Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar îl atacă pe Trump într-un discurs la...

Citeste mai mult»
sport

Un studiu solicită ca exercițiile fizice să fie prescrise...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui...

Citeste mai mult»
romina

Romina Gingașu, dezvăluiri despre căsătoria cu...

Citeste mai mult»
Nicole Kidman

Nicole Kidman, premiată cu "Women in Motion" la...

Citeste mai mult»
Kate si William Ziua Îndrăgostiților

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea...

Citeste mai mult»
fotografii

Tendințele de nuntă care cuceresc în 2025

Citeste mai mult»
Gordon Ramsay

De ce refuză Gordon Ramsay să mănânce în propriile...

Citeste mai mult»
Gigi Hadid

Gigi Hadid, zvonuri de nuntă cu Bradley Cooper. Ce...

Citeste mai mult»
gene

Rezultatele finale ale autopsiei lui Gene Hackman şi a...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim...

Citeste mai mult»
tort

Patiserii francezi au realizat un tort de căpşuni lung de...

Citeste mai mult»
catinca calina

Catinca Roman, după ce fiica sa a devastat un apartament...

Citeste mai mult»
Pedro Pascal

Actorul Pedro Pascal o numeşte pe JK Rowling „o ratată...

Citeste mai mult»
Wiz Khalifa

Rapperul Wiz Khalifa a fost condamnat în România pentru...

Citeste mai mult»
Hugh Grant

Hugh Grant critică dur școlile care alimentează...

Citeste mai mult»
William si Kate

William şi Kate au publicat o fotografie inedită cu...

Citeste mai mult»
 Carlos Santana

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney: "Nu-mi pasă" dacă Trump mă numeşte un...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat...

Citeste mai mult»
Nicola Coughlan,

Nicola Coughlan, starul din „Bridgerton”, atacă seria...

Citeste mai mult»
pap

Martin Scorsese spune că moartea Papei Francisc este o...

Citeste mai mult»
 Michelle Trachtenberg

Actriţa americană Michelle Trachtenberg a murit din cauza...

Citeste mai mult»
a

The Who s-a despărţit de bateristul Zak Starkey din cauza...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney explică de ce i-a cerut lui Joe Biden să...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, rejudecat la New York

Citeste mai mult»
Harry

Harry și Charles rămân 'distanți', conform unor surse

Citeste mai mult»
gene

Înainte de moartea sa, soția lui Hackman a căutat...

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de buzunar care a aparținut unui pasager de pe...

Citeste mai mult»
capsula

Capsula Blue Origin cu cele şase femei vedetă la bord,...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp şi Penelope Cruz, în thrillerul „Day Drinker”...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Proprietatea lui Gene Hackman a fost infestată de...

Citeste mai mult»
ciocolata

Cât de sănătoasă este ciocolata neagră. Iată ce spun...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Blue Origin a încheiat cu succes zborul spațial la care...

Citeste mai mult»
Sean „Diddy” Combs

Avocaţii lui Sean „Diddy” Combs vor să cunoască opiniile...

Citeste mai mult»
bebelus

O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o...

Citeste mai mult»
eric

Eric Dane, actorul din "Euphoria" şi "Grey's Anatomy",...

Citeste mai mult»
Val Kilmer

Cauza oficială a morţii actorului Val Kilmer, starul din...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de...

Citeste mai mult»
anjelica

Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o...

Citeste mai mult»

Credeai ca trebuie sa le tii in frigider? Alimente cu instructiuni de utilizare gresite!

De în Sanatate 7 aug 2014
In trecut, cele mai multe dintre alimentele si condimentele pe care acum le tinem in frigider isi aveau locul in camara. In prezent, insa, etichetele acestora te avertizeaza ca ar trebui sa le tii in frigider dupa deschidere.

Sa fie aceasta o recomandare exagerata pentru a evita o potentiala toxiinfectie alimentara sau chiar este necesar sa le tii pe toate in frigider? Microbiologul Peter Barratt a clarificat acest lucru.

5 alimente care trebuie sa se gaseasca intr-un frigider sanatos

Pana nu demult, dulceata, muraturile si sosurile erau pastrate pe bufetul din bucatarie sau in camara si nimeni nu se imbolnavea tinand borcanele la temperatura camerei timp de luni intregi.

In prezent, insa, aceleasi produse vin cu instructiuni clare de refrigerare imediat dupa deschidere. Oare s-a schimbat reteta atat de mult incat iti risti sanatatea daca nu le tii la rece?

4 surse de microbi din bucataria ta - Cele mai surprinzatoare zone

Specialistul Peter Barratt iti explica exact cum sta treaba cu unele dintre cele mai comune alimente pe care le pastram la frigider dupa deschidere.

Ketchup

Instructiuni: dupa deschidere, tineti la frigider si consumati in decurs de opt saptamani.

Peter Barratt: "Nimeni nu tinea sosul de tomate in frigider in urma cu un deceniu, insa atunci continea mai multa sare si mai multi conservanti artificiali. In prezent, producatorii au taiat din continutul de sare, conservant natural, pentru ca este legata de problemele cu tensiunea arteriala. Si benzoatul de sodiu, conservant folosit in unele sortimente de ketchup, a fost eliminat pentru ca dadea nastere hiperactivitatii la copii. In schimb, rosiile si otetul din ketchup sporesc nivelul de aciditate, care incetineste dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, desi ai putea sa il pastrezi in siguranta la temperatura camerei timp de cateva saptamani, mai bine il tii la frigider daca stii ca dureaza mai mult pana il consumi, fiindca exista sanse sa se dezvolte bacterii daunatoare."

