horoscop

Horoscop 7 iunie 2023: Berbecii n-ar trebui să-i...

Citeste mai mult»
Prinţul Harry

La Washington, viza de intrare în SUA şi drogurile, în...

Citeste mai mult»
eugenie

Prinţesa Eugenie a născut al doilea copil. Prima...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Lovitură pentru Ben Affleck și Jennifer Lopez. Filmările...

Citeste mai mult»
Harry

Prinţul Harry aşteptat să depună mărturie la tribunal...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 1 iunie 2023: Peştii îşi găsesc echilibrul,...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles merge în România pentru cinci zile şi va...

Citeste mai mult»
pacino

Al Pacino, în vârstă de 83 de ani, se pregăteşte să...

Citeste mai mult»
covid-19

Ipoteza despre o scăpare a virusului SARS-CoV-2 dintr-un...

Citeste mai mult»

Horoscop 31 mai 2023: Leii se concentrează pe atingerea...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp, decizie drastică. De ce și-a amânat trei...

Citeste mai mult»
smiley

Smiley şi Gina Pistol s-au căsătorit

Citeste mai mult»
tina turner

Casa de vacanţă din Elveţia a Tinei Turner va deveni muzeu

Citeste mai mult»
Tina

De ce a murit Tina Turner. A fost dezvăluită cauza morții

Citeste mai mult»
horoscop

Top trei zodii care pun la îndoială totul. Nu au...

Citeste mai mult»
abba

ABBA nu se va reuni anul viitor pe scena de la Eurovision...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Alec Baldwin a anunţat săptămâna aceasta încheierea...

Citeste mai mult»
ducesa

O femeie a murit după ce a fost lovită de o motocicletă a...

Citeste mai mult»
tina

Legendara cântăreaţă Tina Turner a murit la vârsta de 83...

Citeste mai mult»
connect-r

Connect-R, adevărul despre divorțul de Misha: „Totul se...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 24 mai 2023: Taurii au noroc de bani, Racii...

Citeste mai mult»
Harry

Lovitură grea pentru prințul Harry. Ce i s-a întâmplat...

Citeste mai mult»
Michelle Yeoh

Michelle Yeoh, recompensată cu premiul "Women in Motion"...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 23 mai 2023: Gemenii au parte de reușite, Taurii...

Citeste mai mult»
Meghan Markle și Prințul Harry

Val de comentarii după goana paparazzilor după Harry şi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Care sunt cei mai bogaţi britanici sub 35 de ani. Averea...

Citeste mai mult»
jade

Jade Jagger, fiica solistului Mick Jagger, a fost...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 19 mai 2023: Racii trebuie să fie atenți la...

Citeste mai mult»
Jane Fonda

Jane Fonda a dezvăluit că un regizor francez i-a cerut...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp ripostează şi califică drept ''ficţiune...

Citeste mai mult»
Priscilla Presley

Priscilla Presley a ajuns la un compromis privind...

Citeste mai mult»
printul harry

Prinţul Harry şi soţia sa Meghan au fost implicaţi într-o...

Citeste mai mult»
Shakira

Shakira a prezentat videoclipul pentru "Acróstico", piesa...

Citeste mai mult»
theodor

Theodor Andrei, după ce a primit zero puncte în...

Citeste mai mult»
abel

Starul pop The Weeknd şi-a schimbat numele pe reţelele de...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 16 mai 2023: Berbecii au parte de noi...

Citeste mai mult»

Bacterii necunoscute, descoperite pe dinţi de...

Citeste mai mult»
Jamie Foxx,

Actorul Jamie Foxx a fost externat după o "complicaţie...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 13 mai 2023: Gemenii trebuie să scape de stres,...

Citeste mai mult»
Sanna Marin

Şefa de guvern în exerciţiu, Sanna Marin, divorţează, la...

Citeste mai mult»

Credeai ca trebuie sa le tii in frigider? Alimente cu instructiuni de utilizare gresite!

De în Sanatate 7 aug 2014
In trecut, cele mai multe dintre alimentele si condimentele pe care acum le tinem in frigider isi aveau locul in camara. In prezent, insa, etichetele acestora te avertizeaza ca ar trebui sa le tii in frigider dupa deschidere.

Sa fie aceasta o recomandare exagerata pentru a evita o potentiala toxiinfectie alimentara sau chiar este necesar sa le tii pe toate in frigider? Microbiologul Peter Barratt a clarificat acest lucru.

5 alimente care trebuie sa se gaseasca intr-un frigider sanatos

Pana nu demult, dulceata, muraturile si sosurile erau pastrate pe bufetul din bucatarie sau in camara si nimeni nu se imbolnavea tinand borcanele la temperatura camerei timp de luni intregi.

In prezent, insa, aceleasi produse vin cu instructiuni clare de refrigerare imediat dupa deschidere. Oare s-a schimbat reteta atat de mult incat iti risti sanatatea daca nu le tii la rece?

4 surse de microbi din bucataria ta - Cele mai surprinzatoare zone

Specialistul Peter Barratt iti explica exact cum sta treaba cu unele dintre cele mai comune alimente pe care le pastram la frigider dupa deschidere.

Ketchup

Instructiuni: dupa deschidere, tineti la frigider si consumati in decurs de opt saptamani.

