CAPCANA lui Darwin: Bărbaţii par mai atrăgători dacă femeile fac asta înainte de întâlnire

De în Coltul barbatului 21 sep 2017

Charles Darwin puncta în cadrul teoriei sale cu privire la evoluţie că muzica s-a dezvoltat graţie procesului de selecţie a partenerilor sexuali. Abilităţile cognitive şi motorii necesare pentru a crea muzică servesc drept indicator al unei moşteniri genetice bune şi, implicit, sporesc succesul în ceea ce priveşte reproducerea.

Un exemplu cât se poate de elocvent este perioada împerecherii la păsări. Deşi există puţine dovezi care să susţină teoria lui Darwin cu privire la originea muzicii, Manuela Marin, de la Institute for Basic Psychological Research and Research Methods din cadrul University of Vienna, a încercat să dovedească acest lucrur printr-un studiu cu privire la rolul muzicii în alegerea unui partener sexual.

S-a încercat astfel evaluarea impactului expunerii la muzică asupra evaluării subiective a trăsăturilor faciale ale unor indivizi de sex opus.

"Trăsăturile faciale atrăgătoare sunt unul dintre cele mai importante caracteristici fizice care pot influenţa alegerea unui partener. Am vrut să aflăm cum poate muzica să modifice percepţia acestei caracteristici", explică Helmut Leder, de la Facultatea de Psihologie din cadrul University of Vienna.

Din moment ce muzica a fost mereu prezentă în context social, este cât se poate de plauzibil să presupui că poate influenţa în mod pozitiv percepţia trăsăturilor faciale.

"Există dovezi în literatura de specialitate care sprijină teoria apariţiei unui transfer al excitaţiei în momentul în care doi stimuli sunt procesaţi consecutiv. Procesarea primului stimul duce la excitaţie internă, adică la o activitate psihologică sporită, care mai apoi este atribuită celui de-al doilea stimul. Este un mecanism ce are loc la nivel subconştient şi ne poate influenţa acţiunile. În cazul de faţă, este vorba despre alegerea partenerului", explică Manuela Marin.

În cadrul experimentului, cercetătorii i-au rugat pe subiecţi să asculte diverse fragmente muzicale, cu un conţinut emoţional variat, după care le-au prezentat fotografii ale unor indivizi de sex opus, ce aveau în imagine o expresie facială neutră. Subiecţii au fost rugaţi să evalueze cât de atrăgători sunt indivizii din fotografii şi au fost întrebaţi dacă ar accepta să iasă la o întâlnire cu vreunul dintre ei. Cercetătorii au comparat apoi evaluările iniţiale cu unele efectuate într-un mediu din care au fost eliminate fragmentele muzicale.

Potrivit rezultatelor studiului, femeile au considerat că bărbaţii din imagini sunt mai atrăgători şi s-au arătat ceva mai dispuse să iasă la o întâlnire cu ei atunci când au ascultat muzică. În plus, melodiile complexe au avut cel mai puternic impact în acest sens. Cu toate acestea, efectul muzicii asupra alegerii unui potenţial partener nu a fost înregistrat şi în cazul subiecţilor de sex masculin.

 

Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...cadrul teoriei sale cu privire la evoluţie că muzica s-a dezvoltat graţie procesului de selecţie a partenerilor sexuali. Citește mai departe… Sursa: feminis.ro ...
...cadrul teoriei sale cu privire la evoluţie că muzica s-a dezvoltat graţie procesului de selecţie a partenerilor sexuali. Citește mai departe… Sursa: feminis.ro ...
Spune-ţi părerea
Alte articole din Coltul barbatului
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 sep