smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Controversatul vaccin

De în Familie 24 noi 2008
Campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a elevelor de clasa a IV-a a inceput astazi, in toata Romania. Se preconizeaza ca aproximativ 110.000 de fetite vor beneficia de acest vaccin gratuit, cu conditia ca parintii lor sa fie de acord. Exista cateva aspecte foarte controversate ale acestui vaccin, iar noi ne-am propus sa le analizam, cu ajutorul specialistilor.
Daca esti parinte si nu te-ai hotarat inca daca acest vaccin este bun sau nu pentru prevenirea cancerului de col uterin, acest material nu isi propune sa te ajute sa te hotarasti, ci doar sa te informeze si asupra unor aspecte pe care poate nu le stiai.

Pentru inceput, trebuie sa stii ca acest vaccin va fi administrat elevelor de clasa a IV-a in trei etape, astfel: prima doza va fi administrata in perioada 24 noiembrie - inceputul lunii decembrie, urmand ca in luna ianuarie sa fie administrata si cea de-a doua doza. Ultima etapa a vaccinarii va avea loc in luna mai a anului viitor.

Pentru a sustine aceasta campanie de vaccinare, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu spunea, cu prilejul unei conferinte de presa: ''Sase femei mor in fiecare zi in Romania din cauza cancerului de col uterin, iar 3000 de femei sunt diagnosticate in fiecare an cu aceasta boala. In ultimii 20 de ani Romania a avut cea mai mare rata de deces din Europa din cauza cancerului de col uterin''.

Dorin Drambareanu, medic ginecolog la Spitalul clinic de Obstretica-Ginecologie "Panait Sarbu" din Bucuresti spune: "Ar fi fost foarte important sa stim, inainte de a incepe aceasta campanie, care sunt contraindicatiile si riscurile pe termen lung. Le vom sti abia peste ani de zile, cand rezultatele si efectele vor fi vizibile."

Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer de col uterin, tara noastra fiind urmata, in acest clasament, de Bulgaria si Slovacia. Este evident interesul pe care il avem cu totii fata de aceasta campanie, si, mai ales, fata de eficacitatea acestui vaccin.

Controversa 1. Mortile suspecte

S-au inregistrat 18 cazuri de morti suspecte care au aparut la adolescentele si fetitele vaccinate. In majoritatea cazurilor, aceste decese s-au produs dupa prima etapa a vaccinului, si s-au produs la persoane fara antecedente medicale. Acestea au murit, conform raportului publicat de Judicial Watch, fara a avea o alergie cunoscuta la un anumit compus al vaccinului, de cele mai multe ori din cauza unor embolii pulmonare sau, pur si simplu, a unor probleme cardiace despre a caror existenta nu se stia nimic. Doctorul ginecolog Dorin Drambareanu spune: "Tocmai pentru ca s-a intamplat astfel ar fi trebuit ca inainte de a se vaccina efectiv elevele, sa fie consultati medicii pediatrii si sa fie aflate toate predispozitiile si antecedentele lor."

De aceea, inainte de a-ti face tu insati vaccinul, presupunand ca nu ai implinit inca 26 de ani, sau a o lasa pe fiica ta sa il faca gratuit la scoala, e foarte bine sa iti consulti medicul de familie si medicul pediatru.

Daca iei pilule anticonceptionale, exista iarasi riscuri, pentru ca unele adolescente si tinere din SUA (4 la numar, conform aceluiasi Judicial Watch) au murit din cauza cheagurilor de sange formate. Doctorul Drambareanu ne sfatuieste sa ne facme un control medical amanuntit, si sa nu omitem sa spunem acest lucru medicului nostru, inainte de a-l intreba daca ne recomanda vaccinul impotriva cancerului de col uterin.
Controversa 2. Vaccinul este valabil 5 ani de zile?

"Da, este adevarat. Efectele sale nu dureaza decat aproximativ 5 ani de zile. Dupa trecerea celor cinci ani de zile, persoanele care au fost vaccinate vor fi testate, pentru a vedea rezultatele si a hotara daca vaccinul poate fi repetat."- Dr. Dorin Drambareanu.

Asta inseamna ca o fetita de 9 sau 10 va trebui sa refaca acest vaccin periodic, pentru a se asigura ca nu va fi afectata de cancerul de col uterin. Aceasta prima vaccinare este gratuita, pentru ca Ministerul Sanatatii a demarat aceasta campanie. Daca acest vaccin isi va dovedi eficienta, nu este un cost prea mare. Daca insa, in timp, nu se va dovedi eficient, acesti bani si aceasta campanie de vaccinare vor fi fost cheltuiti degeaba.

La fel va trebui sa procedeze si o tanara femeie care s-a vaccinat, ea va trebui sa mearga la doctor si sa refaca vaccinarea, daca este cazul.

Controversa 3. Doua vaccinuri, mai multe tulpini. Cum vor fi ele impartite elevelor?

Ministerul a hotarat sa achizitioneze cele doua vaccinuri existente pe piata, Gardasil si Cervarix, in proportii egale. Vaccinul Gardasil asigura protectie impotriva a patru tulpini de virus, iar Cervarix asigura protectie impotriva a doua dintre cele mai agresive tulpini de virus.

Doctorul ginecolog: "Impartirea se va face aleatoriu. Din pacate, nu se stie cu ce virus ar putea fi infectate cele mici pana cand nu isi vor incepe viata sexuala. Vor fi oricum protejate, dar nu putem avea nicio certitudine. Pentru a fi siguri, trebuiau facute mai multe testari."

Doctorul Dorin Drambareanu precizeaza: "Trebuia sa avem mai mult timp la dispozitie, pentru a afla ceea ce era foarte important: contraindicatiile si efectele adverse. Aceasta campanie va diminua numarul bolilor, in timp, dar va trebui sa cunoastem mai bine ceea ce propunem (n.r. vaccinurile)."

Opinia unui parinte

"Am fost informati de catre alti parinti care au fost, la randul lor, sunati de catre invatatoare. Am fost sunati joi seara, cu rugamintea sa sosim sa semnam vineri la ora 8, adica am avut o singura seara la dispozitie sa ne documentam, in cazul in care nu stiam deja cate ceva. Campania asta este cusuta cu ata alba in primul rand pentru ca este facuta foarte in pripa, parca in mod deliberat nu se lasa parintilor suficient timp sa se informeze. Noi, parintii suntem suspiciosi, pentru ca experienta ne-a demonstrat ca de cate ori Ministerul Sanatatii a oferit ceva gratuit, fie a avut cineva de castigat un comision de pe urma noastra, fie suntem folositi drept cobai fiind mai saraci decat altii, fie vaccinul urmeaza sa expire si se grabeste toata lumea ca sa nu iasa din termen, in orice caz, nimic bun", a declarat pentru FrontNews Anisoara Sevastre, mama unei fetite in clasa a IV-a la Scoala Centrala din Bucuresti.

"Nu am fost absolut deloc informati, daca nu as fi stiut deja cate ceva, as fi fost in imposibilitatea de a lua o decizie, alti parinti si-au telefonat medicii de familie seara trecuta si le-au cerut parerea sau au intrat pur si simplu pe internet. Invatatoarea ne spunea azi dimineata, ca daca dorim sa aflam mai multe, azi la ora 17 va sosi un medic in sala amfiteatrul scolii sa raspunda intrebarilor noastre, insa noua deja ni se ceruse sa semnam dimineata la ora 8", a mai precizat Anisoara Sevastre.

Programe nationale gratuite de vaccinare obligatorie pentru fetitele cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani au fost introduse si in Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Elvetia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Norvegia, Danemarca si Grecia.
 
Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr