Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

Copii in locul parintilor

De în Familie 27 apr 2009
Face mancare, are grija de cei mici, le da mancare si atentie batranei imobilizate la pat si batranului neputincios. Nu are timp pentru ea. Are doar griji. O fetita de 12 ani care joaca rolul singurului adult din casa.
Povestea Anei este una din cele care l-au impresionat cel mai mult pe Catalin Luca, psiholog si directorul executiv al Asociatiei Alternative Sociale. Unul din copiii care fac parte din statistici: 350.000 de copii romani de care se ingrijesc rude indepartate sau de care nu se ingrijeste nimeni (conform unui studiu realizat de Alternative Sociale, nu o numaratoare propriu-zisa, ci o estimare sociologica).

Fetita de care va spuneam mai devreme, Ana, avea note foarte bune la scoala inainte de plecarea mamei sale la munca in strainatate. Dupa ce a ramas singurul sprijin al casei si a trebuit sa aiba grija de cei doi frati mai mici ai sai si de cei doi bunici batrani si bolnavi - bunica era imobilizata la pat - fetita a renuntat la scoala.

Singura grija a fetitei care l-a impresionat pe Catalin Luca nu era faptul ca nu mai facea fata ingrijirii unei case, sau faptul ca renuntase la scoala. Ea era ingrijorata pentru ca mama ei si a celor doi frati ai sai nu mai dadea niciun telefon si niciun semn de viata.

In acest gen de situatii intervin cei de Asociatia Alternative Sociale. Acestia au luat legatura telefonic cu mama fetitei si au convins-o pe aceasta sa reia legaturile cu familia sa. In plus, Ana merge acum la scoala si dupa o investigatie realizata de cei de la asociatie, au descoperit o matusa mai indepartata care o ingrijeste acum pe fetita. "Am degrevat-o de o mare parte din responsabilitatile pe care le avea", isi aminteste directorul executiv al asociatiei. Personal, eu cred ca o mama nu ar trebui sa aiba nevoie sa fie "convinsa" sa le telefoneze copiilor sai. Realitatea contrazice, de multe ori, aceasta parere personala.

"Cel mai tare ma impresioneaza faptul ca acesti copii, in mare parte pre-adolescenti (cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani) au luat in serios grija gospodariei si au grija fratilor mai mici in lipsa parintilor", spune Catalin Luca.

Tatii - prezenta care nu alina


O situatie speciala o au barbatii ramasi acasa, in viziunea lui Catalin Luca. In urma cu cativa ani, barbatii erau cei care plecau la munca in strainatate, iar femeile ramaneau acasa, cu copiii si gospodaria. Situatia s-a schimbat acum, pentru ca femeile sunt cele care pleaca sa munceasca in strainatate, ingrijind batrani si copii.

Catalin Luca: "Tatii sunt, de cele mai multe ori, someri si nu au nicio alta sursa de venit in afara banilor trimisi de neveste si a alocatiilor copiilor. Ei trec printr-o perioada in care li se modifica felul in care se percep si sunt perceputi: din oamenii care aduceau bani acasa, acum ei sunt intretinuti de sotii si, in multe cazuri, au probleme cu dependenta de alcool. Stima lor de sine este scazuta, sunt foarte gelosi pe sotiile plecate si devin violenti cu familia."

Cu siguranta ati observat si voi ca femeile care merg, macar cateva luni, la munca in strainatate isi schimba mentalitatea. Ne explica directorul executiv al Asociatiei Alternative Sociale: "Femeile pleaca din mediul rural, unde au lucrat poate intr-o fabrica, nu se ingrijesc, sunt obisnuite sa fie agresate de sotii lor si ajung intr-o alta tara, unde oamenii le zambesc pe strada, unde isi schimba alimentatia, se ingrijesc. Asteptarile lor se modifica, de aceea la intoarcerea acasa nu mai accepta acelasi tratament de dinainte de la sotul lor."
Ce se poate face?

Copiii care raman acasa fara parinti sau fara mame sunt, de multe ori, lasati in grija bunicilor batrani sau, atunci cand nu exista rude apropiate, in grija fratilor mai mari (daca acestia exista) sau, pur si simplu, in propria grija. In aceste cazuri, nu mai este decat un pas pana la abandonul scolar, pana la delicventa sau pana la depresiile care ii fac pe unii micuti sa incerce sa se sinucida. Parintii trebuie sa invete faptul ca pot gasi un ajutor in stat si trebuie sa invete ca nu pot pleca fara a spune nimanui. Aici intervin Asociatia Alternative Sociale si Unidea, Fundatia Unicredit, care au demarat proiectul Migrations - Romania, care isi propune sa ii ajute pe copiii si parintii celor care muncesc in strainatate. Mai exact, 600 de copii si 500 de batrani din Judetul Iasi vor fi ajutati cu asistenta psihologica, sociala si juridica, precum si sprijin material constand in hrana, rechizite, haine sau medicamente, in functie de necesitati.

Exista si un proiect de lege care urmareste sa ajunga cat mai putini copii in centre si, in schimb, cat mai multi dintre copii sa fie ingrijiti de familiile extinse. Ileana Savu, Secretar de Stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului a explicat acest lucru, la conferinta de presa care prezenta proiectul "Migrations - Romania: Combaterea efectelor negative ale migratiei in randul copiilor si al batranilor ramasi acasa", care se va derula pana in anul 2011.

"Lucrurile stau astfel, daca cineva din familie primeste copilul si are grija de el, nu primeste nimic de la stat. In cazul in care copilul ar fi ingrijit de un asistent maternal, acesta ar primi salariu, alocatie pentru hrana si alocatie pentru imbracaminte", a precizat Ileana Savu.

Secretarul General al Fundatiei Unidea, Paolo Cocchi mi-a raspuns la una din intrebari spunandu-mi ca ei incearca sa nu se lase impresionati de cazurile particulare pe care le intalnesc, pentru ca in acest caz ar pierde privirea de ansamblu necesara ajutorului de care au nevoie cu adevarat cei care beneficiaza de sprijinul Unidea. Reprezentantul Unidea si-a amintit ca a fost impresionat, in urma cu putin timp, de o vizita facuta la o gradinita din Munchen, gradinita la care copiii originari din Romania si Serbia invatau, in cadrul unui program Unidea, limba germana, pentru ca ei si parintii lor sa se poata integra mai usor.

Adultii cu tulburari de atasament

Catalin Luca ne explica: "Singuratatea si dorul de parinti se transmit de la o generatie la alta. Parintii acestor copii au crescut cu cheia de gat, in timp ce parintii lucrau in schimburi… copiii lor cresc singuri, in timp ce ei sunt la munca in strainatate."

Nu e greu de inteles ca acesti copii, lasati sa se descurce singuri, vor avea rani emotionale pe care le vor pastra toata viata.

"Copiii le spun psihologilor de la centru: Banii nu sunt la fel de importanti ca mami si tati. Nu suntem - n.r. Asociatia Alternative Sociale - impotriva migratiei, dar parintii trebuie sa pastreze legatura cu copiii."

Noi nu putem ajuta concret decat oferindu-ne ca voluntari - daca sunteti din judetul Iasi - sau directionand cei 2% din impozitul pe venit catre acest ONG. Cum vezi tu acest fenomen?
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 apr