Cartierul în care ai crescut îţi influenţează sănătatea - Află cum!

De în Sanatate 26 iun 2020

O copilărie dificilă îşi pune amprenta asupra genelor responsabile cu inflamaţia cronică, expunerea la fum de ţigară, apariţia cancerului pulmonar şi nu numai, potrivit unui studiu recent, desfăşurat pe o perioadă de 18 ani.

Cercetarea, care a avut drept subiecţi 2.000 de copii născuţi în Marea Britnie, a scos la iveală faptul că tinerii adulţi crescuţi în comunităţi caracterizate prin privare economică, lipsuri fizice, detaşare socială şi pericole frecvente prezintă diferenţe la nivelul epigenomului - proteinele şi compuşii chimici care reglează activitatea genelor. Rezultatele studiul sugerează că reglarea genelor poate fi o cale biologică prin care neajunsurile din cartier te urmăresc de-a lungul vieţii şi duc la diferenţe pe termen lung în ceea ce priveşte sănătatea.

Diferenţele au fost identificate în cazul unor gene legate de inflamaţia cronică, expunerea la fum de ţigară, poluarea aerului şi apariţia cancerului pulmonar, ceea ce îi expune pe aceşti oameni la o sănătate precară la maturitate. Diferenţele epigenetice s-au menţinut şi după ce au fost luate în calcul condiţiile socioeconomice ale familiilor în care au crescut copiii şi au fost observate chiar şi la tinerii adulţi care nu au fumat şi nu au dat semne puternice de inflamaţie.

Într-un comentariu ce acompaniază studiul, epidemiologul Erin Dunn, de la Harvard Medical School, a subliniat că diferenţele de reglare a genelor "moştenite" din mediul în care a crescut individul "sunt cel mai probabil implicate în multe dintre problemele de sănătate apărute ulterior, de la nereguli la nivelul sănătăţii mentale şi până la cancer, obezitate sau boli metabolice".

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 oct