente curate pentru a evita contaminarea."

Verdict: Pastrati la temperatura camerei, dar consumati produsul in decurs de trei luni de la deschidere.

Mustar

Instructiuni: Pastrati la frigider si consumati in decurs de trei luni de la deschidere.

Peter Barratt: "Acest produs contine ingrediente simple - apa, faina de mustar, zahar, sare, faina de grau si condimente. Un strop de acid citric, conservant natural, trebuie adaugat pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor. Sfaturile de pastrare sunt importante, din moment ce mustarul este adesea consumat alaturi de carne, asa ca folositi mereu ustensile curate. Introducerea in borcan a unor bucati de carne, carnati sau furculite cu uleiuri si resturi de carne duce la dezvoltarea bacteriilor si, in cel mai rau caz, la toxiinfectii alimentare."

Verdict: Refrigerati.

Maioneza

Instructiuni: Refrigerati timp de trei luni de la deschidere. Nu congelati.

Peter Barrat: "Lista lunga de ingrediente, in special ouale si proteinele din lapte, indica faptul ca nu este recomandat sa o pastrati la temperatura camerei. Aciditatea, sub forma sucului de lamaie, a fost adaugata pentru a incetini dezvoltarea bacteriilor, insa ouale se strica repede si pot cauza probleme severe. Instructiunile trebuiesc respectate intocmai."

Verdict: Pastrati la frigider.

Sos tabasco

Instructiuni: Pastrati intr-un loc intunecat si racoros - nu necesita refrigerare.

Peter Barrat: "Avem doar trei ingrediente - otet, ardei iute si sare. Singurii conservanti sunt otetul si sarea, care sunt potriviti. As avea grija si as folosi sosul in decurs de opt saptamani daca nu este tinut la frigider, sau timp de sase luni daca este refrigerat pentru ca, in timp, unele bacterii se pot dezvolta chiar si intr-un mediu acid si sarat. Eticheta spune ca se poate modifica culoarea fara a afecta calitatea sosului, dar asta inseamna deja reactii chimice, iar sosul nu mai este la fel ca atunci cand l-ai deschis, chiar daca ei spun ca este sigur sa-l consumi."

Verdict: Refrigerati.

Citeste si:

3 trucuri de infrumusetare din... frigider!

Cum pastram prospetimea alimentelor pentru mai mult timp in frigider?

Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
10 sep