Verdict: Tine sticla de ketchup la frigider.

Castraveciori in otet

Instructiuni: Dupa deschidere, pastrati la frigider si consumati in decurs de sase saptamani.

Peter Barratt: "Aciditatea otetului conserva muraturile, inhiband dezvoltarea bacteriilor. Exista producatori care folosesc doua tipuri de otet, suc de lamaie si sare, iar dupa parerea mea, instructiunile sunt inutile. Muraturile ar trebui sa stea foarte bine intr-un mediu intunecat si racoros timp de sase saptamani si chiar mai mult."

Verdict: Pot fi pastrati in camara

Gem

Instructiuni: Tineti la frigider dupa deschidere.

Peter Barratt: "Gratie continutului de fructe, gemurile si marmeladele au o aciditate naturala. Asta ajuta la inhibarea cresterii bacteriilor care pot provoca probleme cu digestia sau reactii alergice. Mucegaiurile, insa, sunt mai rezistente la aciditate si de aceea cresc la suprafata continutului unui borcan deschis. In mod normal, gemul nu are nevoie de refrigerare daca este consumat in decurs de trei pana la sase luni. Cu toate acestea, folositi intotdeauna instrumente curate. Cutitele si linguritele murdare pot imprastia mucegaiul, ducand la probleme de digestie si reactii alergice."

Verdict: Poate fi pastrat la temperatura camerei, dar trebuie mancat in decurs de sase luni.

Sos de soia

Instructiuni: Nu are instructiuni legate de depozitare.

Peter Barrat: "Sosul de soia contine adesea sorbat de potasiu, care impiedica formarea mucegaiurilor. In plus, contine acid lactic, care stopeaza dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, este destul de neglijent sa nu existe recomandarea de a fi consumat in decurs de cateva luni de la deschidere. Odata ce a fost desfacut ambalajul, pot creste microorganisme precum stafilococii, care cauzeaza probleme cu stomacul si chiar reactii alergice. Eu as folosi acest produs in decurs de trei luni de la deschidere atunci cand este tinut la temperatura camerei si maxim sase luni daca este tinut la frigider."

Verdict: Pastrati la frigider.

Unt de arahide

Instructiuni: Pastrati la temperatura camerei.

Peter Barratt: "Aceasta pasta contine ingrediente naturale - alune, ulei, zahar si sare. Din moment ce nu este bogat in conservanti, ar putea sa se strice rapid, riscand astfel probleme la capitolul digestie. Nu trebuie sa va faceti griji daca il folositi in decurs de trei luni de la deschidere. Nu necesita pastrare la frigider, da la fel ca si in cazul gemurilor, folositi instrumente curate pentru a evita contaminarea."

Verdict: Pastrati la temperatura camerei, dar consumati produsul in decurs de trei luni de la deschidere.

Mustar

Instructiuni: Pastrati la frigider si consumati in decurs de trei luni de la deschidere.

Peter Barratt: "Acest produs contine ingrediente simple - apa, faina de mustar, zahar, sare, faina de grau si condimente. Un strop de acid citric, conservant natural, trebuie adaugat pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor. Sfaturile de pastrare sunt importante, din moment ce mustarul este adesea consumat alaturi de carne, asa ca folositi mereu ustensile curate. Introducerea in borcan a unor bucati de carne, carnati sau furculite cu uleiuri si resturi de carne duce la dezvoltarea bacteriilor si, in cel mai rau caz, la toxiinfectii alimentare."

Verdict: Refrigerati.

Maioneza

Instructiuni: Refrigerati timp de trei luni de la deschidere. Nu congelati.

Peter Barrat: "Lista lunga de ingrediente, in special ouale si proteinele din lapte, indica faptul ca nu este recomandat sa o pastrati la temperatura camerei. Aciditatea, sub forma sucului de lamaie, a fost adaugata pentru a incetini dezvoltarea bacteriilor, insa ouale se strica repede si pot cauza probleme severe. Instructiunile trebuiesc respectate intocmai."

Verdict: Pastrati la frigider.

Sos tabasco

Instructiuni: Pastrati intr-un loc intunecat si racoros - nu necesita refrigerare.

Peter Barrat: "Avem doar trei ingrediente - otet, ardei iute si sare. Singurii conservanti sunt otetul si sarea, care sunt potriviti. As avea grija si as folosi sosul in decurs de opt saptamani daca nu este tinut la frigider, sau timp de sase luni daca este refrigerat pentru ca, in timp, unele bacterii se pot dezvolta chiar si intr-un mediu acid si sarat. Eticheta spune ca se poate modifica culoarea fara a afecta calitatea sosului, dar asta inseamna deja reactii chimice, iar sosul nu mai este la fel ca atunci cand l-ai deschis, chiar daca ei spun ca este sigur sa-l consumi."

Verdict: Refrigerati.

Citeste si:

3 trucuri de infrumusetare din... frigider!

Cum pastram prospetimea alimentelor pentru mai mult timp in frigider?

Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
01 mai