Când te simţi copleşită, încearcă să faci aceste 4 lucruri

De în Sanatate 20 oct 2020

Dacă simţi că stresul te apasă, ar fi cazul să încerci câteva tehnici pentru a scăpa de anxietate. Acestea te vor calma şi te vor ajuta să scapi de sentimentul că te apasă ceva.

Când presiunea factorilor exteriori devine insuportabilă şi stresul îţi afectează activitatea constant, fă o pauză şi încearcă câteva tehnici menite să te detensioneze şi să te scape de anxietate.

1. Scrie ce simţi

Dacă ai la îndemână un pix şi o agendă sau un caiet, aşterne pe hârtie gândurile care te macină şi sentimentele dificile care te încearcă. Vei observa, în timp, că atunci când te gândeşti să deschizi acest jurnal special pentru momente dificile, anxietatea deja începe să scadă, pentru că vei asocia gestul cu relaxarea şi eliminarea stresului.

2. Spune DA şi NU atunci când chiar asta simţi

Pentru a reuşi să nu mai accepţi lucruri pe care de fapt ai vrea să le refuzi şi să faci loc în viaţa ta pentru lucrurile pe care chiar vrei să le faci, încearcă această tehnică menită să te ajute să conştientizezi exact ceea ce simţi faţă de ceea ce se întâmplă şi să poţi să exprimi aceste lucruri la momentul potrivit.

Întâi dă-ţi seama ce ţi se cere şi repetă ceea ce ţi s-a spus, astfel încât interlocutorul să vadă că îl asculţi. Oferă apoi o scurtă explicaţie simplă pentru refuzul tău, după care spune cuvântul magic "nu", în loc să te învârţi în jurul unor formulări ambigue, precum "poate", "mă mai gândesc", "să vedem" sau "revin eu cu un răspuns" - acestea din urmă arată că te simţi oarecum vinovată că nu vrei sau nu poţi şi îi dau senzaţia interlocutorului că are şanse să te forţeze să accepţi.

3. Ce i-ai spune unui prieten aflat în aceeaşi situaţie?

Este o întrebare excelentă în situaţia în care te simţi copleşită. De ce? De cele mai multe ori suntem mai buni la a le da sfaturi celor din jur, iar când vine vorba de propriile probleme, rareori aplicăm aceleaşi tactici. Aşadar, gândeşte-te ce sfat i-ai da celei mai bune prietene dacă s-ar afla în aceeaşi situaţie şi aplică acele sfaturi întocmai.

4. Încearcă un exerciţiu de concentrare asupra prezentului

Un exercitiu de impamantare, ce îţi ghidează atenţia asupra celor 5 simţuri, este excelent pentru a scăpa de anxietatea cauzată de sentimentul că eşti copleşită.

Încearcă să identifici 5 lucruri pe care le VEZI în jurul tău şi rosteşte-le, concentrându-te asupra fiecăruia când îl spui.

Numeşte apoi 4 lucruri pe care le poţi ATINGE. Poţi chiar să le şi atingi pentru un efect mai puternic.

Identifică 3 lucruri pe care le poţi AUZI în acel moment şi îndreaptă-ţi atenţia, pe rând, asupra fiecăruia, în timp ce le rosteşti.

Numeşte şi 2 lucruri pe care le poţi MIROSI în acel moment.

La final, numeşte un lucru pe care îl poţi GUSTA. Poate fi vorba despre cafeaua pe care o ai pe birou, o gustare dulce sau un fruct.

Tag-uri: , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 noi