Peter Barratt: "Nimeni nu tinea sosul de tomate in frigider in urma cu un deceniu, insa atunci continea mai multa sare si mai multi conservanti artificiali. In prezent, producatorii au taiat din continutul de sare, conservant natural, pentru ca este legata de problemele cu tensiunea arteriala. Si benzoatul de sodiu, conservant folosit in unele sortimente de ketchup, a fost eliminat pentru ca dadea nastere hiperactivitatii la copii. In schimb, rosiile si otetul din ketchup sporesc nivelul de aciditate, care incetineste dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, desi ai putea sa il pastrezi in siguranta la temperatura camerei timp de cateva saptamani, mai bine il tii la frigider daca stii ca dureaza mai mult pana il consumi, fiindca exista sanse sa se dezvolte bacterii daunatoare."

Verdict: Tine sticla de ketchup la frigider.

Castraveciori in otet

Instructiuni: Dupa deschidere, pastrati la frigider si consumati in decurs de sase saptamani.

Peter Barratt: "Aciditatea otetului conserva muraturile, inhiband dezvoltarea bacteriilor. Exista producatori care folosesc doua tipuri de otet, suc de lamaie si sare, iar dupa parerea mea, instructiunile sunt inutile. Muraturile ar trebui sa stea foarte bine intr-un mediu intunecat si racoros timp de sase saptamani si chiar mai mult."

Verdict: Pot fi pastrati in camara

Gem

Instructiuni: Tineti la frigider dupa deschidere.

Peter Barratt: "Gratie continutului de fructe, gemurile si marmeladele au o aciditate naturala. Asta ajuta la inhibarea cresterii bacteriilor care pot provoca probleme cu digestia sau reactii alergice. Mucegaiurile, insa, sunt mai rezistente la aciditate si de aceea cresc la suprafata continutului unui borcan deschis. In mod normal, gemul nu are nevoie de refrigerare daca este consumat in decurs de trei pana la sase luni. Cu toate acestea, folositi intotdeauna instrumente curate. Cutitele si linguritele murdare pot imprastia mucegaiul, ducand la probleme de digestie si reactii alergice."

Verdict: Poate fi pastrat la temperatura camerei, dar trebuie mancat in decurs de sase luni.

Sos de soia

Instructiuni: Nu are instructiuni legate de depozitare.

Peter Barrat: "Sosul de soia contine adesea sorbat de potasiu, care impiedica formarea mucegaiurilor. In plus, contine acid lactic, care stopeaza dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, este destul de neglijent sa nu existe recomandarea de a fi consumat in decurs de cateva luni de la deschidere. Odata ce a fost desfacut ambalajul, pot creste microorganisme precum stafilococii, care cauzeaza probleme cu stomacul si chiar reactii alergice. Eu as folosi acest produs in decurs de trei luni de la deschidere atunci cand este tinut la temperatura camerei si maxim sase luni daca este tinut la frigider."

Verdict: Pastrati la frigider.

Unt de arahide

Instructiuni: Pastrati la temperatura camerei.

Peter Barratt: "Aceasta pasta contine ingrediente naturale - alune, ulei, zahar si sare. Din moment ce nu este bogat in conservanti, ar putea sa se strice rapid, riscand astfel probleme la capitolul digestie. Nu trebuie sa va faceti griji daca il folositi in decurs de trei luni de la deschidere. Nu necesita pastrare la frigider, da la fel ca si in cazul gemurilor, folositi instrumente curate pentru a evita contaminarea."

Verdict: Pastrati la temperatura camerei, dar consumati produsul in decurs de trei luni de la deschidere.

Mustar

Instructiuni: Pastrati la frigider si consumati in decurs de trei luni de la deschidere.

Peter Barratt: "Acest produs contine ingrediente simple - apa, faina de mustar, zahar, sare, faina de grau si condimente. Un strop de acid citric, conservant natural, trebuie adaugat pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor. Sfaturile de pastrare sunt importante, din moment ce mustarul este adesea consumat alaturi de carne, asa ca folositi mereu ustensile curate. Introducerea in borcan a unor bucati de carne, carnati sau furculite cu uleiuri si resturi de carne duce la dezvoltarea bacteriilor si, in cel mai rau caz, la toxiinfectii alimentare."

Verdict: Refrigerati.

Maioneza

Instructiuni: Refrigerati timp de trei luni de la deschidere. Nu congelati.

Peter Barrat: "Lista lunga de ingrediente, in special ouale si proteinele din lapte, indica faptul ca nu este recomandat sa o pastrati la temperatura camerei. Aciditatea, sub forma sucului de lamaie, a fost adaugata pentru a incetini dezvoltarea bacteriilor, insa ouale se strica repede si pot cauza probleme severe. Instructiunile trebuiesc respectate intocmai."

Verdict: Pastrati la frigider.

Sos tabasco

Instructiuni: Pastrati intr-un loc intunecat si racoros - nu necesita refrigerare.

Peter Barrat: "Avem doar trei ingrediente - otet, ardei iute si sare. Singurii conservanti sunt otetul si sarea, care sunt potriviti. As avea grija si as folosi sosul in decurs de opt saptamani daca nu este tinut la frigider, sau timp de sase luni daca este refrigerat pentru ca, in timp, unele bacterii se pot dezvolta chiar si intr-un mediu acid si sarat. Eticheta spune ca se poate modifica culoarea fara a afecta calitatea sosului, dar asta inseamna deja reactii chimice, iar sosul nu mai este la fel ca atunci cand l-ai deschis, chiar daca ei spun ca este sigur sa-l consumi."

Verdict: Refrigerati.

Citeste si:

3 trucuri de infrumusetare din... frigider!

Cum pastram prospetimea alimentelor pentru mai mult timp in frigider?

Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
06 iun